Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
02 23

„Dievo apleistas kraštas“: čia mirė Aleksejus Navalnas

Kankinimai, žmogžudystės ir pėdsakų slėpimas – tai ypatingojo režimo pataisos darbų kolonija nr.3 Charpe, kur mirė Aleksejus Navalnas. Kuo yra pagarsėjusi šį įstaiga, pasakoja nepriklausomas portalas „Cholod“.
Ypatingojo režimo pataisos darbų kolonija nr.3 Charpe, Rusijoje
Ypatingojo režimo pataisos darbų kolonija nr.3 Charpe, Rusijoje / Holod.media nuotr.

2024 m. vasario 16 d. A.Navalnas mirė vienoje atokiausių Rusijos kalėjimų kolonijų „Poliarinis vilkas“. Jo kūnas motinai buvo parodytas tik po savaitės ir pareikalauta iš jos, kad sūnus būtų palaidotas slapta. Mirties pranešime, kuris buvo parodytas Liudmilai Navalnajai, rašoma, kad opozicijos aktyvistas mirė dėl natūralių priežasčių. „Cholod“ išsiaiškino, kad anksčiau kolonijos nr.3 darbuotojai Charpe mažiausiai tris kartus bandė nuslėpti kalinių mirtis, įskaitant dėl kankinimų mirusio vyro, kurio mirtis buvo įvardyta kaip savižudybė.

Kolonija nr. 3, esanti Charpo gyvenvietėje, Jamalo Nencų autonominėje apygardoje, yra už 60 km į šiaurę nuo poliarinio rato. Žiemą naktys būna ilgos, o temperatūra dažnai nukrenta žemiau 40 laipsnių Celsijaus. Kolonija skirta daugiau kaip tūkstančiui kalinių. Aleksejus Navalnas paskutines savo gyvenimo dienas čia praleido pasodintas „kalėjimo kalėjime“, vadinamajame EPKT (kameroje su griežtesniu izoliavimo režimu), kur laikoma apie 50 kalinių. Taip gyvenimą kolonijoje apibūdino pats politikas:

„...Iš pradžių naktis, paskui vakaras, paskui vėl naktis... Už kameros lango matosi tik prie pat jos stovinti tvora... Pasivaikščiojimo kiemelis – tai gretima kamera, šiek tiek didesnė, o ant grindų – sniegas.“

„Dar nebuvo šalčiau nei -32 °C. Bet net ir tokioje temperatūroje galima vaikščioti ilgiau nei pusvalandį, tik jei spėsi užsiauginti naują nosį, ausis ir pirštus. Mažai kas taip atgaivina kaip pasivaikščiojimas Jamale 6.30 val. ryto. O koks nuostabus gaivus vėjelis pučia į kiemą, nepaisant betoninės tvoros, tiesiog vau!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius