-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Donaldas Trumpas ragina kurti naujas „kosmoso pajėgas“, Rusija pyksta

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį pareiškė, kad nori, jog šalies kariuomenė sukurtų naujas „kosmoso pajėgas“, kurios prisidėtų prie jau egzistuojančių Pentagono sausumos, jūrų laivyno ir oro pajėgų.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kariams Miramaro jūrų pėstininkų korpuso aviacijos stotyje San Diege jis sakė, kad naujosios pajėgos galėtų perimti „įspūdingą kiekį“ darbo, kurį kariuomenė ir vyriausybė šiuo metu atlieka su kosmosu susijusios gynybos srityje.

„Mano naujoje nacionalinėje strategijoje kosmosui numatyta, kad kosmosas yra kariavimo teritorija, lygiai kaip žemė, oras ir jūra“, – pareiškė D.Trumpas.

„Galime netgi turėti kosmoso pajėgas. Turime oro pajėgas, turėsime kosmoso pajėgas, turėsime armiją, jūrų laivyną, – dėstė jis. – Galbūt turėsime tai padaryti. Tai gali įvykti.“

Praėjusiais metais keli įstatymų leidėjai Kongrese bandė prastumti įstatymą, kuriame buvo numatyta įkurti naują kariuomenės padalinį, pramintą Kosmoso korpusu. Tačiau tam pasipriešino pati kariuomenė

Nuo pat savo kadencijos pradžios D.Trumpas dažnai reikšdavo paramą JAV kariuomenei ir paskyrė aukšto rango generolų į aukščiausius postus Baltuosiuose rūmuose ir administracijoje.

Praėjusiais metais keli įstatymų leidėjai Kongrese bandė prastumti įstatymą, kuriame buvo numatyta įkurti naują kariuomenės padalinį, pramintą Kosmoso korpusu.

Tačiau tam pasipriešino pati kariuomenė, teigusi, kad nėra jokio poreikio kurti naujas pajėgas. Pasak kariškių, jos, be kita ko, dar labiau padidintų biurokratiją.

„Mums bandant integruoti Gynybos departamento bendrąsias kovinių veiksmų funkcijas, nenoriu pridėti atskiros tarnybos, kuri veikiausiai pristatytų siauresnį ir netgi ribotą požiūrį į kosmoso operacijas“, – praėjusią liepą laiške kongresmenui Michaelui Turneriui rašė JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas.

Būtų „neapdairu užkrauti departamentui papildomą organizacinę ir administracinę naštą tuo metu, kai bandau sumažinti perviršines išlaidas“, pridūrė jis.

Galiausiai šis punktas buvo išbrauktas iš Pentagono biudžeto įstatymo praėjusių metų pabaigoje, tačiau dalis Kongreso ją vis dar palaiko. Kosmoso pajėgų idėjos šalininkai tvirtina, kad JAV susiduria su dideliu strateginiu pažeidžiamumu, nes Rusija ir Kinija veržiasi į priekį kosminėse varžybose.

Respublikonų atstovas Mike'as Rogersas vasario 28 dieną vykusioje konferencijoje Strateginių ir tarptautinių studijų centre sakė, kad atskiras kosmoso korpusas gali būti suformuotas iš oro pajėgų, o šis procesas užtruktų „nuo trejų iki penkerių metų“.

Jo teigimu, Kinija ir Rusija beveik pasivijo JAV pagal kosminės erdvės pajėgumus, o Jungtinės Valstijos esą nepakankamai sunkiai dirba, kad liktų priešakyje.

„Nepriimtina, kad leidome tam įvykti, ypač šią dieną ir šiame amžiuje, kai būtina turėti tuos kosminės erdvės pajėgumus, kad dalyvautume karuose ir juos laimėtume“, – sakė M.Rogersas.

Tuo metu Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas trečiadienį pareiškė, kad jei bus įgyvendinti JAV planai dislokuoti ginklų kosmose, tai turės negrįžtamų pasekmių.

„Jei tas pareiškimas reiškia, kad kosmose bus dislokuota ginklų, tai JAV atveria Pandoros skrynią“, – parašė D.Rogozinas savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“, pasidalijęs nuoroda į straipsnį apie JAV prezidento D.Trumpo pareiškimą, kad jis nori sukurti naujas „kosmoso pajėgas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius