Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 13 /16:54

Donaldas Trumpas atleido JAV valstybės sekretorių Rexą Tillersoną: ką tai reiškia Lietuvai?

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį atleido valstybės sekretorių Rexą Tillersoną, kurį poste pakeis ligšiolinis Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius Mike'as Pompeo. Tai dienraščiui „The Washington Post“ patvirtino keli Baltųjų rūmų pareigūnai.
Rexas Tillersonas ir Donaldas Trumpas
Rexas Tillersonas ir Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Anot leidinio šaltinių, D.Trumpas paprašė R.Tillersono pasitraukti praėjusį penktadienį. JAV valstybės sekretorius nutraukė savo kelionę po Afrikos šalis ir grįžo į Vašingtoną.

R.Tillersono vietą užims M.Pompeo, žinomas kaip aistringas D.Trumpo sąjungininkas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo

CŽV direktoriaus poste pastarąjį pakeis ligšiolinė jo pavaduotoja Gina Hapsel. Ji bus pirmoji moteris, vadovausianti šiai agentūrai.

„Facebook“ nuotr./Gina Hapsel
„Facebook“ nuotr./Gina Hapsel

„Didžiuojuosi galėdamas nominuoti CŽV direktorių Mike'ą Pompeo į naujuosius valstybės sekretorius, – pranešime paskelbė pats D.Trumpas. – Dėkoju Rexui Tillersonui už tarnybą. Per pastaruosius 14 mėnesių jis pasiekė daug, ir aš linkiu jam ir jo šeimai sėkmės.“

Iš pradžių D.Trumpas priežasčių, kodėl atleidžiamas R.Tillersonas, nepateikė, bet vėliau, kalbėdamas su žurnalistais prie Baltųjų rūmų, užsiminė apie asmeninius „nesutarimus“.

„Šiaip sutarėme gana gerai, bet dėl kai kurių dalykų nesutikdavome. Manau, kad susitarimas dėl Irano (branduolinės programos, – red.) baisus. Spėju, kad jam jis atrodė normalus.

Norėjau arba jį sulaužyti, arba kažką padaryti, o jis manė kiek kitaip, tad iš tiesų panašiai negalvojome“, – kalbėjo D.Trumpas.

Be to, manoma, kad D.Trumpas laikė naftininką R.Tillersoną per daug artimą Amerikos politiniam elitui ir nusprendė imtis permainų, kurios jam padės geriau pasiruošti artėjančiam susitikimui su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu bei deryboms dėl tarptautinės prekybos.

Valstybės sekretoriaus pavaduotojas viešajai diplomatijai Steve'as Goldsteinas antradienį viešai paskelbė, kad R.Tillersonas trauktis iš pareigų nė neketino, o D.Trumpas su juo nebendravo.

Kalbų, kad D.Trumpas nėra patenkintas R.Tillersonu, būta jau pernai vasarą – esą valstybės sekretorius jau buvo pasiryžęs pats trauktis, bet buvo perkalbėtas.

R.Tillersonui vis tekdavo neigti, kad esąs susipykęs su D.Trumpu, ir sakydavo liksiąs poste, net ir po sensacingo pranešimo, kad jis kartą pavadinęs prezidentą silpnapročiu („moron“).

„Manau, kad toks sprendimas neturėtų pernelyg stebinti. Buvo akivaizdu jau kelis mėnesius, kad prezidento pasitikėjimo valstybės sekretorius neturi ir kad ilgai darbo tęsti jis negali“, – 15min tvirtino Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto bei Harvardo universiteto (JAV) tyrėjas Linas Kojala.

Kita vertus, valstybės sekretoriaus pavaduotojas viešajai diplomatijai Steve'as Goldsteinas antradienį viešai paskelbė, kad R.Tillersonas trauktis iš pareigų nė neketino, o D.Trumpas su juo nebendravo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas

„Sekretorius siekė pasilikti (pareigose, – red.), nes nacionalinio saugumo srityje buvo vykdoma ženkli pažanga. <...> Sekretorius nekalbėjo su prezidentu ir nežino priežasties (dėl kurios buvo nušalintas, – red.)“, – pareiškė S.Goldsteinas.

Gerbiamas žmogus naftos versle, 65-erių teksasietis dėl savo tarnybos Valstybės departamente susilaukė paniekos iš D.Trumpo oponentų, buvusių diplomatų ir Vašingtono politikos elito.

Vadovaudamas departamentui jis susidūrė su didžiausiu pluoštu užsienio politikos iššūkių: nuo Šiaurės Korėjos grėsmės iki Rusijos ardomosios veiklos ir išpuolių prieš JAV diplomatus Kuboje.

R.Tillersono pastangas užtemdydavo nediplomatiškas D.Trumpo stilius ir tarptautinę įtampa keliančios pastarojo pašaipios žinutės socialiniame tinkle „Twitter“.

R.Tillersonas sklaidė abejones

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius interviu 15min kaip tik pasakojo apie sėkmingą susitikimą su R.Tillersonu Vašingtone.

Vis dėlto nuo antradienio būsimam JAV ir Baltijos šalių prezidentų susitikimui L.Linkevičiui teks ruoštis jau bendraujant su M.Pompeo ir, tikėtina, nauja jo patarėjų komanda.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Linkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Linkevičius

„Ir mes, ir amerikiečiai buvome patenkinti susitikimais, mūsų požiūriai sutampa. Dėmesio iš šios Baltųjų rūmų administracijos stoka skųstis tikrai negalime“, – 15min tvirtino L.Linkevičius.

„Jis (R.Tillersonas, – red.) neturi jokio naivumo, jis labai pragmatiškas ir kaip verslo atstovas turi patirties bendravime su ta šalimi (Rusija, – red.). Jis žino, ko tikėtis ir ko nesitikėti. Jeigu mažai kalba, nebūtinai neturi ką pasakyti“, – pridūrė ministras.

L.Kojala: „Kalbant apie NATO, jo pozicija niekada nebuvo dviprasmiška – skirtingai negu paties Donaldo Trumpo.“

D.Trumpui vis dėlto R.Tillersonas ir jo darbo maniera netiko. Kodėl, pasakyti sunku, tačiau įtampų nestigo jau praėjusių metų viduryje. Koks JAV valstybės sekretorius jis buvo Lietuvai?

„Iš pradžių, kai Tillersonas buvo nominuotas, buvo nemažai nerimo dėl būsimos JAV užsienio politikos. Juk jis – verslininkas, didžiąją gyvenimo dalį vadovavęs naftos bendrovei, o iš Putino gavęs apdovanojimą.

Bet per metus su trupučiu vaizdas pasikeitė. Tillersonas, kaip paaiškėjo, buvo labiau tradicinės JAV užsienio politikos tęsėjas. Pavyzdžiui, kalbant apie NATO, jo pozicija niekada nebuvo dviprasmiška – skirtingai negu paties Donaldo Trumpo“, – teigė L.Kojala.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Kojala
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Kojala

Garsiai kritikuoja Rusiją

M.Pompeo irgi nėra geras Rusijos draugas. Jis neabejoja, kad Kremlius bandys kištis ir į šių metų JAV vidurio kadencijos rinkimus, ir, skirtingai nei R.Tillersonas, niekada nėra gavęs „Draugystės“ ordino iš V.Putino rankų.

Tačiau šių metų pradžioje M.Pompeo sulaukė nemažai kritikos, kai Amerikoje sausį priėmė tris aukšto rango Rusijos žvalgybos tarnybų pareigūnus.

Kuo skirsis M.Pompeo, kuris Kongrese anksčiau atstovavo gana radikalių respublikonų stovyklai, ir R.Tillersono vadovavimas JAV valstybės departamentui? Ar lengva bus iš CŽV pereiti į diplomatinį korpusą?

Į Vašingtoną buvo atvykę Rusijos federalinės saugumo tarnybos vadovas Aleksandras Bortnikovas, karinės žvalgybos GRU vadovas Igoris Korobovas ir Užsienio žvalgybos vadovas Sergejus Naryškinas.

„Rusija išlieka priešininkė, bet sukeltume didesnį pavojų amerikiečių gyvybėms, jeigu ignoruotume galimybes bendradarbiauti su Rusijos tarnybos kovos su terorizmu srityje“, – gindamasis laiške Senato demokratų mažumos lyderiui Chuckui Schumerui tada rašė M.Pompeo.

Kuo skirsis M.Pompeo, kuris Kongrese anksčiau atstovavo gana radikalių respublikonų stovyklai, ir R.Tillersono vadovavimas JAV valstybės departamentui? Ar lengva bus iš CŽV pereiti į diplomatinį korpusą?

„Bus tikrai įdomu. Jis į Valstybės departamentą ateina tokiu metu, kai jame vykdomos vidinės reformos, mažinamas biudžetas, neužpildytos diplomatinės pozicijos. Pačiam Pompeo bus sudėtinga įeiti į tokią situaciją.

Bet jo pozicija Rusijos atžvilgiu visada buvo labai kritiška. Pompeo visada garsiai kalbėjo apie Rusijos veiksmus ir nevengė retorikos, kuri būdinga klasikiniams respublikonams“, – 15min tvirtino L.Kojala.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo

Analitikui vis dėlto aktualiausia atrodo tai, ar M.Pompeo galės dirbti su prezidentu D.Trumpu. Jis klausia: „Kiek realiai mes galėsime manyti, kad tai, ką pasako ar padaro Pompeo, yra Trumpo įsivaizduojamos užsienio politikos dalis? Atsakymo kol kas nėra.“

Anot L.Kojalos, diplomatams Vilniuje, kurie rengiasi būsimam vizitui į Vašingtoną, kur vyks trijų Baltijos šalių prezidentų ir D.Trumpo susitikimas, darbotvarkė pernelyg nesikeis.

„Visada gerai išlaikyti tam tikrą tęstinumą, bet manau, kad Pompeo taip pat yra puikiai pažįstamas ir daug geriau žinomas politiniuose sluoksniuose nei buvo Tillersonas. Tai palengvins ryšių užmezgimo procesą.

O ateityje viską diktuos aplinkybės: ar pats Pompeo sugebės įrodyti, kad yra įtakingas administracijos pareigūnas“, – svarstė analitikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius