-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas uždraudė savo ministrams susitikti su Dalai Lama

Į žiniasklaidos rankas patekęs laiškas atskleidė, kad britų premjeras Davidas Cameronas paskutinę minutę uždraudė savo kabineto ministrams susitikti priešpiečių su ištremtu Tibeto dvasiniu vadovu Dalai Lama.
Davidas Cameronas ir Dalai Lama
Davidas Cameronas ir Dalai Lama / „Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia „The Huffington Post“, transporto ministras Normanas Bakeris ir buvęs vaikų reikalų ministras Timas Loughtonas planavo 2012 metų birželį papriešpiečiauti su Dalai Lama, tačiau jų planus prieš pat susitikimą pakeitė šalies premjeras D.Cameronas. Reportažą apie tai parodys britų „Channel 4“.

Toks žingsnis Vyriausybės vadovo žengtas tuo metu, kai su Kinija vyko pokalbiai dėl jos pagalbos krizės kamuojamai euro zonai. Azijos valstybė tuomet žadėjo TVF krizės fondui skirti 43 mlrd. JAV dolerių.

N.Bakeris ir T.Loughtonas, abu turintys glaudžius ryšius su tibetiečių bendruomene, raštu po to kreipėsi į ministrą pirmininką, protestuodami prieš sprendimą jiems neleisti pasimatyti su religiniu lyderiu privačiame susitikime.

Ministrai savo laiške premjerui apgailestavo, kad susidaro įspūdis, jog britų politika Tibeto atžvilgiu yra tokia, kokios nori Kinija.

Laiške, kuris pateko į „Channel 4“ žurnalistų rankas, skundžiamasi, kad abiejų ministrų negalėjimas dalyvauti priešpiečiuose yra didžiai gėdingas ir neliks nepastebėtas.

„Mūsų nuomone, šis klausimas buvo labai prastai sprendžiamas. Mūsų dalyvavimas nedideliame privačiame susitikime būtų likęs nepastebėtas viešumoje. Dabar, kai tenka atšaukti savo dalyvavimą paskutinę akimirką, tai rizikuoja tapti žymiai didesniu reikalu. Nors, žinoma, mes padarėme viską, kad tai nepatrauktų visuomenės dėmesio, ir tikimės, kad mums pavyko“, – rašė ministrai.

T.Loughtonas žurnalistams sakė, kad iš pradžių susitikimui su Dalai Lama buvo gautas leidimas, tačiau išvakarėse jis sulaukė begalės skambučių iš pareigūnų, kurie tuo metu kartu su D.Cameronu viešėjo Meksikoje, kur vyko G20 susitikimas.

Nepaisant to, ministrai vis tiek buvo pasiryžę dalyvauti priešpiečiuose tol, kol prieš pat susitikimą D.Camerono nurodymu jiems to neuždraudė tuometinis užsienio reikalų ministras Jeremy Browne'as.

Ministrai savo laiške premjerui apgailestavo, kad susidaro įspūdis, jog britų politika Tibeto atžvilgiu yra tokia, kokios nori Kinija. „Visiškai ignoruojamas faktas, kad Jo Šventenybė Dalai Lama yra dvasinis lyderis ir nebeužima politinių pareigų. Tai yra paprasčiausiai neteisinga“, – piktinosi politikai.

Spalio mėnesį T.Loughtonas neteko savo posto Vyriausybėje. N.Bakeris tebevadovauja transporto ministerijai, tačiau atsisakė šia tema kalbėtis su žiniasklaida.

Vyriausybės atstovas spaudai teisinosi, kad tik bendradarbiaujant su Kinija galima pasiekti pokyčių žmogaus teisių srityje, o Didžioji Britanija stengiasi išlaikyti balansą tarp savo pozicijos Tibeto atžvilgiu viešo deklaravimo ir daug sričių apimančio bendradarbiavimo su Kinijos Vyriausybe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius