Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 20 /09:56

Donaldas Trumpas suteikė malonę buvusiam patarėjui S.Bannonui

Paskutinėmis prezidentavimo valandomis Donaldas Trumpas suteikė malonę buvusiam patarėjui Steve'ui Bannonui ir dar dešimtims asmenų.
Steve'as Bannonas
Steve'as Bannonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vienas pagrindinių D.Trumpo patarėjų per 2016-ųjų kampaniją S.Bannonas buvo pernai rugpjūtį apkaltintas sukčiavimu renkant lėšas sienos JAV ir Meksikos pasienyje statyboms.

Malonė buvo suteikta ir reperiams Lil Wayne'ui bei Kodakui Blackui, taip pat buvusiam Detroito merui Kwame Kilpatrickui, nurodo BBC.

Apie malones ir bausmių sušvelninimus 143 žmonėms buvo paskelbta po trečiadienio vidurnakčio.

„Prezidentas Donaldas J.Trumpas suteikė malonę 73 asmenims ir pakeitė dar 70 asmenų bausmes“, – sakoma jo administracijos pranešime.

Nors malonė paprastai skelbiama nuteistiems asmenims, kurie dažnai būna jau atlikę dalį bausmės, sprendimu dėl S.Bannono anuliuojamas dar tik prasidėjęs baudžiamasis persekiojimas, iš esmės panaikinant bet kokią bausmės galimybę.

Kiti prezidentai baigiantis jų darbui taip pat yra paskelbę prieštaringai vertinamų malonių, bet turbūt joks kitas vyriausiasis vadas nesimėgavo taip kaip D.Trumpas galia sutekti malonę ne tik draugams ir pažįstamiems, bet ir nuteistoms garsenybėms ar asmenims, kuriuos užtarė sąjungininkai.

Be S.Bannono, malonė buvo suteikta D.Trumpo šeimos sąjungininkams Elliottui Broidy, respublikonų lėšų rinkėjui, rudenį pripažinusiam kaltę dėl schemos siekiant, kad Baltieji rūmai nutrauktų vieno Malaizijos fondo išplėšimo tyrimą, ir D.Trumpo žento Jaredo Kushnerio draugui Kenui Kursonui, kuris spalį buvo apkaltintas kibernetiniu persekiojimu per piktas skyrybas.

VIDEO: Į dangų pakilo D.Trumpo balionas – kadenciją baigiantis JAV prezidentas pavaizduotas su sauskelnėmis

Anksčiau D.Trumpas suteikė malonę buvusiam Marikopos apygardos šerifui Joe Arpaio, konservatyviam komentatoriui Dineshui D'Souzai, buvusiam Niujorko policijos departamento komisarui Bernardui Kerikui, kuris yra prezidento advokato Rudy Giulianio draugas.

Daugiausia dėmesio sulaukė D.Trumpo sprendimas suteikti malonę buvusiems patarėjams Rogeriui Stone'ui ir Michaelui Flynnui, kurių teisinės bėdos susijusios su pačiu prezidentu, rašo NPR.

R.Stone'ui ir M.Flynnui pateikti kaltinimai – dalis specialiojo tyrėjo Roberto Muellerio vykdyto tyrimo dėl galimų D.Trumpo kampanijos ryšių su Rusija. Prezidentas šį tyrimą vadino „apgaule“ ir „raganų medžiokle“. Tai pakurstė spekuliacijas, kad malonės suteikimo atvejų galėtų būti ir daugiau.

Atlikus tyrimą nebuvo rasta pakankamai įrodymų, kad būtų galima iškelti kaltinimus dėl D.Trumpo štabo sąmokslo su Maskva. Vis dėlto R.Muelleris pabrėžė, kad prezidentas nėra ir visiškai išteisintas.

Anksčiau žiniasklaida skelbė, kad D.Trumpas svarsto galimybę suteikti malonę savo dukrai ir patarėjai Ivankai Trump, taip pat jos sutuoktiniui Jaredui Kushneriui. Jis dirbo D.Trumpo kampanijoje ir Baltuosiuose rūmuose.

CNN kaip galimus malonės gavėjus įvardijo ir prezidento sūnus Donaldą Trumpą jaunesnįjį bei Ericą Trumpą. Jie prisidėjo prie D.Trumpo kampanijų, rūpinosi jo verslu.

D.Trumpas galėtų suteikti malonę savo vaikams už veiksmus, atliktus tam tikru laikotarpiu, net jei šiuo metu teisėsauga nežino apie jokius įvykdytus nusikaltimus.

Tai reiškia, kad gavę malonę asmenys negalėtų būti vėliau persekiojami už nusikaltimus, įvykdytus tam tikru laikotarpiu. Tačiau tokia išankstinė malonė neapsaugotų jų nuo valstijų ar vietos pareigūnų persekiojimo, jie neturėtų imuniteto persekiojimui už nusikaltimus, kurie įvyko po malonės suteikimo.

Išrinktasis prezidentas Joe Bidenas, kuris įveikė D.Trumpą per lapkritį įvykusius rinkimus, vėliau trečiadienį turi būti prisaikdintas naujuoju JAV prezidentu.

Prieš tai D.Trumpas išskris į savo namus Floridoje – inauguracijos ceremonijoje jis nedalyvaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius