-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 29 /13:29

Donaldo Trumpo paskyrimas respublikonų kandidatu į JAV prezidento postą – neišvengiamas?

Donaldo Trumpo galimybės tapti Respublikonų partijos kandidatu į JAV prezidento postą, daugeliui atrodžiusios neįsivaizduojamos prieš prasidedant pirminių rinkimų sezonui, atrodo vis labiau įtikinamos, ketvirtadienį pripažino politikos ekspertai.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ar šiam milijardieriui verslo magnatui iš tikrųjų gali pavykti užsitikrinti 1 237 delegatų palaikymą ir išvengti chaotiško ginčijamojo partijos suvažiavimo?

Dabar tai nebeatrodo neįmanoma misija, bet jam dar reikia labai pasistengti, kad taptų respublikonu, kuris lapkritį mes iššūkį numanomai demokratų kandidatei Hillary Clinton.

Gegužės 3-ąją vyksiantis balsavimas Indianoje, kurios visi delegatai turi palaikyti daugiausiai balsų surinkusį pretendentą, bus itin svarbus.

O birželio 7-ąją, paskutinę respublikonų pirminių rinkimų kampanijos dieną, vyksiantis balsavimas Kalifornijoje, kuri yra didžiausia šalies valstija, bus lemiamas.

„Jeigu laimėsime Indianoje – viskas bus baigta“, – savimi pasitikintis 69 metų D.Trumpas, ketvirtadienį pareiškė per kampanijos renginį Evansvilyje.

Kai garsenybė milijardierius sutriuškino savo varžovus visose penkiose valstijose, kuriose pirminiai rinkimai vyko šį antradienį, D.Trumpo paskyrimas partijos kandidatu pradėjo rodytis vis labiau įtikinamas.

„Optimistiškai vertinu Trumpo galimybes, kaip ir bet kuriuo šio rinkimų ciklo momentu“, – rašo politiniame tinklaraštyje „FiveThirtyEight“ įtakingas statistikos ekspertas ir rinkimų analitikas Nate'as Silveris.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Pastaruoju metu Jungtinėse Valstijose buvo įtemptai diskutuojama dėl klausimo, ar D.Trumpui gali pavykti užsitikrinti balsų daugumą tarp 2472 delegatų, kurie rinks Respublikonų partijos kandidatą per suvažiavimą, birželį vyksiantį Klivlando mieste Ohajo valstijoje.

Jeigu jį palaikytų mažiausiai 1237 delegatai, D.Trumpo išrinkimas kandidatu būtų garantuotas, nes delegatai, paskirstyti per pirminius rinkimus atskirose valstijose, pirmajame balsavimo rate įpareigoti balsuoti už savo pretendentą.

D.Trumpas pripažino, kad sutelks energiją į pastangas laimėti per pirmąjį balsavimą partijos suvažiavime. „Mums nėra tikslas antrasis, trečiasis, ketvirtasis ir penktasis“, – jis sakė sekmadienį.

Ir, ko gera, ne veltui.

D.Trumpo pagrindinis varžovas, ultrakonservatyvių pažiūrų Teksaso senatorius Tedas Cruzas, pasistengė užbėgti už akių milijardieriui ir ragino delegatus suvažiavime palaikyti jį, jeigu nugalėtojas nepaaiškės per pirmąjį balsavimą.

Pagal susitarimą J.Kasichas nerengs susitikimų su rinkėjais Indianoje, o T.Cruzas neagituos už jį balsuoti Oregone ir Naujojoje Meksikoje.

T.Cruzas ir trečias pretendentas, Ohajo gubernatorius Johnas Kasichas, susitarė neleisti D.Trumpui užsitikrinti jį palaikančių delegatų daugumos, pasidalydami valstijas, kuriose vyks tolesni balsavimai.

Pagal šį sandėrį J.Kasichas nerengs susitikimų su rinkėjais Indianoje, o T.Cruzas neagituos už jį balsuoti Oregone ir Naujojoje Meksikoje.

Jeigu nei vienam pretendentui nepavyktų surinkti 1237 delegatų, T.Cruzas ir J.Kasichas viliasi nugvelbti pergalę iš D.Trumpo Klivlande.

Tačiau D.Trumpas dėl šių varžovų manevrų nepraranda ūpo.

„Manau, mes gausim tuos 1 237“, – sakė jis.

Raktas – neįsipareigoję delegatai

Matematiškai tai atrodo sunku, bet įmanoma. D.Trumpas šiuo metu yra užsitikrinęs 991 delegato balsą – 80 proc. jam reikalingo skaičiaus.

Priminiai balsavimai dar nėra įvykę dešimtyje iš 50 valstijų, įskaitant Indianą ir Kaliforniją.

D.Trumpui reikia, kad 49 proc. iš 502 dar nepaskirstytų kandidatų atsidurtų jo stovykloje. Taigi jeigu jo dabartinis palaikymas tarp rinkėjų nesumažės per būsimus balsavimus, šio pretendento pergalė būtų garantuota.

Vis dėlto jeigu lenktynės pakryptų T.Cruzo naudai, šis kortų namelis subyrėtų.

„Jeigu laimėsime Indianoje – viskas bus baigta“, – savimi pasitikintis 69 metų D.Trumpas, ketvirtadienį pareiškė per kampanijos renginį Evansvilyje.

„Manau, kad jis turi galimybę gauti 1 237“ delegatų balsus, sakė Blumingtono mieste įsikūrusio Indianos universiteto analitikė Christine Barbour, kalbėdama apie D.Trumpą.

„Sakyčiau, kad jie dar kurį laiką liks, o mes nieko (tikra) nežinosime iki Kalifornijos“, – pridūrė ji.

JAV žiniasklaidos pastarosiomis dienomis skelbtos prognozės rodo, kad D.Trumpas veikiausiai peržengs reikalingų balsų slenkstį, kad taptų savo partijos vėliavnešiu.

Dienraščio „The New York Times“ sumodeliuotas scenarijus rodo, kad D.Trumpas gali užsitikrinti iki 1 289 delegatų balsų, įskaitant 154 iš 172 Kalifornijos siunčiamų atstovų.

Tačiau yra dar vienas scenarijus, kuriam išsipildžius D.Trumpui taptų nebereikalingi netgi Indianos delegatai.

Pagal keistas partijos taisykles daugiau negu 100 respublikonų delegatų netgi per pirmąjį balsavimą bus neįpareigoti palaikyti kurio nors pretendento ir galės balsuoti savo nuožiūra.

Tarp jų bus 54 delegatai iš Pensilvanijos – antradienį balsavusios didelės valstijos, kurioje darbininkų klasės atstovai sudaro didelę rinkėjų dalį. D.Trumpas joje lengvai laimėjo, pelnydamas 17 jį palaikyti įsipareigojusių kandidatų.

Tačiau jį taip pat žada palaikyti didžioji dauguma iš 54 „laisvųjų delegatų“: kaip praneša televizija „ABC News“, 41 iš jų ketina balsuoti už D.Trumpą.

Tai suteiktų jam patogią balsų atsargą, kurios galbūt netgi pakaktų atsverti potencialiai T.Cruzo pergalei Indianoje.

Pensilvanijos 2-osios rinkimų apygardos neįpareigotas delegatas Calvinas Tuckeris sakė, kad jis toliau tarsis su verslo atstovais, pilietinės visuomenės lyderiais, pačiais pretendentais ir jų kampanijų štabais, kad galėtų galutinai apsispręsti.

„Vadovaujuosi dviem pagrindiniais principais – „paskutinio išlikusio žmogaus“ ir galimybės būti išrinktam“, – C.Tuckeris sakė naujienų agentūrai AFP ir pridūrė, jog D.Trumpui priartėjus prie 1 237 delegatų ribos, jam būtų sunku pasipriešinti.

„Jeigu jis turės 1236 – be abejo (balsuočiau už D.Trumpą), – sakė C.Tuckeris. – Jeigu mano balsas bus lemiamas – taip, aš pasirašau.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius