Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldas Trumpas ruošiasi pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį Izraelio ir Arabų šalių lyderiams pasakė ketinantis pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine. Toks žingsnis pakeis keleto pastarųjų dešimtmečių JAV politiką ir pakenks pastangoms sudaryti taikos susitarimą tarp Izraelio ir Palestinos, rašo „The New York Times“.
Donaldas Trumpas Filipinuose
Donaldas Trumpas ruošiasi pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tikimasi, kad D.Trumpas savo sprendimą paskelbs trečiadienį, praėjus dviem dienoms nuo termino, iki kurio JAV turėjo pasakyti, ar ketina perkelti ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę.

Palestinos pareigūnų teigimu, D.Trumpas apie ambasados perkėlimą informavo Palestinos prezidentą Mahmoudą Abbasą. Jordanija teigia, kad JAV prezidentas tą patį pasakė ir šalies karaliui Abdullah II.

Tiesa, JAV pareigūnai tikina, kad dėl logistinių priežasčių perkėlimas nebus įvykdytas iš karto. Todėl tikimasi, kad D.Trumpas pasirašys dokumentą, atidedantį ambasados perkėlimą dar šešiems mėnesiams.

Vis dėlto D.Trumpo sprendimas pripažinti Jeruzalę Izraelio sostinę yra labai rizikingas žingsnis Vidurio Rytų diplomatijoje. Arabų ir Europos lyderiai įspėjo, kad tai gali sužlugdyti bet kokią taikos iniciatyvą ir net pakurstyti smurtą regione.

Izraelis tikina, kad Jeruzalė – amžina ir nedaloma jo sostinė, tačiau palestiniečiai nori matyti Rytų Jeruzalę kaip ateities Palestinos valstybės sostinę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius