Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldo Trumpo aplinkoje – slaptas Ukrainos ir Rusijos „taikos planas“

Praėjusią savaitę įtakingas JAV dienraštis „The New York Times“ paskelbė straipsnį, kuriame pasakojama apie slaptą planą, siekiant taikos rytinėje Ukrainoje. Teigiama, kad prezidento Donaldo Trumpo aplinkos žmonėms siūlomos tokios sąlygos: Rusija išveda savo kariuomenę iš Donbaso regiono, bet pasilieka Krymo pusiasalį, ir būtų atšaukiamos JAV sankcijos Kremliui.
Donaldas Trumpas ir Michaelas Flynnas
Donaldas Trumpas ir Michaelas Flynnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Likus savaitei iki to, kada atsistatydino JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Michaelas T.Flynnas, jo kabinete ant stalo atgulė slaptas planas.

Dokumentų rinkinio esmė – atšaukti sankcijas Rusijai ir atkurti taiką rytinėje Ukrainoje. Apie tai sekmadienį pranešė „The New York Times“.

Pagal slaptą idėją, Kremlius turi patraukti savo kariuomenę iš Donbaso regiono, tačiau Ukrainos vyriausybė privalėtų 50–100 metų perleisti Krymo pusiasalį Rusijai. Tokiu atveju, JAV atšauktų sankcijas.

„The New York Times“ teigia, kad šis planas yra vystomas ir dabar, nors pats M.Flynnas atsistatydino.

„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Cohenas
„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Cohenas

Tai esą daro JAV prezidentui artimi asmenys: D.Trumpo asmeninis teisininkas Michaelas D.Cohenas ir jo verslo partneris Felixas H.Sateris, padėjęs ieškoti ryšių Rusijoje.

„O kas nenori taikos?“ – retoriškai klausė D.Trumpo teisininkas M.D.Cohenas, paklaustas apie slaptą planą.

Tiek jis, tiek F.H.Sateris tikino, kad nekalbėjo su prezidentu apie sankcijų atšaukimą Rusijai. Jie pabrėžė, kad neturi patirties užsienio politikoje.

„The New York Times“ rašo, kad slaptą planą sukūrė ne amerikiečiai, bet Ukrainos parlamento Aukščiausiosios Rados deputatas Andrejus Artemenka. Esą būtent jis perdavė dokumentų rinkinį buvusiam D.Trumpo patarėjui M.Flynnui.

Ukrainietis politikas tai pripažino.

„Daug žmonių mane vadina Rusijos agentu, Amerikos agentu, CŽV agentu, – kalbėjo A.Artemenka. – Bet kaip galime rasti sprendimą tarp mūsų šalių, jeigu nesikalbėsime?“

Siūlo „išnuomoti“ Krymą

Ukrainos portalui strana.ua jis teigė, kad JAV prezidento aplinkai pasiūlė taikos tarp Ukrainos ir Rusijos siekti kompromiso keliu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karinis pasirodymas Sevastopolyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karinis pasirodymas Sevastopolyje

„Kompromiso esmė paprasta: įgyvendinus susitarimus, kiekviena iš šalių turi būti kažkuo nepatenkinta“, – kalbėjo A.Artemenka.

Jo planą sudaro dvi fazės.

Pirmiausia, Ukrainoje turėtų įvykti referendumas dėl Krymo pusiasalio perdavimo Rusijai. Esą tai būtų nuomos sutartis, kurios trukmė – 50–100 metų.

Pasibaigus šiam terminui būtų vykdomas dar vienas referendumas, kurį prižiūrėtų tarptautinė bendruomenė. Tada ir būtų nuspręstas tikrasis Krymo likimas.

Antrojoje fazėje Rusija turėtų grąžinti Donbaso regioną Ukrainai. Kaip siūlo A.Artemenka, visi karo dalyviai gautų amnestiją. Jiems ukrainiečiai esą sudarytų specialų koridorių, kuriuo per 72 val. galėtų išeiti visi Rusijos kareiviai ir juos palaikantys separatistai. Esą būtų neišleisti tik tie, kurie vykdė karo nusikaltimus.

Po šito žingsnio, pagal A.Artemenką, turėtų įvykti dar vienas referendumas dėl specialaus Donbaso statuso. Be to, Ukraina turėtų sukurti šio regiono atstatymo fondą. Ten keliautų ir pinigai, kuriuos Rusija mokėtų už Krymo „nuomą“.

„Tada sankcijos Rusijai būtų nutraukiamos“, – aiškino A.Artemenka.

Ukrainos politikas tikino, kad tokią idėją esą palaiko daug šalies parlamento narių. Tačiau žurnalistams jis neįvardijo nė vieno.

Ukrainiečiai planą vadina nesąmone

„Tai visiška nesąmonė! – portalui „The Atlantic“ sakė Aukščiausiosios Rados narys Mustafa Najymas. – Aš nemanau, kad kas nors Ukrainoje sutiktų su tokiu planu. Visi šie signalai ateina iš Rusijos arba jos sąjungininkų mūsų šalyje.“

Ukrainos naujienų portalo Hromadske.tv žurnalistė Natalija Gumenjuk teigė, kad plano autorius A.Artemenka nesulauktų paramos, nes visuomenė apie jį nieko nežino.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Janukovyčius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Janukovyčius

„Miglotas parlamento narys iš miglotos partijos“, – kalbėjo N.Gemenjuk.

Ji sakė, kad „taikos planą“ pasiūlęs A.Artemenka vadovauja neaiškiai dešiniųjų partijai, kuriai priklauso ir buvę nuverstojo prezidento Viktoro Janukovyčiaus bendražygiai.

Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje parašė, kad parlamento narys A.Artemenka neturi institucijų palaikymo ir įgaliojimo derėtis su kitomis valstybėmis.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas tvirtino, kad Rusija nenusiteikusi „ką nors nuomotis pati iš savęs“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius