Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 05 24 /18:24

Donaldas Trumpas atšaukė planuotą susitikimą su Kim Jong Unu: paskelbė atvirą laišką Pirmininkui

Nors Šiaurės Korėja ketvirtadienį paskelbė uždariusi vienintelį branduolinių bandymų poligoną šalyje, JAV prezidentas Donaldas Trumpas netrukus atviru laišku Kim Jong Unui pranešė, kad atšaukia planuotą jų susitikimą Singapūre, skelbia „ABC News“.
Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas
Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas turėjo įvykti birželio 12 dieną, tačiau JAV prezidentas dabar laišku informavo Šiaurės Korėjos, kurios pareigūnai pastaruoju metu ėmė purkštauti dėl reikalavimų visiškai nutraukti branduolinę programą, lyderį, kad jo nebebus.

Nors D.Trumpas pridūrė, kad vis dar viliasi kurią nors dieną susitikti su Kim Jong Unu, žurnalistams, regis, laikas atšaukti rezervacijas Singapūro viešbučiuose. Taip pat niekam nebereikalinga ir JAV skubiai išleista istoriniam susitikimui skirta proginė moneta.

„Mes vertiname jūsų įdėtą laiką, kantrybę ir pastangas per mūsų derybas ir diskusijas dėl susitikimo Singapūre birželio 12 dieną.

Deja, dėl didžiulio pykčio ir atviro priešiškumo jūsų naujausiame pareiškime manau, kad šiuo metu toks susitikimas būtų netinkamas“, – laiške rašo D.Trumpas.

„Kalbate apie savo branduolinius pajėgumus, bet mūsų pajėgumai yra tokie dideli ir galingi, kad meldžiuosi Dievui, jog jų nereikėtų niekada panaudoti“, – pridūrė JAV prezidentas.

D.Trumpas taip pat padėkojo Kim Jong Unui už tai, kad Šiaurės Korėja paleido tris nelaisvėje laikytus JAV piliečius, ir pasvarstė „Jei apsigalvosite dėl šio nepaprastai svarbaus susitikimo, prašau, neabejokite: paskambinkite man ar parašykite.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas

BNS skelbia visą išverstą D.Trumpo laišką Kim Jong Unui:

Gerbiamas pone Pirmininke,

Mes labai vertiname jūsų sugaištą laiką, kantrybę ir pastangas, susijusius su mūsų derybomis ir pokalbiais dėl labai laukto abiejų šalių viršūnių susitikimo, kuris turėjo įvykti birželio 12 dieną Singapūre.

Mus informavo, kad šio susitikimo prašė Šiaurės Korėja, nors mums tai visiškai nesvarbu. Aš labai laukiau, kad galėčiau ten būti su jumis. Liūdna, tačiau atsižvelgdamas į milžinišką pyktį ir atvirą priešiškumą, pademonstruotus jūsų naujausiame pareiškime, aš manau, kad šiuo metu būtų netinkama surengti šį ilgai planuotą susitikimą. Todėl leiskite šiuo laišku pranešti, kad mūsų abiejų šalių labui, bet viso pasaulio nusivylimui, Singapūro viršūnių susitikimas neįvyks. Jūs kalbate apie savo branduolinius pajėgumus, tačiau mūsiškiai yra tokie didžiuliai ir galingi, jog meldžiu Dievo, kad jų niekada nereikėtų panaudoti.

Jaučiau, kad tarp mūsų jau mezgėsi nuostabus dialogas, tačiau galiausiai, juk šis dialogas ir yra svarbiausias. Vieną dieną labai tikiuosi su jumis susitikti. Tuo tarpu noriu jums padėkoti už išlaisvintus įkaitus, kurie dabar yra namuose su savo šeimomis. Tai buvo gražus gestas ir mes jį labai vertiname.

Jeigu apsigalvotumėte dėl šio labai svarbaus viršūnių susitikimo, prašau nedvejojant man paskambinti ar parašyti. Pasaulis, o ypač Šiaurės Korėja, neteko puikios galimybės sulaukti tvarios taikos, klestėjimo ir gausos. Ši praleista proga yra tikrai liūdna istorijos akimirka.

Su pagarba

Donaldas J. Trumpas

Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas.

Netrukus JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pareiškė, kad D.Trumpo ir Kim Jong Uno viršūnių susitikimas buvo atšauktas, nes jo „sėkmingas rezultatas“ neatrodė įmanomas.

„Aš nemanau, kad šia prasme galime tikėtis kokio nors sėkmingo rezultato. Per daugelį pastarųjų dienų mes negavome atsakymo į mūsų jiems pateiktus paklausimus“, – sakė M.Pompeo JAV įstatymų leidėjams.

Šiaurės Korėja anksčiau ketvirtadienį išpildė pažadą susprogdinti tunelius, naudojamus branduoliniams bandymams vieninteliame tokiame objekte šioje šalyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėja susprogdino ir uždarė Pungjė-ri branduolinių bandymų poligoną
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėja susprogdino ir uždarė Pungjė-ri branduolinių bandymų poligoną

Žurnalistams iš JAV, Jungtinės Karalystės, Kinijos, Rusijos ir Pietų Korėjos buvo leista stebėti, kaip inžinieriai susprogdina ir uždaro tunelius kalnų apsuptame Pungjė-ri branduolinių bandymų poligone. Jame Pchenjanas įvykdė visus šešis iki šiol surengtus branduolinius bandymus.

Tiesa, kiek vėliu Šiaurės Korėjos vyriausybė savo pareiškime JAV viceprezidentą Mike'ą Pence'ą pavadino „politine marionete“ ir pareiškė, kad yra ne mažiau pasirengusi branduolinei konfrontacijai nei susitikimui prie derybų stalo.

Be to, Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas, nors ir pasveikinęs pranešimus, kad Šiaurės Korėja uždarė savo branduolinių bandymų poligoną, pridūrė, kad jo likvidavimą turėjo stebėti tarptautiniai ekspertai.

„Gaila, kad į poligono uždarymą nebuvo pakviesta tarptautinių ekspertų“, – pareiškime sakė JT vadovas.

Tiesa, vėliau A.Guterresas išreiškė „gilų susirūpinimą“ dėl atšaukto D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo.

„Esu giliai susirūpinęs dėl to, kad buvo atšauktas planuotas Jungtinių Valstijų prezidento ir Korėjos Demokratinės Liaudies Respublikos lyderio susitikimas Singapūre. Raginu šalis tęsti dialogą ir rasti būdą pasiekti taiką ir patikrinamą Korėjos pusiasalio denuklearizaciją“, – Ženevoje pareiškė A.Guterresas, pristatydamas naują nusiginklavimo darbotvarkę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius