Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldo Trumpo apkalta: ką reikia žinoti prieš balsavimą

JAV Atstovų Rūmai trečiadienį balsuos dėl prezidento Donaldo Trumpo apkaltos.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iki šiol Atstovų Rūmai yra apkaltinę tik du JAV prezidentus: Andrew Johnsoną 1868-aisiais ir Billą Clintoną 1998-aisiais, nors abu atsilaikė balsavimus Senate, po kurių, priešingu atveju, būtų nušalinti nuo pareigų.

Richardas Nixonas atsistatydino dar prieš apkaltą.

Ką reikėtų žinoti prie istorinį balsavimą Atstovų Rūmuose?

Informatorius

Vieno informatoriaus, neįvardijamo žvalgybos bendruomenės pareigūno, rugpjūčio 12 dienos oficialiame skunde teigiama, kad D. Trumpas „naudojosi savo postu siekdamas užsienio šalies įsikišimo į 2020 metų JAV [prezidento] rinkimus“.

Šis skundas susijęs su liepos 25-ąją įvykusiu D.Trumpo ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pokalbiu telefonu.

Pokalbis telefonu

Per tą pokalbį D.Trumpas paprašė V.Zelenskio organizuoti tyrimą dėl savo galimo pagrindinio varžovo per 2020 metų JAV prezidento rinkimus demokrato Joe Bideno ir jo sūnaus Hunterio Bideno, dirbusio ukrainiečių dujų bendrovės „Burisma“ valdyboje.

D.Trumpas yra kaltinamas, kad siekdamas tyrimo dėl Bidenų sustabdė 391 mln. dolerių (apie 351 mln. eurų) vertės karinę pagalbą Ukrainai ir susiejo su ja galimą V.Zelenskio vizitą Baltuosiuose rūmuose

JAV prezidentas tvirtina nepadaręs nieko bloga, tačiau demokratai sako, kad reikalavimas pradėti tyrimą prieš Bidenus prilygsta piktnaudžiavimui valdžia.

Žiniasklaidai pranešus apie informatoriaus skundą, rugsėjo 25 dieną Baltieji rūmai paskelbė prezidentų pokalbio telefonu stenogramą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hunteris Bidenas ir Joe Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hunteris Bidenas ir Joe Bidenas

Bidenai

H.Bidenas nuo 2014 iki 2019 metų buvo korupcija kaltinamos dujų bendrovės „Burisma“ valdybos narys.

Būdamas Baracko Obamosnviceprezidentu J.Bidenas ir kiti Vakarų valstybių lyderiai darė spaudimą Ukrainai atleisti šalies generalinį prokurorą Viktorą Šokiną dėl jo nepakankamos kovos su korupcija.

D.Trumpas sakė, kad J.Bidenas siekė pašalinti V.Šokiną, siekdamas apsaugoti savo sūnų. Tačiau šis argumentas iš esmės buvo atmestas, nes negauta jokių neteisėtos Bidenų veiklos Ukrainoje įrodymų.

Apkaltos tyrimas

Atstovų Rūmų Žvalgybos komitetas viešuose ir uždaruose posėdžiuose apklausė daugiau nei dešimtį liudininkų, tarp jų Valstybės departamento ir Nacionalinės Saugumo Tarybos aukšto rango pareigūnus.

Tuo metu Baltieji rūmai ignoravo Atstovų Rūmų šaukimus. Keletas iškviestų liudytojų, įskaitant buvusį nacionalinio saugumo patarėją Johną Boltoną ir laikinąjį Baltųjų rūmų administracijos vadovą Micką Mulvaney, atsisakė duoti parodymus tyrime.

Po viešų klausymų gruodžio 13 dieną Atstovų Rūmų Teismų komitetas parengė du prezidento D. Trumpo apkaltos straipsnius, susijusius su piktnaudžiavimu įgaliojimais ir trukdymu Kongresui.

Visuomenės apklausos

Pusė „Fox News“ surengtoje apklausoje dalyvavusių respondentų pasisakė už apkaltą D.Trumpui ir jo nušalinimą nuo posto, o 41 proc. pasisakė prieš.

Tuo metu 45 proc. CNN apklausos dalyvių nurodė, kad prezidentui reikia paskelbti apkaltą ir jis turi būti nušalintas, o 47 procentai jį palaikė.

Atstovų Rūmų balsavimas

Demokratai turi 233 mandatus 435 vietų Atstovų Rūmuose, o respublikonai – 197. Manoma, kad jiems pavyks pareikšti apkaltą prezidentui, nes tam užteks paprastos daugumos.

Nors apkaltos prezidentui nepalaiko nė vienas Respublikonų atstovas Atstovų Rūmuose, vienas nepriklausomas atstovas sakė, kad balsuos už tai, kad prezidentas būtų nušalintas per apkaltą.

Jeigu kaltinimai D.Trumpui bus patvirtinti Atstovų Rūmuose, byla bus nusiųsta Senatui.

Nagrinėjimas Senate

Aukščiausiojo Teismo teisėjas Johnas Robertsas pirmininkaus sausio mėnesį vyksiančiam posėdžiui Senate, kur 53 respublikonai turi persvarą prieš 47 demokratus.

Atstovų Rūmų atstovai atliks kaltintojų vaidmenį, o prezidento advokatai atstovaus jo gynybai.

Sprendimui nušalinti prezidentą reikalingas mažiausiai dviejų trečdalių senatorių palaikymas, todėl beveik neabejojama, kad D. Trumpas bus išteisintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius