Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldo Trumpo skyrybos su Stephenu Bannonu: „Jis išprotėjo“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį iš esmės ekskomunikavo buvusį savo vyresnįjį strategą Stepheną Bannoną iš savo rato, taip sukeldamas klausimų dėl jų kartu užauginto nacionalistinio judėjimo ateities. D.Trumpas nuo S.Bannono atsiribojo pasirodžius pastarojo citatoms iš naujos knygos, pasakojančios apie Baltųjų rūmų užkulisius, rašo „The New York Times“.
S.Bannonas ir D.Trumpas
S.Bannonas ir D.Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Michaelo Wolffo knygoje „Ugnis ir įsiūtis: Trumpo Baltųjų rūmų viduje“ („Fire and Fury: Inside the Trump White House“) S.Bannonas cituojamas vadinantis D.Trumpą jaunesnįjį „išdavikišku“, o prezidento dukterį Ivanką Trump – „buka kaip plyta“.

D.Trumpas, Baltųjų rūmų atstovų teigimu, dėl tokių komentarų įsiuto ir jais pasišlykštėjo, o netrukus paskelbė pranešimą, kuriame rašė, kad S.Bannonas „išprotėjo“.

Prezidentas iškoneveikė S.Bannoną kaip savireklama užsiimantį agitatorių, kuris „labai mažai prisidėjo prie mūsų istorinės pergalės“ ir kampanijoje esą dalyvavo „tik dėl savęs“. Neva S.Bannonas ne rėmė D.Trumpo tikslus „paversti Ameriką vėl didžia“, o „tiesiog siekė visa tai sudeginti“.

Nors po to, kai vasarą S.Bannonas buvo išstumtas iš Baltųjų rūmų, D.Trumpas toliau palaikė su juo ryšį. Tačiau dabar atrodo, kad pasirašytas galutinis skyrybų dokumentas.

„Steve'as Bannonas niekaip su manimi nesusijęs. Kai jis buvo atleistas, jis prarado ne tik darbą, bet ir protą“, – rašė prezidentas.

„Idiotas, apsuptas klounų“

M.Wolffo knygoje, kurią bus galima įsigyti sausio 9-ąją, sugrūsta daug skandalingų detalių. Tarp jų – S.Bannono prognozė, kad specialusis prokuroras Robertas Muelleris „išlukštens D.Trumpą jaunesnįjį kaip kiaušinį“ dėl jo susitikimo su svečiais iš Rusijos 2016-aisiais.

Amazon.com nuotr./Knyga „Ugnis ir įsiūtis: Trumpo Baltųjų rūmų viduje“
Amazon.com nuotr./Knyga „Ugnis ir įsiūtis: Trumpo Baltųjų rūmų viduje“

Taip pat rašoma, esą D.Trumpas galėjo nežinoti, kas yra buvęs Atstovų rūmų pirmininkas Johnas Boehneris – esą jis buvusio „Fox News“ vadovo Rogerio Aileso paklausė: „Kas jis toks?“

Atskleidžiama, kad „21st Century Fox“ vadovas Rupertas Murdochas neva yra pavadinęs D.Trumpą „su*istu idiotu“.

Anot M.Wolffo šaltinių (beveik visų anoniminių), dabartinę pirmąją ponią Melanią Trump išgąsdino D.Trumpo pergalė prezidento rinkimuose – ji esą verkė, ir tikrai ne džiaugsmo ašaromis. Laimėti esą nesitikėjo ir pats D.Trumpas.

Be to, atskleidžiama, kad „21st Century Fox“ vadovas Rupertas Murdochas neva yra pavadinęs D.Trumpą „su*istu idiotu“.

Kad išrinktasis prezidentas buvo įspėtas nesamdyti giminaičių, bet vis tiek tai padarė. Kad D.Trumpas nenorėjo paskirti buvusio JAV ambasadoriaus Jungtinėse Tautose Johno Boltono valstybės sekretoriumi tik dėl jo pernelyg tankių ūsų.

Skelbiama, kad naujoji M.Wolffo knyga yra paremta daugiau nei 200 pokalbių su prezidentu, D.Trumpo vidiniu ratu ir kitais Baltųjų rūmų administracijos nariais.

Knygoje pasakojama apie administraciją, kuri neišbrenda iš krizių ir kurios nariai net atvirai reiškia neapykantą D.Trumpui. Jos pasirodymo nekantriai laukia visas JAV politinis elitas Vašingtone.

„Scanpix“/AP nuotr./S.Bannonas ir D.Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./S.Bannonas ir D.Trumpas

Pavyzdžiui, knygoje cituojamas elektroninis laiškas iš vieno Baltųjų rūmų patarėjo, kuriame esą pateikiamas D.Trumpo patarėjo ekonomikos klausimais Gary Cohno požiūris į prezidentą.

„Tai blogiau, nei įsivaizduojate. Jis yra idiotas, apsuptas klounų. Trumpas nieko neskaito – nei vieno lapo pranešimų, nei politinių dokumentų – nieko. Jis palieka susitikimus su pasaulio lyderiais jiems įpusėjus, nes jam nuobodu“, – rašoma laiške.

Abejonės dėl metodų

Tiesa, kritikai jau skelbia abejones dėl knygos autentiškumo ir dvejoja jos autoriaus M.Wolffo kompetencija. Kaip pastebi nuosaikus centro dešiniųjų leidinys „The Washington Examiner“, „tai šokiruoja, bet tai gali būti šiukšlių krūva“.

„Facebook“ nuotr./Michaelas Wolffas
„Facebook“ nuotr./Michaelas Wolffas

Esą pirmiausia kyla abejonių dėl M.Wolffo rėmimosi anoniminiais šaltiniais. Nors žurnalistikoje tai įprasta, kai istorija ypač skandalinga ir, regis, neįtikima, paprastai viešai atskleidžiamas bent vienas šaltinis, nebijantis pasisakyti pavarde.

Taip, bent jau S.Bannonas jo pateikiamų citatų kol kas neišsižadėjo – jokių paneigimų nėra ir jo vadovaujamame tinklalapyje „Breitbart News“.

Yra ir daugiau citatų su priskiriama autoryste. Bet, pavyzdžiui, buvusi D.Trumpo Baltųjų rūmų komandos vadovo pavaduotoja Katie Walsh jau paneigė sakiusi tai, ką užrašė M.Wolffas.

Be to, tiesiog neįtikėtinas teiginys, kad D.Trumpas 2016 metais nežinojo, kas yra J.Boehneris. Tai paprasčiausiai nėra tiesa – D.Trumpas dar prieš tai yra kalbėjęs apie J.Boehnerį ir kreipęsis į jį vardu, galiausiai abu jie yra kartu žaidę golfą.

„Scanpix“ nuotr./Johnas Boehneris
„Scanpix“ nuotr./Johnas Boehneris

„Dar viena problema – kad prezidentas yra melagis, kuris apsupo save kitais melagiais. O turint omenyje, kad Wolffas šaltiniais pasirinko pasakorius, anoniminis citavimas atrodo nebe toks reikšmingas. Ar jie kalba viešai, ar ne, visai nesvarbu, jei šaltiniai yra melagiai“, – rašo „The Washington Examiner“.

Šis leidinys būtent S.Bannoną vadina didžiausiu melagiu ir politiniu agitatoriumi, kuris turi priežasčių „mojuoti kirviu“ prieš pagrindinius D.Trumpo aplinkos atstovus – juk jis pernai buvo atleistas.

M.Wolffo kalbinti asmenys anksčiau yra skundęsi, kad jis spausdina sakinius, pasakytus griežtai ne spaudai.

Apie tai, beje, parašė ir pats D.Trumpas: „Retai susitikdavau su Steve'u akis į akį, ir jis tik vaizduoja buvęs įtakingu asmeniu, kad apmulkintų kelis prieigos ir supratimo neturinčius žmones, kuriems padėjo parašyti išgalvotais faktais paremtas knygas.“

Bet būtent dėl to, kad vis meluoja ir D.Trumpas, ir S.Bannonas, dabar itin juokingai atrodo prezidento advokato Charleso Harderio sprendimas nusiųsti S.Bannonui vadinamąjį „sustabdymo ir nutraukimo“ laišką, kuriuo reikalauja, jog adresatas nekalbėtų su M.Wolffu apie Baltųjų rūmų administraciją.

Tai iš esmės reiškia, kad Ch.Harderis grasina S.Bannonui teisiniais veiksmais dėl šmeižto.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Bannonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Bannonas

M.Wolffas yra gerai žinomas Niujorko žurnalistas, kuris rašo itin gyvai apie aktualius dalykus. Tiesa, dėl jo profesionalumo gali kilti abejonių – M.Wolffo kalbinti asmenys anksčiau yra skundęsi, kad jis spausdina sakinius, pasakytus griežtai ne spaudai.

2004 metais žurnalistė Michelle Cottle „The New Republic“ rašė: „Scenos jo skiltyse ne tiek atkuriamos, kiek sukuriamos – Wolffo vaizduotėje, o ne remiantis tikromis žiniomis apie įvykius.“

Prezidentas atsileis?

Kad ir kaip būtų, naujausias D.Trumpo susikirtimas su S.Bannonu gali parodyti, kuris iš jų atrodo patikimesnis milijonams itin konservatyvių rinkėjų, toliau ištikimai remiančių šią Baltųjų rūmų administraciją.

S.Bannono vadovaujamas „Breitbart News“, į kurį jis grįžo po septynių mėnesių Baltuosiuose rūmuose, buvo pagrindinis D.Trumpo įrankis perimant Respublikonų partijos kontrolę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./S.Bannonas ir D.Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./S.Bannonas ir D.Trumpas

Turbūt nenuostabu, kad trečiadienį dėl viešo kivirčo net džiūgavo tradiciniai, klasikiniai respublikonai, kurie nekenčia destruktyvaus S.Bannono stiliaus ir jo užmojų vėliau šiais metais siųsti savo kandidatus į Kongresą.

Kaip rašo „The New York Times“, Senato respublikonai išsišiepę siuntinėjo vienas kitam D.Trumpo pranešimą apie S.Bannoną su prierašu „Jei netyčia nematėte“ ir besišypsančio veido simboliu.

Popiet kandidatus, kuriuos S.Bannonas buvo parėmęs, jau užgriuvo spaudimas pasmerkti šio save leninistu vadinančio aktyvisto pasisakymus, ypač apie D.Trumpą jaunesnįjį.

Tiesa, S.Bannonui artimi šaltiniai „The New York Times“ teigė, kad aktyvistas mano, jog prezidentas netrukus atsileis – esą D.Trumpui reikalinga S.Bannono pagalba tokiu metu, kai jo populiarumas itin žemas.

„Breitbart News“ trečiadienį, žinoma, pranešė apie D.Trumpo pranešimą, kuriame S.Bannonas vadinamas išprotėjusiu, tačiau atgal neatsišaudė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius