Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldas Trumpas raginimą perskaičiuoti rinkėjų balsus vadina „suktybe“

Per savo rinkimų kampaniją Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas ne kartą teigė, kad rinkimų rezultatai gali būti suklastoti. Dabar jis vartoja kitą žodį – „suktybė“. Būtent taip jis vadina pastangas perskaičiuoti rinkimų rezultatus trijose svarbiose valstijose.
Donaldas Trumpas dienraščio „The New York Times“ redakcijoje
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Žmonės balsavo ir rinkimai baigėsi“, – šeštadienį pareiškė D.Trumpas, pirmą kartą pakomentavęs pastangas perskaičiuoti balsus Viskonsine, Mičigane ir Pensilvanijoje.

„Privalome pripažinti šį rezultatą ir žvelgti į ateitį“, – sakė jis.

Perskaičiavimo siekianti į JAV prezidentus kandidatavusi Žaliųjų partijos atstovė Jill Stein penktadienį pasiekė pergalę – Viskonsino valstijos pareigūnai pranešė, kad valstija artėja prie pirmojo savo istorijoje prezidento rinkimų rezultatų perskaičiavimo.

Išrinktasis prezidentas D.Trumpas Viskonsine ir Pensilvanijoje laimėjo nežymiu skirtumu ir nedaug pirmauja Mičigane.

D.Trumpas iki šiol mažai kreipė dėmesio į tokias J.Stein pastangas, tačiau jas oficialiai parėmė Demokratų partijos kandidatė prezidento rinkimuose Hillary Clinton. J.Stein renka milijonus dolerių, kad finansuotų perskaičiavimą.

„Kadangi patys mes neužfiksavome jokių įrodymų, kad buvo įsilaužta ar buvo kitokių išorinių veiksmų siekiant pakeisti balsavimo technologiją, mes neketinome patys naudotis tokia galimybe, – šeštadienį pareiškė H.Clinton rinkimų kampanijos advokatas Marcas Eliasas. – Tačiau dabar, kai perskaičiavimas inicijuotas Viskonsine, mes ketiname dalyvauti kad būtų užtikrinta, jog šis procesas bus sąžiningas visoms pusėms.“

Pasak M. Eliaso, H.Clinton laikysis tokios pačios pozicijos ir Pensilvanijoje bei Mičigane, jeigu J.Stein sieks balsų perskaičiavimo ir šiose valstijose, nors vargiai tikėtina, kad perskaičiavimas pakeis rinkimų rezultatą.

Nors H.Clinton per rinkimus gavo maždaug 2 mln. daugiau žmonių balsų, D.Trumpas laimėjo, nes jis užsitikrino 290 rinkikų, o H.Clinton – 232. Laimėtojas turėjo pelnyti mažiausiai 270 rinkikų.

Išrinktasis prezidentas D.Trumpas Viskonsine ir Pensilvanijoje laimėjo nežymiu skirtumu ir nedaug pirmauja Mičigane.

Pagal Viskonsino įstatymus J.Stein kampanijos grupė turi parodyti, kokiu pagrindu reikalaujama perskaičiuoti balsus šioje valstijoje ir padengti to perskaičiavimo išlaidas.

J.Stein yra sakiusi, kad ji nerimauja, jog trijose valstijose buvo įsilaužta į balsavimo sistemas. Jos kampanijos grupės vertinimu perskaičiavimas Viskonsine kainuotų 1,1mln. dolerių.

Penktadienio rytą J.Stein komanda pranešė jau surinkusi 4,8 mln. dolerių ir sieks balsų perskaičiavimo trijose minėtose valstijose.

D.Trumpas, kuris iki savo pergalės abejojo JAV rinkimų sistemos sąžiningumu, dabar vadina balsų perskaičiavimo iniciatyvą „Žaliųjų partijos suktybe dėl jau pralaimėtų rinkimų“.

„Šių rinkimų rezultatus reikia gerbti, užuot reiškus pretenzijas ir piktnaudžiavus, nes būtent tai Jill Stein ir daro“, – sakoma D.Trumpo pareiškime, kuriame, tačiau, H.Clinton neminima.

Laukiama, kad D.Trumpas sugrįš į Niujorką sekmadienį, praleidęs Padėkos dienos šventę savaitgalį Vest Palm Bičo sodyboje. Jo valdžios perėmimo grupė sakė, kad išrinktasis prezidentas pirmadienį turi numatęs susitikimų su kandidatais į savo administracijos postus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius