-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 29 /16:14

Donaldas Tuskas perdavė britams ES poziciją: „Bendra rinka neatsiejama nuo laisvo judėjimo“

Europos Sąjunga su britais žais kietai. Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas po 27 ES šalių lyderių susitikimo, kuriame jau nedalyvavo Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas, pareiškė, kad Londonas, norėdamas prieigos prie Europos ekonominės erdvės, privalės susitaikyti su laisvu darbuotojų judėjimu, skelbia BBC.
Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas
Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

„Aplinkui kelio nėra. Bendrai rinkai reikia laisvo asmenų judėjimo, – per spaudos konferenciją paskelbė D.Tuskas. – Priešingu atveju būtų galima palikti ES neapleidžiant pagrindinių Sąjungos vertybių.“

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas taip pat atmetė Europos Komisijos (EK) vadovo Jeano-Claude'o Junckerio adresu skriejančius priekaištus ir pranešė, kad apie „Brexit“ bus diskutuojama kitame viršūnių susitikime, kuris įvyks rugsėjo 16 dieną Slovakijos sostinėje Bratislavoje.

Tas viršūnių susitikimas numatomas praėjus vos kelioms dienoms nuo Didžiąją Britaniją valdančios Konservatorių partijos pirmininko rinkimų, D.Cameronui atsistatydinus penktadienį, kai jo šalies piliečiai referendume 52 proc. prieš 48 proc. nubalsavo už išstojimą iš ES.

„Kol kas tebuvo tik pirmas apsikeitimas nuomonėmis, tad per anksti daryti išvadas, – sakė D.Tuskas. – Štai kodėl mes pradėjome politinius apmąstymus su 27 valstybėmis ir vėl mes susitiksime rugsėjo 16 dieną Bratislavoje tęsti derybų.“

Savo ruožtu J.C.Junckeris pridūrė, kad visos šalys, norinčios prieigos prie Europos ekonominės erdvės, turi atitikti griežtus kriterijus „be jokių išimčių“.

D.Tuskas ir J.C.Junckeris pabrėžė, kad pozicijos dėl laisvo asmenų judėjimo vieningai laikosi visos 27 ES šalys.

„Narių lyderiai pabrėžia, kad priėjimui prie bendros rinkos reikalingas visų keturių pagrindinių ES laisvių laikymasis – įskaitant laisvą asmenų judėjimą. Nebus bendros rinkos à la carte“, – teigė D.Tuskas.

Be to, tiek EK pirmininkas, tiek D.Tuskas, tiek Vokietijos kanclerė Angela Merkel, tiek Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as dar kartą pabrėžė, kad jokios derybos dėl išstojimo negali būti pradėtos, kol Jungtinė Karalystė oficialiai neaktyvuos ES sutarties 50-ojo straipsnio.

D.Tuskas pranešė, kad „ramiai ir rimtai padiskutavę“, pirmą kartą per 40 metų ES derybose be britų lyderio, jie patvirtino sutinką, kad dabar yra „svarbi mūsų bendros istorijos akimirka“.

„Iš mūsų debatų paaiškėjo viena – vadovai yra visiškai pasiryžę likti susivieniję“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius