Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 10 /17:47

Donaldas Trumpas atskrido į istorinį susitikimą su Šiaurės Korėjos lyderiu

Likus 36 valandoms iki itin laukiamo susitikimo su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu Donaldo Trumpo lėktuvas nusileido Singapūre, praneša CNN.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidentas į Singapūrą išskrido anksčiau nei planuota palikdamas G-7 susitikimą Kanadoje. Kim Jong Unas Singapūrą pasiekė penkiomis valandomis anksčiau ir jau spėjo susitikti su šios šalies ministru pirmininku.

Nei pats D.Trumpas, nei jo padėjėjai neteikė jokių komentarų lėktuvu į Singapūrą kartu skridusiems žurnalistams.

Prezidentas pamojavo nuo lėktuvo trapo viršaus ir vienas nulipo žemyn. Nulipęs plačiai nusišypsojo ir pasisveikino su įvairiais Singapūro pareigūnais. Po to D.Trumpas, lydimas maždaug 30 automobilių, šarvuotu automobiliu nuvažiavo į viešbutį.

Kim Jong Unas ir D.Trumpas susitiks birželio 12-ąją prabangiame viešbutyje „Capella“ Singapūro Sentosos saloje. Pagrindinis viršūnių susitikimo klausimas bus Šiaurės Korėjos branduolinės programos atsisakymas.

Prieš susitikimą JAV lyderis pareiškė, kad jos susitikimas su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu yra „vienkartinė galimybė“ pasiekti taiką tarp Jungtinių Valstijų ir Šiaurės Korėjos.

„Tai nežinoma teritorija tikrąja to žodžio prasme, tačiau jaučiuosi tikrai tvirtai“, – sakė Kanadoje vykstantį Didžiojo septyneto viršūnių susitikimą paliekantis D. Trumpas.

„Jaučiu, kad Kim Jong Unas nori padaryti kai ką puikaus savo žmonėms ir jis turi tą galimybę... Tai yra vienkartinė galimybė“, – per spaudos konferenciją sakė jis ir pridūrė, kad Šiaurės Korėjos atstovai „su mumis labiau gerai dirba“ ruošiantis antradienį vyksiančiam susitikimui.

Nori nepasirodyti silpnas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, piktai atsikirsdamas Kanados premjerui Justinui Trudeau, siekė, kad Amerika nepasirodytų silpna prieš derybas dėl Šiaurės Korėjos branduolinio nusiginklavimo, sekmadienį pareiškė aukšto rango Baltųjų rūmų patarėjas.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas „neturi matyti Amerikos silpnumo“ prieš antradienio susitikimą su D. Trumpu Singapūre, televizijai CNN sakė patarėjas ekonomikos klausimais Larry Kudlow.

JAV vadovas pavadino šį susitikimą „vienkartine galimybė“ pasiekti taiką tarp Jungtinių Valstijų ir Šiaurės Korėjos.

D. Trumpas prieš tai apkaltino G-7 susitikimo šeimininką Kanados premjerą Justiną Trudeau nesąžiningumu ir silpnumu.

Jis pareiškė nurodęs JAV atstovams nepalaikyti bendro komunikato, paskelbto pasibaigus susitikimui Kvebeke.

Atrodo, kad JAV prezidentą ypač supykdė J. Trudeau per spaudos konferenciją išsakyta kritika dėl to, kad D. Trumpas, bandydamas pateisinti JAV importo muitus plienui ir aliuminiui, griebėsi nacionalinio saugumo argumentų.

Anot premjero, tai įžeidžia Kanados veteranus, kurie parėmė savo sąjungininkus amerikiečius per konfliktus nuo pat Pirmojo pasaulinio karo.

„Kanadiečiai yra mandagūs ir protingi, bet mes nesileisime stumdomi," – sakė jis.

Popiežius meldžiasi už susitikimo sėkmę

Popiežius Pranciškus sekmadienį pasimeldė, kad antradienį įvyksiantis JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno susitikimas padėtų padėti pagrindus taikai.

Pranciškus išreiškė viltį, kad Singapūre rengiamas viršūnių susitikimas „prisidės tiesiant kelią, kuris padės užtikrinti taikią ateitį Korėjos pusiasaliui ir visam pasauliui“.

Popiežius pakvietė tūkstančius tikinčiųjų, susirinkusių Šv. Petro aikštėje, melstis kartu su juo, kad Švenčiausioji Mergelė Marija „lydėtų šias derybas“.

Jis sakė norįs dar kartą mintimis nusiųsti „savo draugystę ir maldą“ mylimiems Korėjos žmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius