Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiosios Britanijos rinkimų rezultatai sudavė skaudų smūgį sociologų reputacijai

Netikėtas konservatorių triumfas Didžiosios Britanijos visuotiniuose rinkimuose yra skaudus smūgis ne tik sutriuškintiems leiboristams, bet ir viešosios nuomonės tyrėjams, kurie prognozavo, kad tarp didžiųjų partijų vyks apylygė kova.
Spaudos atstovai prie Davido Camerono rezidencijos
Spaudos atstovai prie Davido Camerono rezidencijos / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

„Viešosios nuomonėms tyrėjams derėtų sustoti ir užduoti sau klausimą, taip pat apklausti vieniems kitus ir išsiaiškinti, kas ir kam melavo“, – trumpai situaciją pakomentavo Londono meras konservatorius Borisas Johnsonas.

„Keista, kad 11 apklausų rinkimų išvakarėse galėjo būti tokios netikslios“, – pridūrė jis.

Keista, kad 11 apklausų rinkimų išvakarėse galėjo būti tokios netikslios

Ne vieną mėnesį pagrindinių viešosios nuomonės tyrėjų apklausos rodė, kad abiejų didžiųjų partijų pozicijos yra apylygės ir jas remia po maždaug 35 proc. rinkėjų.

Dar rinkimų išvakarėse „YouGov“, ICM ir „Survation“ paskelbtose apklausose konservatoriai ir leiboristai žengė koja kojon, o kitose trijose apklausose, kurias atliko TNS, „Opinium“ ir „Comres“, konservatoriai lenkė leiboristus vos 1 procentiniu punktu.

Tačiau kai ketvirtadienį 22 val. (penktadienį 1 val. Lietuvos) laiku užsidarius apylinkėms buvo paskelbti pirmieji balsavusių rinkėjų apklausų rezultatai, daugelį ištiko šokas, nes jie rodė, kad valdantieji konservatoriai gali gauti 27 vietomis daugiau nei leido prognozuoti labiausiai optimistinės priešrinkiminės apklausos, ir 77 vietomis aplenkti leiboristus.

Iš pradžių daug kas nenorėjo tikėti šiais duomenimis, prisimindami 1992-uosius, kai balsavusių rinkėjų apklausos klaidingai rinkimų pergalę prognozavo leiboristams.

Po 1992 metų nesėkmės viešosios nuomonės tyrėjams pavyko pataisyti savo reputaciją, teisingai prognozavus įtemptų 2010-ųjų rinkimų, po kurių į valdžią atėjo konservatorių ir liberalų demokratų koalicija, baigtį.

Tačiau šįmet nemaloni situacija pasikartojo.

„Rinkimų rezultatai kelia rimtų klausimų visiems viešosios nuomonės tyrėjams“, – pripažino visuomenės nuomonės tyrimų agentūra „ Populus“ penktadienį išplatintame pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius