Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Discovery“ padėjo kosminei stočiai išvengti susidūrimo su kiniškomis šiukšlėmis

Jungtinių Valstijų daugkartinio naudojimo erdvėlaivis „Discovery“ atliko Tarptautinės kosminės stoties (TKS) orbitos korekciją, kad būtų išvengta galimo susidūrimo su senos Kinijos raketos-nešėjos nuolauža.
Richardas Arnoldas atvirame kosmose
„Discovery“ misijos metu numatyti keli išėjimai į atvirą kosmosą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lenta.ru skelbia, kad 10 cm skersmens nuolauža prie TKS maksimaliai priartės per trečiąjį astronautų išėjimą į atvirą kosmosą, planuojamą įvyksiant antradienį 1.13 val. Lietuvos laiku. Erdvėlaivis „Discovery“ šiuo metu yra prisišvartavęs prie TKS.

Primename, kad kovo 12-ąją dėl iškilusios susidūrimo su kosminėmis šiukšlėmis grėsmės TKS ekipažas buvo priverstas persikraustyti į kosminio laivo „Sojuz“ kapsulę, kad galėtų skubiai evakuotis, jeigu TKS būtų buvusi pažeista. Tąkart artėjanti šiukšlė buvo pastebėta per vėlai, kad būtų suspėta pakoreguoti TKS orbitą.

Net ir nedidelės kosminės šiukšlės, skriejančios milžinišku greičiu, kelia rimtą grėsmę TKS saugumui.

Pastaruoju metu, ypač po JAV ir Rusijos palydovų susidūrimo, įvykusio šių metų vasarį ir palikusio tūkstančius naujų nuolaužų, kosminių šiukšlių grėsmė skraidantiems aparatams gerokai padidėjo. Pavyzdžiui, „Discovery“ susidūrimo su šiukšlėmis tikimybė išaugo 6 procentais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius