-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 13 /21:13

Donaldas Trumpas pristatė JAV strategiją Irano atžvilgiu

JAV prezidentas Donaldas Trumpas savo kalboje penktadienį, pristatydamas šalies strategiją Irano atžvilgiu, pasmerkė „Irano diktatūrą“ ir pavadino Iraną „pagrindine pasaulyje valstybe terorizmo rėmėja“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas savo kalboje kritikavo Irano susitarimą ir aptarė, kokie bus tolimesni administracijos žingsniai.

D.Trumpas branduolinį susitarimą su Iranu pavadino „vienu blogiausių“ JAV istorijoje ir „labiausiai vienašališku susitarimu į kokį JAV kada nors įsitraukė“.

Pasak D.Trumpo, sankcijų panaikinimas šalies lyderiams suteikė „gelbėjimosi ratą“, kai jie buvo patekę į finansinius sunkumus.

Jo nuomone, susitarimas yra tik laikinas trukdis Irano siekiui turėti branduolinį ginklą, o susitarime numatyti patikrinimai yra per silpni.

JAV prezidentas sako, kad Iranas nesilaiko 2015 metais pasirašytos branduolinės sutarties dvasios. Prezidentas paskelbė, kad nesertifikuos Irano branduolinės sutarties.

„Skelbiu, kad sutarties patvirtinti negalime ir to nedarysime“, – sakė D.Trumpas, per labai lauktą pranešimą apie Amerikos strategiją Teheranui suvaldyti.

„Toliau negalime eiti šiuo keliu, kuris tik prives prie daugiau smurto, teroro ir labai realaus pavojaus, kad Iranas sukurs branduolinį ginklą.“

D.Trumpas sako, kad jo administracija kovos su režimo destabilizuojančia veikla ir taikys papildomas sankcijas režimui, kad būtų užkirstas kelias terorizmo finansavimui.

Pasak prezidento, naujos strategijos siekis užtikrinti, kad Iranas atsisakytų raketų ir ginklų.

Taip pat, anot D.Trumpo, JAV neleis Iranui rasti būdų savo branduolinių ginklų programos plėtrai.

Be to, jis sakė skelbiąs griežtas sankcijas Irano Revoliucijos gvardijai.

H.Rouhani: JAV nusistačiusios prieš Irano žmones

JAV prezidento D.Trumpo išdėstyta nauja agresyvi strategija Irano atžvilgiu rodo, kad šis lyderis „labiau nei bet kada nusistatęs prieš Irano žmones“, penktadienį pareiškė Irano prezidentas Hassanas Rouhani.

„Šiandien Jungtinės Valstijos labiau nei bet kada nusistačiusios prieš branduolinę sutartį ir labiau nei bet kada nusistačiusios prieš Irano žmones“, – jis sakė kreipdamasis į tautą per televiziją.

H.Rouhani pareiškė, kad D.Trumpo kalba yra „įžeidimų ir nepagrįstų kaltinimų pynė“, taip pat atmetė JAV lyderio grasinimą nutraukti 2015 metų galingųjų šalių susitarimą su Iranu dėl jo branduolinės programos.

„Jis nėra studijavęs tarptautinės teisės. Ar prezidentas gali pats vienašališkai anuliuoti daugiašalę tarptautinę sutartį? Akivaizdu, kad jis nežino, jog ši sutartis nėra dvišalis susitarimas vien tarp Irano ir Jungtinių valstijų“, – pažymėjo Irano vadovas.

Maskva smerkia D.Trumpo strategiją ir tikisi branduolinės sutarties išsaugojimo

Rusijos užsienio reikalų ministerija penktadienį sukritikavo D.Trumpo paskelbtą naują griežtesnę strategiją Irano atžvilgiu ir apkaltino jį naudojant „agresyvią ir grasinančią retoriką“.

Ministerijos pranešime sakoma, kad Maskva „dar kartą pabrėžia, jog agresyvią ir grasinančią retoriką naudoti nepriimtina“ ir kad „tokių metodų naudojimas spręsti problemoms, susijusioms su kitų šalių fundamentaliais interesais, yra pasmerktas nesėkmei“.

URM pažymėjo, kad Rusija „su liūdesiu“ reaguoja į D.Trumpo sprendimą išvesti savo šalį iš 2015 metais sudarytos sutarties dėl Irano branduolinės programos, bet taip pat išreiškė viltį, kad šio susitarimo vis tiek bus laikomasi.

„Laikome (šį sprendimą) vidaus politinių diskusijų elementu Amerikos nacionalinių įstatymų pagrindu“, – sakoma pranešime.

Rusijos pranešime sakoma, kad branduolinė sutartis, oficialiai vadinama Bendruoju išsamių veiksmų planu (Joint Comprehensive Action Plan, JCPA), „jau prisidėjo prie tarptautinės taikos ir saugumo sustiprinimo“.

„Iranas griežtai laikosi savo įsipareigojimų, – pridūrė užsienio reikalų ministerija. – Rusija lieka įsipareigojusi JCPA, yra suinteresuota jį išsaugoti ir toliau vykdys savo įsipareigojimus pagal jį. Raginame visus kitus dalyvius elgtis analogiškai.“

Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad „padėtis JAV įstatymų leidėjų požiūriu yra itin neraminanti, netgi sakyčiau – niūri“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius