Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas po riaušių bangos kritikuojamas dėl per didelio diržų veržimo

Didžiosios Britanijos premjero Davido Camerono vyriausybės biudžeto išlaidų taupymo programa, ypač planai mažinti policijos finansavimą, gali sulaukti visuomenės kritikos po didžiausios per kelis pastaruosius dešimtmečius plėšikavimo ir riaušių bangos, nusiritusios per Anglijos miestus.
Riaušių Londone akimirka
Riaušių Londone akimirka / 15min.lt skaitytojo Rimvydo Ivoškio nuotr.

Konservatorių partijos lyderis ketvirtadienį griežtai pasmerkė šį smurtą, žadėdamas, kad „įstatymų nesilaikančios mažumos“ nariai bus sučiupti ir nubausti, taip pat kaltino policiją dėl netinkamo pirminio atsako.

Šalyje nesutariama, kas tapo šios plėšikavimo ir padeginėjimų bangos priežastimi, tačiau daugelis baiminasi, jog vyriausybei smarkiai taupant iždo lėšas gresia didelis policijos etatų mažinimas, todėl Britanija gali tapti dar labiau pažeidžiama neramumų.

Bet riaušėms aprimus D.Cameronas vis labiau spaudžiamas atsisakyti planų mažinti policijos pareigūnų skaičių, kai keturias chaotiškas naktis vykę neramumai iš sostinės persimetė į kelis kitus miestus, smarkiai apkraudami policijos pajėgumus.

Šalyje nesutariama, kas tapo šios plėšikavimo ir padeginėjimų bangos priežastimi, tačiau daugelis baiminasi, jog vyriausybei smarkiai taupant iždo lėšas, gresia didelis policijos etatų mažinimas, todėl Britanija gali tapti dar labiau pažeidžiama neramumų.

Bendruomenių lyderiai ir kai kurie apžvalgininkai pabrėžia, kad tarp jaunimo išplitusios skurdo, nedarbo ir didelės atskirties pojūčio negalima ignoruoti, o nuo taupymo viešajame sektoriuje turbūt labiausiai nukentėtų neturtingiausi visuomenės sluoksniai.

Opozicinės Leiboristų partijos pirmininkas Edas Milibandas stengėsi tiesiogiai nesieti vyriausybės planuojamų taupymo priemonių su pastarąja smurto banga, tačiau sakė visuomeniniam transliuotojui BBC: „Vykdomi karpymai labai blogai veikia mūsų visuomenę.“

D.Cameronas dėl smurto kaltino negausius nusikaltėlius, išnaudojančius bet kokią progą, taip pat visuomenės moralinį nuosmukį.

„Esant giliam moraliniam nuosmukiui, jo negalima išspręsti apipilant pinigais“, – premjeras sakė parlamentui per specialią sesiją.

Tuo tarpu, policijos vadovų nežavi D.Camerono kritika dėl jų pareigūnų pirminio atsako.

„Policija susidūrė su precedento neturinčia padėtimi, unikaliomis aplinkybėmis“, – sakė Policijos vadų asociacijos pirmininkas Hugh Orde'as.

Pasak jo, reikalingi „nuoširdūs pokalbiai“ su vyriausybe dėl jos taupymo planų.

„Dėl 20 proc. (finansavimo) mažinimo dabartiniu išlaidų laikotarpiu liks dirbti mažiau policijos pareigūnų – turime tai labai aiškiai pasakyti“, – pabrėžė H.Orde'as

D.Camerono centro dešinioji Konservatorių partija į valdžią atėjo pernai gegužę, sudariusi koalicija su mažesne centristine Liberalų demokratų partija ir žadėdama sumažinti biudžeto deficitą, kuris pasiekė daugiau nei 10 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP)..

Didžiosios Britanijos finansų ministras George'as Osborne'as ketvirtadienį sakė, kad jo šalies deficito mažinimo planas galėtų tapti pavyzdžiu visai Europai, tačiau daugelis baiminasi, kad sumažės darbo vietų, bus sumažintos socialinės išlaidos ir apribotos socialinės tarnybos.

Leiboristai, kurie buvo valdžioje 13 metų iki pernai gegužės, vadovaujant premjerams Tony Blairui ir Gordonui Brownui, ne kartą teigė, kad koalicijos planuojamos diržų veržimo priemonės per didelės, per sparčios ir kad jos sulėtins ekonomikos atsigavimą.

„Pastarųjų kelių dienų įvykiai tapo aiškiu priminimu mums visiems, kad policija mūsų gatvėse didina saugumą mūsų bendruomenėse ir skatina visuomenę jaustis saugiau“, – E.Milibandas sakė parlamentui.

Britai baisėjosi vaizdais savo miestų gatvėse: nuo smarkiai sumušto iš Malaizijos kilusio paauglio apiplėšimo, kurį įvykdė riaušininkai, apsimetę, kad mėgina padėti, iki nufotografuoto vienos lenkės šuolio iš degančios pastato.

Esant giliam moraliniam nuosmukiui, jo negalima išspręsti apipilant pinigais, premjeras sakė parlamentui per specialią sesiją.

Šių riaušių mastas ir nuožmumas ne vien miestų centruose, bet ir kai kuriuose priemiesčiuose, kur gyvena daugiausiai vidurinės klasės atstovai, susilpnino Britanijos, kurios visuomenė iki šiol buvo laikoma itin civilizuota ir taikia, viešąjį įvaizdį.

Pasaulio naujienų televizija nuolat transliavo reportažus, kuriuose matomi parduotuvių vitrinas išspiriantys plėšikautojai, vagiantys visokiausias prekes – pradedant kūdikių drabužėliais, baigiant maisto produktais.

Šie neramumai pirmiausiai įsiplieskė šiaurės Londone, kai policija nušovė vieną juodaodį ir atsisakė pateikti jo šeimai informacijos apie šį incidentą. Nedidelis taikus protestas vėliau peraugo į visuotinį plėšikavimą ir siautėjimą.

Tačiau socialinė įtampa Britanijoje didėjo jau kurį laiką: šalies ekonomika sunkiai peikėjosi po 18 mėnesių trukusios recesijos, kas penktas jaunuolis neturėjo darbo, didelė infliacija nuvertino pajamas ir smarkiai smogė neturtingiesiems.

Kai kurie plėšikautojai sakė išėję į gatves priešintis „sistemai“ ir priminė neseniai vykusį skandalą dėl neteisėto įstatymų leidėjų išlaidų kompensavimo ir bankininkams mokamų milžiniškų priedų.

Londono policijos moralinė dvasia buvo susilpnėjusi dėl jos vadovo ir kai kurių kitų aukštų pareigūnų pasitraukimo iš postų pastarosiomis savaitėmis, reaguojant į kaltinimus dėl telefoninio šnipinėjimo ir kyšininkavimo, siejamo su žiniasklaidos magnato Ruperto Murdocho Didžiojoje Britanijoje leidžiamais laikraščiais.

Teismai dirbo ištisą parą, nagrinėdama šimtų asmenų, sulaikytų dėl plėšikavimo ir smurto, bylas. Tuo metu gatves užplūdę policijos pareigūnai palaikė tvarką, tebetvyrant didelei įtampai.

Sostinės policijos komisaro pavaduotojas Steve'as Kavanagh sakė, kad 16 tūkst. policininkų penktadienį tebebudės Londono gatvėse.

Šiuo metu Londone patruliuojančios policijos pajėgos yra didžiausios kada nors sutelktos taikos laikotarpiu. Paprastai Britanijos sostinėje budi apie 2 500 policininkų.

„Londone pastarąsias dvi naktis buvo ramu, o aš tikiuosi ir meldžiuosi, jog tokia padėtis išliktų“, – sakoma ketvirtadienį vakarą paskelbtame S.Kavanagh pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius