Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 10 /09:26

Donaldas Trumpas rado bendrą kalbą su Kinijos lyderiu

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį pareiškė gerbsiantis „Vienos Kinijos“ politiką, pirmąkart nuo atėjimo į valdžią kalbėdamasis telefonu su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, pranešė Baltieji rūmai.
Xi Jinpingas ir Donaldas Trumpas
Xi Jinpingas ir Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Prezidentas Trumpas, paprašius prezidentui Xi, sutiko gerbti „Vienos Kinijos“ politiką“, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

Pekinas buvo smarkiai sunerimęs dėl ankstesnių D.Trumpo pareiškimų, kad jis galįs atmesti Vašingtono iki šiol palaikytą „Vienos Kinijos“ principą, reguliuojantį santykius su autonomiją turinčiu Taivanu, jeigu Pekinas nesutiks nusileisti dėl prekybos ir kitų reikalų.

Kinija laiko Taivaną atsiskyrusia provincija, kurią reikėtų susigrąžinti, prireikus – ir jėga.

Vašingtonas formalius diplomatinius santykius su sala nutraukė 1979 metais ir pripažįsta „Vienos Kinijos“ koncepciją, tačiau su Taibėjumi jis palaiko draugiškus neoficialius ryšius.

Gruodį D.Trumpas, kai tebebuvo išrinktasis JAV prezidentas, sulaužė kelis dešimtmečius trukusią JAV diplomatinę politiką ir telefonu kalbėjosi su Taivano prezidente Tsai Ing-wen, taip rizikuodamas sukelti Kinijos pyktį.

Baltieji rūmai ketvirtadienį taip pat nurodė, kad D.Trumpas ir Xi Jinpingas „pakvietė vienas kitą susitikti savo šalyse“.

Šis pokalbis, įvykęs svarbaus D.Trumpo susitikimo su Japonijos premjeru Shinzo Abe išvakarėse, buvo „nepaprastai draugiškas“, o lyderiai „laukia tolesnių derybų, kurių rezultatai būtų labai sėkmingi“, nurodė JAV prezidento administracija.

Nacionalistinių pažiūrų Xi Jinpingas, stojęs prie Komunistų partijos valdomos šalies vairo 2012 metais, pasveikino D.Trumpo žingsnį.

„Xi Jinpingas vertina Trumpo pabrėžiamą Amerikos vyriausybės įsipareigojimą laikytis „Vienos Kinijos“ politikos. Jis pažymėjo, kad „Vienos Kinijos“ principas yra JAV ir Kinijos santykių politinis pagrindas“, – sakoma valstybinio transliuotojo CCTV pranešime.

Per savo rinkimų kampaniją D.Trumpas dažnai kritikuodavo Kiniją ir kaltino ją manipuliuojant valiuta bei vagiant darbo vietas iš Amerikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius