Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dienraštis „The Guardian“ teigia, kad JAV žvalgyba šnipinėjo 35 pasaulio lyderius

JAV šnipai pasiklausydavo 35 pasaulio lyderių pokalbių, kai Baltieji rūmai, Pentagonas ir Valstybės departamentas pateikdavo jiems telefonų numerius, ketvirtadienį pranešė Didžiosios Britanijos dienraštis „The Guardian“.
Šnipinėjimas
Šnipinėjimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Įslaptinti dokumentai, kuriuos nutekino buvęs JAV žvalgybos kontraktininkas Edwardas Snowdenas (Edvardas Snoudenas) rodo, kad Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) glaudžiai bendradarbiavo su „užsakovų“ departamentais JAV vyriausybėje, iš kurių gaudavo aukšto rango užsienio politikų telefonų numerius.

Vienas neįvardytas JAV pareigūnas perdavė daugiau nei 200 numerių – tarp jų priklausančių pasaulio lyderiams, kuriuos agentūrai buvo „pavesta“ nedelsiant pradėti sekti, sakoma dokumente.

Šie naujausi paviešinimai buvo paskelbti kilus pasipiktinimui dėl pareiškimų, jog Jungtinės Valstijos šnipinėjo Vokietijos kanclerės Angelos Merkel pokalbius mobiliuoju telefonu, taip pat anksčiau atskleidus, jog NSA sekė Brazilijos ir Meksikos lyderių ryšius.

Kilus pykčio bangai Vokietijoje, Baltieji rūmai atsisakė atskleisti, ar A.Merkel pokalbių anksčiau buvo pasiklausoma, tik patikino, kad tokia veikla nėra vykdoma dabar ir nebus vykdoma ateityje.

NSA dokumentas, kurį citavo „The Guardian“, rodo, kad sekimo atvejai nebuvo pavieniai ir kad ši agentūra nuolat kontroliuodavo pasaulio lyderių telefonų numerius.

Tas 2006 metų dokumentas buvo išplatintas NSA Signalų žvalgybos direktorato (SID) darbuotojams. Komunikate „Užsakovai gali padėti SID gauti sektinus telefonų numerius“ aiškinama, kaip agentai gali gauti kontaktinę informaciją, surinktą kitų vyriausybės institucijų pareigūnų.

„Vienu neseniai įvykusiu atveju vienas JAV pareigūnas pateikė NSA 200 telefonų numerių, (susijusių su) 35 pasaulio lyderiais, – sakoma dokumente. – Nepaisant fakto, kad dauguma (numerių) yra prieinami per atvirus šaltinius, AC (žvalgybos informacijos apdorojimo centrai) pažymėjo 43 anksčiau nežinotus telefonų numeriu. Tie ir keli kiti numeriai buvo nurodyti (sekti).“

Tačiau dokumente pripažįstama, kad šis pasiklausymas atnešė „mažai informacijos, apie kurią būtų galima raportuoti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius