Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Donaldas Trumpas vyksta į Vatikaną

Milijardierius JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį vyksta į Vatikaną susitikti su „vargšų popiežiumi“ Pranciškumi.
Donaldas Trumpas vyksta į Vatikaną
Donaldas Trumpas vyksta į Vatikaną / X90178

Spėliojama, ar jiems pavyks rasti bendrą kalbą ir pamiršti nesutarimus daugeliu klausimų.

Abiejų lyderių pozicijos įvairiais klausimais – nuo migracijos iki klimato kaitos – iš esmės skiriasi. Ypač ryškus buvo jų apsikeitimas nuomonėmis per žiniasklaidą pernai, kai D.Trumpas aktyviai vykdė savo rinkimų kampaniją prieš JAV prezidento rinkimus.

Visgi esama ir susitaikymo galimybių. 2013-aisiais, per pirmąsias Kalėdas, kai Katalikų Bažnyčiai pradėjo vadovauti Pranciškus, D.Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad „naujasis popiežius yra labai kuklus žmogus, labai panašus į mane; galbūt todėl man jis labai patinka!“

Pranciškus anksčiau šį mėnesį pažadėjo „neteisti“ buvusio realybės šou veido ir nekilnojamojo turto magnato D.Trumpo prieš tai jo neišklausęs.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Popiežius paskelbė šventaisiais Dievo Motinos apreiškimą Fatimoje mačiusius vaikus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Popiežius paskelbė šventaisiais Dievo Motinos apreiškimą Fatimoje mačiusius vaikus

Mažiausioje pasaulio valstybėje trečiadienį bus itin sustiprintas saugumas. Vatikaną saugos ne tik šveicarų sargyba, bet ir antiteroristinė policija su dresuotais šunimis. Dėl saugumo ypač susirūpinta po pirmadienį Didžiosios Britanijos Mančesterio mieste per koncertą surengtos sprogdintojo mirtininko atakos, už kurią atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Per savo kampaniją D.Trumpas neatmetė galimybės, kad IS gali surengti ataką ir Vatikane. Jis pareiškė, kad „jei ir kai“ tai nutiks, „popiežius galėtų tik norėti ir melstis, kad Donaldas Trumpas būtų prezidentas“.

„Istorinis vizitas“

Vatikanas yra dar viena D.Trumpo stotelė per pirmąjį jo užsienio vizitą nuo prezidento kadencijos pradžios. Praėjusios savaitės pabaigoje jis lankėsi Saudo Arabijoje, o vėliau vyko į Izraelį ir palestiniečių teritorijas.

„Joks prezidentas dar nėra vienos kelionės metu lankęsis žydų, krikščionių ir musulmonų tikėjimų tėvynėse ir šventose vietose“, – sakė prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Herbertas Raymondas McMasteris. Pasak jo, tai yra „iš tikrųjų istorinis“ vizitas.

H.R.McMasteris:„Joks prezidentas dar nėra vienos kelionės metu lankęsis žydų, krikščionių ir musulmonų tikėjimų tėvynėse ir šventose vietose.“

„Jis milijardams perduos tolerancijos ir vilties žinią“, – pridūrė jis.

D.Trumpas, kurio prezidentavimo pradžia amerikiečių vertinama itin prastai, tikisi padidinti savo populiarumą susitikęs su popiežiumi, kurio nuotraukos buvo spausdinamos žurnalų „Time“ ir „Rolling Stone“ viršeliuose.

Per jųdviejų susitikimą popiežiškojoje bibliotekoje 6 val. 30 min. Grinvičo (9 val. 30 min. Lietuvos) laiku lyderiai aptars pastangas skatinti taiką pasaulyje, paramą religijos laisvei bei kovą su abortais.

„Patiks rinkėjams“

Anksčiau D.Trumpas yra išprovokavęs įtampą dėl savo sprendimų uždrausti į JAV atvykti kelių musulmoniškų šalių piliečiams. Visgi sekmadienį jis sušvelnino savo toną dėl islamo ir atmetė kovos tarp religijų idėją. Tokios pačios nuomonės laikosi ir popiežius.

Pernai lapkritį išrinktas JAV prezidentas jau yra pasirašęs įstatymą, panaikinantį taisykles, apsaugančias valstybės finansavimo skyrimą šeimos planavimo klinikoms, kuriose atliekami abortai. Be to, į laisvą vietą Aukščiausiajame Teisme jis paskyrė teisėją, nusiteikusį prieš abortus.

Jis taip pat gali pelnyti palankumo taškų dėl savo dukros ir aukšto rango patarėjos Ivankos, įsipareigojusios kovoti su prekyba žmonėmis. Romoje po audiencijos pas popiežių ji susitiks su prekybos žmonėmis aukomis.

Visgi žmogaus teisių grupės ragina Pranciškų aptarti su D.Trumpu problemą dėl JAV galiojančios mirties bausmės, kankinimų bei svarbių taikinių žudymų.

Visgi žmogaus teisių grupės ragina Pranciškų aptarti su D.Trumpu problemą dėl JAV galiojančios mirties bausmės, kankinimų bei svarbių taikinių žudymų.

JAV vadovo nuomonė šiais klausimais „pažeidžia gyvybės šventumą, kurį taip brangina visų tikėjimų ir netikintys žmonės“, sakė Britanijos teisinės pagalbos organizacijos „Reprieve“ direktorė Maya Foa.

Be to, D.Trumpo, pažadėjusio paversti užsienio politikos prioritetu Artimuosiuose Rytuose persekiojamų krikščionių problemą, Pranciškus gali paprašyti skirti šiek tiek JAV humanitarinių lėšų bažnyčioms Irake ir Sirijoje, teigė Vatikano ekspertas Johnas L.Allenas (Džonas L.Alenas).

Jei JAV vadovas sutiks tai padaryti, tai bus „viena iš nedaugelio gerų žinių D.Trumpui.Jji taip pat turėtų patikti religingiems rinkėjams“, kurie už jį balsavo, rašė jis tinklapyje Cruxnow.com.

Ne krikščionis?

Akivaizdi problema šio susitikimo metu bus D.Trumpo planuojama pastatyti siena Meksikos pasienyje. Argentinietis popiežius smerkia idėją sienomis atsiriboti nuo užsieniečių, ir pavadino tai darančius žmones „ne krikščionimis“.

Presbiterionų tikėjimo šeimoje užaugęs, tačiau bažnyčioje reguliariai nesilankantis respublikonas sakė, kad toks kaltinimas yra „gėdingas“.

Presbiterionų tikėjimo šeimoje užaugęs, tačiau bažnyčioje reguliariai nesilankantis respublikonas sakė, kad toks kaltinimas yra „gėdingas“.

Pontifikas taip pat tvirtai pasisako už pastangas kovoti su klimato kaita. Tačiau D.Trumpas yra žadėjęs, kad JAV pasitrauks iš Paryžiuje pasirašytos kovos su klimato kaita susitarimo, įpareigojančio šalis mažinti taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis.

Vėliau trečiadienį JAV lyderis vyks į Briuselį, o po to grįš į Italiją, kur vyks Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimas. Iš pradžių D.Trumpas nė neplanavo susitikti su popiežiumi.

Vis dėlto, gavęs netikėtą, paskutinę akimirką atsiųstą prašymą, Vatikanas įspraudė susitikimą su JAV vadovu įtemptoje popiežiaus dienotvarkėje.

Šventojo Sosto šaltinių teigimu, prezidentui į popiežiaus rūmus teks įeiti pro šonines duris, nes savaitinės trečiadienio mišios Šv. Petro aikštėje yra svarbesnės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius