-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiulė bauda Lenkijos televizijai – grėsmė žodžio laisvei?

Lenkijos žiniasklaidos reguliavimo institucija pirmadienį skyrė vienam privačiam naujienų kanalui beveik 1,5 mln. zlotų (beveik 357 tūkst. eurų) baudą už galimai neteisingą politinės krizės nušvietimą praėjusiais metais, tačiau kai kurie politikai šį sprendimą laiko ataka prieš spaudos laisvę.
Protestai Lenkijoje
Protestai Lenkijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Valstybinė radijo ir televizijos taryba (KRRiT) savo pranešime nurodė, kad naujienų kanalo TVN24 pateikta informacija apie praėjusį gruodį Seimą supurčiusią politinę krizę ir jos išprovokuotus gatvės protestus pažeidė Lenkijos žiniasklaidos įstatymą, nes „propagavo įstatymams prieštaraujančias veiklas ir skatino elgesį, keliantį grėsmę saugumui“.

Bendrovė „TVN SA“, kuriai priklauso kanalas TVN24, pareiškė, kad skųs sprendimą skirti „nepagrįstą“ baudą.

Kompanijos teigimu, ji buvo paskirta gavus „itin šališką ir nerūpestingą pranešimą“ iš kažko, susijusio su viena katalikiška vyriausybei palankia žiniasklaidos organizacija.

TVN taip pat tvirtino, kad kanalo pateikiama informacija visada buvo subalansuota ir teisinga, ir pažymėjo, jog pasakodami apie prieš vyriausybę nukreiptus protestus, žurnalistai pateikė net valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderio Jaroslawo Kaczynskio komentarus.

Lenkijos žiniasklaidos teigimu, PiS siekia, kad TVN24 kontrolę perimtų valstybė. Ši įtakinga televizija priklauso JAV kompanijos valdomam kanalų tinklui „Scripps Networks Interactive“.

Noksvilyje Tenesio valstijoje įsikūrusią bendrovę „Scripps Networks Interactive“ šiuo metu perka įmonė „Discovery Communications“.

Dvejus metus valdžioje esanti J.Kaczynskio partija jau pavertė šalies valstybinę žiniasklaidą savo propagandos įrankiais ir neslepia lūkesčių apriboti nepriklausomą ir užsienio kompanijų valdomą žiniasklaidą.

Opozicijos įstatymų leidėja iš centristinės Šiuolaikinės partijos (Nowoczesna) Kamila Gasiuk-Pihowicz sakė, kad tai yra „brutali ataka prieš žurnalistinę nepriklausomybę“.

Praėjusį gruodį Lenkijoje kilo protestų dėl valdančiųjų mėginimo apriboti žurnalistų teises nušviesti parlamento darbą. Po kelias dienas trukusio protesto, kai dešimtys opozicijos deputatų užėmė pagrindinę Seimo salę, o protestuotojai užblokavo įėjimus į pastatą, PiS tokių planų atsisakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius