Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Didžiosios Britanijos politikai piktinasi sprendimu įleisti į šalį lietuvį žudiką Plytniką (nuotraukos)

Didžiosios Britanijos politikai piktinosi, kodėl Lietuvos piliečiui, kuris pernai žiauriai nužudė moterį Škotijoje, buvo leista atvykti į šalį, nors anksčiau jis buvo nuteistas už kitą žmogžudystę.
Vitas Plytnikas
Vitas Plytnikas / BBC nuotr.
Temos: 1 Nužudymas

Britų pareigūnai tvirtina nežinoję, kad Vitas Plytnikas 2001 metais buvo įkalintas už žmogžudystę Vokietijoje, rašo visuomeninis transliuotojas BBC.

Paleistas iš kalėjimo jis atvyko į Škotiją, kur praeitais metais kankino ir nužudė Jolantą Blėdaitę bei sukapojo jos kūną.

Jungtinės Karalystės pasienio tarnyba pareiškė siekianti užtikrinti, kad nusikaltėliams nebūtų taikoma teisė laisvai judėti Bendrijoje.

41 metų buvęs karys V.Plytnikas, 2001 metų birželį Vokietijoje buvo pripažintas kaltu dėl kito vyro nužudymo kilus konfliktui dėl pinigų ir buvo nuteistas kalėti septynerius su puse metų.

2005 metų sausį jis buvo deportuotas į Lietuvą, o vėliau atvyko į Škotiją su savo sugyventine ir maždaug 18 mėnesių vaiku. 2007 metų kovą Brichino miestelyje jis nužudė į Didžiąją Britaniją atvykusią padirbėti 35 metų alytiškę J.Blėdaitę.

Kaip ir kiti Europos Sąjungos (ES) šalių piliečiai, V.Plytinikas galėjo laisvai atvykti į bet kurią Bendrijos šalį, nepaisant jo teistumo.

Škotijos torių atstovas Billas Aitkenas sakė, kad J.Blėdaitė vis dar būtų gyva, jeigu jos žudikui nebūtų buvę leista atvykti į Didžiąją Britaniją.

Tai išties tragiška byla. Teistas žudikas sugebėjo atvykti į šią šalį, o pareigūnai visiškai nežinojo apie jo praeitį, – piktinosi politikas.

„Tai išties tragiška bylą. Teistas žudikas sugebėjo atvykti į šią šalį, o pareigūnai visiškai nežinojo apie jo praeitį, – piktinosi politikas. – Iš tiesų nėra aišku, ar Karalystės pareigūnai žinojo apie šio vyro teistumą tuo metu, kai jam buvo pateikti kaltinimai dėl šio siaubingo nusikaltimo.“

„Jeigu būtų įstatymas, pagal kurį mūsų pareigūnai būtų galėję sužinoti apie jo praeitį, jam galėjo būti neleista įleisti atvykti į šalį, o jaunosios Jolantos Blėdaitės gyvybė galėjo būti išgelbėta, – pridūrė B.Aitkenas. – Reikalingas daug didesnės apimties keitimasis policijos informacija Europos (Sąjungos) šalyse. Tragiška šio atvejo baigtis privalo paskatinti daug glaudesnį bendradarbiavimą.“

Lietuva yra Europos ekonominės erdvės (EEE) narė ir laikosi ES teisės normų, o jos piliečiai turi teisę gyventi ir dirbti Jungtinėje Karalystėje.

Didžiosios Britanijos pasienio tarnyba atsisakė komentuoti šios bylos detales televizijai BBC, tačiau jos bendrame pranešime sakoma, jog tarnyba turi „tam tikrų priemonių nustatyti ieškomus asmenis ir užkirsti jiems kelią patekti į Jungtinę Karalystę, tarp jų informacijos sąrašą apie asmenis, kurių mes nenorėtume įsileisti į šalį.“

„Šioje duomenų bazėje kaupiama informacija padeda užtikrinti nacionalinį saugumą, taip pat tirti nusikaltimus arba atlikti jų prevenciją, – nurodoma Pasienio tarnybos pranešime. – Mes toliau plečiame mūsų sąrašus, glaudžiau bendradarbiaujame su užsienio šalių vyriausybėmis, kur kuriomis dalijamasi informacija, taip pat siekiame paspartinti duomenų apie išsiunčiamus asmenis atnaujinimą.“

Pasienio tarnyba sakė esanti „įsipareigojusi“ deportuoti įstatymus pažeidusius EEE šalių piliečius. Pranešime nurodoma, kad 2007 metais iš Didžiosios Britanijos buvo deportuota 4200, o 2008 metais – 5 000 nusikaltusių užsienio piliečių.

Edinburgo aukštasis teismas V.Plytniką pripažino kaltu dėl J.Blėdaitės kankinimo ir nužudymo. Toks buvo prisiekusiųjų verdiktas, kuris reiškia, kad pastarajam taip pat ir jo bendrininkui 20-mečiui Aleksandrui Skirdai teks kalėti iki gyvos galvos, tačiau galutinis nuosprendis bus paskelbtas vėliau, kai teismas užbaigs formalias procedūras.

Šio nusikaltimo bendrininkas 20-metis Aleksandras Skirda savo kaltę pripažino 2007 metų spalį ir liudijo prieš V.Plytniką.

J.Blėdaitė buvo kankinama, kad pasakytų savo banko kortelės PIN kodą, vėliau uždusinta pagalve, jos kūnas sukapotas ir išmestas į jūrą Arbrouto uoste.

Nužudytosios galvą Arbrouto paplūdimyje praeitų metų balandžio 1 dieną rado aštuonerių ir vienuolikos metų amžiaus seserys, kurios žaidė pajūryje.

Nukirstas moters rankas ir į lagaminą sugrūstas kitas kūno dalis policija vėliau rado apieškojusi pakrantę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius