Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 11 24

Donaldo Trumpo idėjos apie NATO kelia nerimą Baltijos šalims

Iki JAV prezidento rinkimų liko mažiau nei metai, o apklausos rodo, kad Amerikos rinkėjams greičiausiai teks rinktis tarp dabartinio prezidento Joe Bideno ir buvusio prezidento Donaldo Trumpo. Baltijos šalių regione galimas D.Trumpo sugrįžimas vertinamas su dideliu susirūpinimu, kuris persipina su panika, nes tai gali pakenkti ne tik JAV pagalbai Ukrainai, bet ir sumažinti JAV dalyvavimą NATO. Narystė Aljanse yra Baltijos šalių saugumo pagrindas.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / Vida Press nuotr.

Kaip 2019 m. pranešė „The New York Times“, remdamasis neįvardytais D.Trumpo administracijos pareigūnais, D.Trumpas prezidentavimo metu už uždarų durų sakė, kad nori, jog Jungtinės Valstijos pasitrauktų iš NATO , nes „nemato karinio Aljanso prasmės ir mano, kad tai išsiurbia JAV išteklius“.

Tai netiesa, nes NATO nėra „bendras katilas“. Kai kalbame apie valstybių narių indėlį į NATO, turime omenyje kiekvienos šalies gynybos biudžetą, palyginti su BVP.

JAV iki šiol gerokai lenkė likusias NATO šalis, gynybai skirdama apie 3,5 proc. BVP (iki šių metų Lenkija savo gynybos biudžetą padidis iki 3,9 proc. BVP), tačiau tai yra ne „NATO biudžetas“, o JAV gynybos biudžetas.

Kita vertus, apie NATO reikšmę iškalbingiausiai byloja tai, kad nuo pat Aljanso įkūrimo prieš daugiau nei 70 metų Rusija niekada kariniu būdu nepuolė NATO teritorijos.

Prieš 2024 m. rinkimus vėl pasirodė žinių apie D.Trumpo planus dėl NATO, jei jis būtų perrinktas. Kaip žurnalui „Rolling Stone“ sakė artimi šaltiniai, D.Trumpas nenorėjo, kad išrinkimo atveju jo antrąją administraciją sudarytų „NATO numylėtiniai“ – tokie komentarai esą buvo išsakyti per derybas dėl Rusijos pradėto karo Ukrainoje.

D.Trumpas nori, kad JAV Aljanse atliktų pasyvų vaidmenį, ir netgi yra išreiškęs norą pabandyti, kad JAV apskritai pasitrauktų iš NATO. Tačiau to būtų galima išvengti, jei kitos NATO narės paklustų dviem D.Trumpo reikalavimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius