-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldas Trumpas: Irano elgesys neatitinka branduolinio susitarimo dvasios

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį pareiškė, kad Irano elgesys neatitinka tarptautinio susitarimo dėl Teherano branduolinės programos dvasios.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prezidentas šią poziciją išsakė likus kelioms dienoms, kai turės priimti sprendimą dėl šio susitarimo ateities.

„Jie nesilaikė susitarimo dvasios“, – sakė D.Trumpas, kuris, panašu, pasirengęs paskelbti, kad šiitiška respublika nevykdo susitarimo sąlygų. Tokiu atveju Kongresui teks svarstyti sankcijas Iranui, kurios veikiausiai sužlugdys susitarimą.

„Irano režimas remia terorizmą ir sėja smurtą bei chaosą visuose Artimuosiuose Rytuose“, – sakė D.Trumpas, susitikęs su karine vadovybe aptarti šio klausimo.

„Dėl to turime padaryti galą nesiliaujančiai Irano agresijai ir branduolinėms ambicijoms, – pažymėjo prezidentas. – labai greitai išgirsite apie Iraną.“

Likus kiek daugiau nei savaitei iki spalio 15 dienos termino prezidentui paskelbti savo sprendimą, keli gerai informuoti šaltiniai naujienų agentūrai AFP sakė, kad D.Trumpas leido aiškiai suprasti, jog nenori patvirtinti, kad Iranas vykdo susitarimo sąlygas, nors tai padaryti jam siūlo keli artimiausi patarėjai.

D.Trumpas kas 90 dienų turi informuoti Kongresą, ar, jo nuomone, Iranas laikosi susitarimo ir ar sankcijų Teheranui panaikinimas pagal šį susitarimą vis dar atitinka JAV nacionalinius interesus.

Kol kas jis patvirtindavo, kad Iranas laikosi susitarimo, bet yra užsiminęs, kad kitas terminas, spalio 15-oji, gali būti lemiamas.

JAV atsisakymą patvirtinti sutartį, naujų sankcijų įvedimą arba senųjų sugrąžinimą Iranas galėtų interpretuoti kaip susitarimo sąlygų pažeidimą ir atnaujinti uždraustą urano sodrinimo programą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius