Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 05 24 /14:20

Donaldas Trumpas Vatikane susitiko su popiežiumi Pranciškumi

Įpusėjęs savo pirmąją kelionę į užsienį kaip prezidentas, Donaldas Trumpas trečiadienį Vatikane susitiko su popiežiumi Pranciškumi. Spausdamas ranką pontifikui D.Trumpas sakė, kad šis susitikimas jam „yra garbė“, praneša „The Guardian“.
Donaldo Trumpo susitikimas su Popiežiumi Vatikane
Donaldo Trumpo susitikimas su Popiežiumi Vatikane / „Scanpix“/AP nuotr.

Papildyta 14.19 val. „Nepėsčias popiežius“

Jųdviejų pusvalandžio trukmės privatus susitikimas, organizuotas pagal senovinio protokolo taisykles, buvo kupinas įvairių religinių simbolių. Žmonos ir kelių patarėjų lydimas JAV prezidentas į Vatikaną atvyko po 8 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku. Su popiežiumi jis susitiko Mažojo Sosto salėje, esančioje antrame Apaštališkųjų rūmų aukšte.

Prieš atsisveikindamas, popiežius D.Trumpui padovanojo medalį su alyvos šakele – taikos simboliu – ir kitų dovanų.

„Taika mums praverstų“, – atsakė prezidentas.

Privatus susitikimas baigėsi po pusvalandžio Pranciškui paskambinus varpeliu savo asmeninėje studijoje. Tuomet jam buvo pristatyta D.Trumpą atlydėjusi delegacija: jo sutuoktinė Melania, dukra Ivanka, žentas Jaredas Kushneris bei patarėjai Hope Hicks ir Danas Scavino.

Laikydamiesi tradicijų, popiežius ir prezidentas apsikeitė dovanomis. D.Trumpas pontifikui įteikė keletą Martino Lutherio Kingo Jr. knygų.

Šypsodamasis popiežius pirmosios JAV ponios per vertėją paklausė: „Ko jūs jam duodate valgyti? Picos?“

M.Trump nusijuokė ir atsakė: „Picos? Taip.“

Laikydamiesi tradicijų, popiežius ir prezidentas apsikeitė dovanomis. D.Trumpas pontifikui įteikė keletą Martino Lutherio Kingo Jr. knygų.

„Manau, jos jums patiks. Tikiuosi, kad patiks“, – sakė jis. Pranciškus savo ruožtu įteikė JAV vadovui medalį, taikos žinutę ir tris popiežiškuosius dokumentus, kuriuose apibūdinama jo tarnystė ir prioritetai.

Prieš išvykdamas D.Trumpas pasakė popiežiui: „Ačiū, nepamiršiu, ką sakėte.“

D.Trumpo pirmtakas Barackas Obama susitiko su popiežiumi Pranciškumi Vatikane 2014-aisiais, tačiau jų privatus susitikimas truko 50 minučių. Tačiau trečiadieniais pontifiko dienotvarkė yra itin įtempta, nes jo dar laukia kas savaitę vykstanti bendroji audiencija, kurioje apsilanko tūkstančiai žmonių. Dėl šios priežasties D.Trumpo kortežui teko į Vatikaną atvykti pro šoninį, o ne pagrindinį įėjimą Šv.Petro aikštėje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama

Vis dėlto vėliau Amerikos lyderis sakė, kad audiencija pas pontifiką buvo „fantastiškas susitikimas“.

Šis susitikimas, kuris užbaigė D.Trumpo turą po didžiausių pasaulyje monoteistinių religijų šventąsias vietas, gali palikti gerą įspūdį respublikono rinkėjams Jungtinėse Valstijose.

„Buvo garbė pabūti su popiežiumi. Jis ne pėsčias“, – pridūrė D.Trumpas.

Šis susitikimas, kuris užbaigė D.Trumpo turą po didžiausių pasaulyje monoteistinių religijų šventąsias vietas, gali palikti gerą įspūdį respublikono rinkėjams Jungtinėse Valstijose.

Be to, tai buvo galimybė D.Trumpui ir popiežiui išspręsti nesutarimus daugeliu klausimų.

Ypač ryškus buvo jų apsikeitimas nuomonėmis per žiniasklaidą pernai, kai D.Trumpas per savo rinkimų kampaniją prieš JAV prezidento rinkimus pažadėjo pastatyti sieną pasienyje su Meksika ir pareiškė, kad Jungtinės Valstijos turėtų išvaryti iš šalies musulmonus imigrantus ir pabėgėlius.

„Kiekvienas, kas jis bebūtų, jeigu nori statyti sienas, o ne tiltus, nėra krikščionis“, – tuomet sakė popiežius žurnalistams, atsakydamas į prašymą pakomentuoti D.Trumpo nusiteikimą prieš migrantus. Pontifikas viešai skatina padėti pabėgėliams, besigelbstintiems nuo smurto Sirijoje. Pasak jo, tai yra „moralinė būtinybė“ bei „krikščioniška pareiga“.

D.Trumpas tada atkirto: „Religiniam lyderiui gėdinga abejoti žmogaus tikėjimu.“

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas ir popiežius Pranciškus
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas ir popiežius Pranciškus

Į Romą D.Trumpas atvyko antradienio vakarą. Dėl jo kortežo iškart po piko valandos buvo uždarytas eismas vienu svarbiu greitkeliu, o eismo spūstyje įstrigę italai galėjo trumpam pasižiūrėti į šarvuotų automobilių virtinę. Prezidentas nakvojo JAV ambasadoriaus Italijoje rezidencijoje.

Nors ir D.Trumpas, ir Pranciškus garsėja savo nenuspėjamumu, popiežiaus susitikimai su valstybių vadovais būna atidžiai suplanuojami iki smulkiausių religinio ir politinio „teatro“ detalių. Programoje beveik nepaliekama vietos nukrypimams ir nepageidaujamiems netikėtumams. Po susitikimo su popiežiumi D.Trumpui turėjo būti surengta ekskursija po Vatikaną. Per ekskursiją jam bus aprodyta ir Siksto koplyčia.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Siksto koplyčia
AFP/„Scanpix“ nuotr./Siksto koplyčia

D.Trumpas yra 13-asis JAV prezidentas, apsilankęs Vatikane.

Pastaruoju metu Pranciškaus ir D.Trumpo išreiškė panašias nuomones, kad musulmoniškojo pasaulio lyderiai turėtų labiau stengtis kovoti su ekstremizmu savo bendruomenėse. Visgi, dar esama ir temų, kuriomis jųdviejų požiūriai smarkiai skiriasi.

Ankstesnė prezidento antimusulmoniška retorika, įskaitant jo mintį, kad islamas „nekenčia“ Vakarų, yra visiškai priešinga popiežiaus išsakytai idėjai, kad reikia siekti dialogo su musulmonais. Popiežius taip pat laikosi kitokios nuomonės dėl būtinybės kovoti su klimato kaita bei ekonomine nelygybe. Be to, Pranciškui gali nepatikti ir šios savaitės įvykiai, pavyzdžiui, pasirodžiusi informacija apie D.Trumpo administracijos biudžetą, kuriame numatoma smarkiai apkarpyti finansavimą programoms, padedančioms neturtingiesiems, arba prezidento susitarimas parduoti karinės įrangos Saudo Arabijai.

D.Trumpas į Šventąjį Sostą atvyko po viešnagės Artimuosiuose Rytuose, kur jis aplankė islamo ir judaizmo religijų lopšius. Saudo Arabijoje jis kreipėsi į kelias dešimtis arabiškojo pasaulio lyderių ir paragino juos kovoti su ekstremizmu savo šalyse bei izoliuoti Iraną. Jo teigimu, ši šalis kelia grėsmę regionui.

Tuo tarpu Izraelyje D.Trumpas dar kartą patvirtino savo šalies įsipareigojimą išlaikyti tvirtus ryšius su savo ilgamečiu sąjungininku. Be to, jis paragino izraeliečius ir palestiniečius pradėti derybas dėl taikos susitarimo. Kol kas nepaskelbtas joks būsimų derybų tvarkaraštis ar gairės.

Nors Rijade ir Jeruzalėje D.Trumpas buvo sutiktas itin prašmatniai ir šiltai, priėmimas Europoje gali gerokai atvėsti. Po jo pergalės rinkimuose Senajame žemyne kartas nuo karto vyksta masinių protestų. Antradienio vakarą Vatikane prie Šv. Petro bazilikos klimato kaitos aktyvistai iš atskirų raidžių sudėliojo frazę „Planet Earth First“ (Pirmiausiai –Žemės planeta), perfrazuodami D.Trumpo rinkimų kampanijos šūkį „Pirmiausiai – Amerika“.

Be to, protestų turėtų vykti Romoje, Briuselyje ir Sicilijoje, kur D.Trumpas lankysis vėliau šią savaitę.

Arkivyskupas juokavo

D.Trumpą lydi žmona Melania, dukra Ivanka ir jos vyras Jaredas Kushneris.

JAV prezidentą taip pat pasveikino vokiečių arkivyskupas Georgas Gansweinas, užimantis popiežiaus namų ūkio prefekto pareigas. Anksčiau G.Gansweinas buvo popiežiaus Benedikto XVI asmeninis sekretorius.

VIDEO: Donaldas Trumpas susitiko su popiežiumi Pranciškumi

Kai atvykę svečiai ėjo link lifto, buvo nugirsta vyriško balso ištarta frazė „čia ne taip, kaip „Trumpo bokšte“ Niujorke“. „The Wall Street Journal“ teigia, kad šitaip pajuokavo G.Gansweinas, o ne JAV prezidentas.

Kol kas neatskleidžiama, kokiomis dovanomis apsikeitė D.Trumpas ir popiežius Pranciškus.

Nors paprastai susitikimai su popiežiumi trunka mažiau nei 30 minučių, D.Trumpas gali užsibūti ir ilgiau. Baracko Obamos pirmasis susitikimas su popiežiumi Pranciškumi 2014-aisiais truko beveik valandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius