Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldo Trumpo susitikimas su rinkėjais: protestai ir nesuvokiami pažadai

Nesuvokiamais pareiškimais ir pažadais Jungtinių Valstijų piliečiams garsėjantis kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas augina savo rinkėjų armiją. Norėdamas savo kailiu patirti tai, apie ką taip plačiai rašo JAV spauda, pats nuvykau į D.Trumpo susitikimą su rinkėjais Indianapolio mieste, Indianos valstijoje.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kad kažkas įdomaus vyksta mieste pajaučiau dar sėdėdamas „Uber“ automobilyje, kai vairuotojas pasakė, kad ir pati kompanija pranešė, jog toje miesto vietoje, kurioje D.Trumpas organizuoja pasimatymą su savo rinkėjais, turėtų būti karštoka. Dar nepatekus į teritoriją pastato, kuriame vyko renginys, pamačiau protestuotojus, mojuojančius prieš D.Trumpą agituojančiais plakatais.

Pakeliui į areną vienos moteriškės, traukiančios priešinga linkme, buvau pavadintas „baltuoju fašistu“. Tačiau nusprendžiau kiekvienam protestuotojui nesiaiškinti, kodėl čia esu ir kad D.Trumpo nepalaikau, todėl į visus įžeidinėjimus, kurių sulaukiau, nereagavau.

VIDEO: D. Trump rally in Indianapolis, Indiana

Apsauga, kaip ir buvo galima tikėtis, milžiniška, nes kiekvienas šio kandidato susitikimas su rinkėjais yra lydimas protestų, susirėmimų ir agresijos protrūkių.

Tokių buvo ir čia. Viso renginio metu iš arenos buvo išvaryta apie 20 protestuotojų. Vieni jų šūktelėjo kažką netinkamo, kiti dainavo protesto dainas, treti užsimaukšlino kaukes ir rėkė. Žodžiu, įvairios protesto formos.

Pakeliui į areną vienos moteriškės, traukiančios priešinga linkme, buvau pavadintas „baltuoju fašistu“.

Prieš D.Trumpui pasirodant ant pakylos, renginio vedėjas nusakė taktiką, kuria bus kovojama su protestuotojais: „Jei šalia jūsų esantis žmogus pradeda elgtis netinkamai, pradėkite skanduoti Trumpo vardą ir pirštu rodykite į tą žmogų, taip apsauga žinos į kurią vietą jiems reikia ateiti ir išvaryti tą žmogų iš arenos“.

Ir ši taktika veikė tikrai puikiai.

D.Trumpo pažadai tikrai atrodo gąsdinantys ir, kartais, neįgyvendinami, tačiau žmonės šventai jais tiki. Po to, kai milijardierius eilinį kartą apkaltino meksikiečius dėl visų JAV problemų ir pažadėjo pastatyti milžinišką sieną, „kurią peršokti bandysiantys meksikiečiai užlipę ant viršaus supras kaip aukštai reikia kristi ir grįš atgal“, žmonės pradėjo skanduoti: „Build the wall! Build the wall!“ (Pastatyk sieną! Pastatyk sieną!).

Maža to, D.Trumpas pažadėjo Meksikai užkrauti 35 proc. mokesčių naštą, kad tik apsunkintų šalies ekonomiką, o tada netikėtai pridūrė, kad jis labai myli meksikiečius.

Kitu prieštaringai vertinamo kandidato taikiniu tapo žiniasklaida. Salėje esantys žurnalistai, D.Trumpui paraginus, buvo nušvilpti, o pats „politikas“ juos pavadino „pačiais nenuoširdžiausiais žmonėmis“. Po to D.Trumpas klausė publikos ar jie myli žiniasklaidą ir per salę nuvilnijo piktas „neee!“, iškart po to jis paklausė ar jie nekenčia žiniasklaidos, žmonės šaukė „taaaip!“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Taip pat kandidatas minėjo, jog nori dar padidinti JAV kariuomenę, nustoti rūpintis kitų valstybių (Vokietijos, Japonijos, Pietų Korėjos, t.t.) apsauga, pakeisti rinkimų sistemą, sustiprinti imigracijos kontrolę, išsiųsti nelegalus namo, sunaikinti „Islamo Valstybę“ per tris dienas ir taip toliau, ir taip toliau...

Maža to, verslininku save pristatantis kandidatas sakė, kad pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra teigęs, jog „D.Trumpas yra genijus ir tikras lyderis“. Na taip, V.Putinas tikrai palaiko D.Trumpą, tačiau pasiklausius šio kandidato pažadų ir kalbų galima suprasti, kodėl.

D.Trumpas pažadėjo Meksikai užkrauti 35 proc. mokesčių naštą, kad tik apsunkintų šalies ekonomiką.

Po D.Trumpo susitikimo su rinkėjais, politiniai debatai persikėlė į lauką. Ten nemaža grupė protestuotojų aršiai diskutavo, ginčijosi ir vos nesimušė su D.Trumpo rinkėjais. Didelė dalis prieš kandidatą nusiteikusių žmonių – juodaodžiai ir meksikiečiai.

Sveiku protu sunkiai suvokiama neapykanta, kurią skleidžia D.Trumpas ir kuria užsikrėtė jau didelė dalis amerikiečių, kelia milžinišką priešpriešą šalyje. Į ką ji išaugs ir kaip baigsis prezidento rinkimai, neaišku. Aišku viena, amerikiečiams patinka kaltinti visus, tik ne save dėl problemų šalyje. O vienas plakatas su užrašu „This is not politics, this is racism“ (Tai – ne politika, tai – rasizmas), puikiai nusako D.Trumpo rinkiminės kampanijos ideologiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius