-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldui Trumpui NATO jau nėra atgyvenęs

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, Vašingtone priėmęs NATO generalinį sekretorių Jensą Stoltenbergą, pareiškė, kad šis Aljansas – „jau nebeatgyvenęs“. Kad ši organizacija neva nebeprasminga, D.Trumpas kartojo per visą rinkimų kampaniją ir gąsdino sąjungininkus, rašo BBC.
D.Trumpas ir J.Stoltenbergas Baltuosiuose rūmuose
D.Trumpas ir J.Stoltenbergas Baltuosiuose rūmuose / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

D.Trumpas pareiškė, kad terorizmo grėsmė tik įrodo, koks svarbus Aljansas, ir paragino sąjungininkus aktyviau padėti partneriams Irake ir Afganistane.

Anksčiau D.Trumpas nuolat abejodavo NATO prasmingumu ir skųsdavosi, kad JAV indėlis į Aljanso veiklą neproporcingai didelis. JAV nuolat ragina kitas Aljanso nares skirti daugiau lėšų gynybai – NATO gairėse minimas 2 proc. bendrojo vidaus produkto rodiklis.

Dabar nuomonė, regis, pasikeitė. Beje, vien trečiadienį D.Trumpas pakeitė poziciją net šešiais svarbiais klausimais – ne tik dėl NATO, bet ir dėl Kinijos, kurią anksčiau vadino valiutų manipuliatore, o dabar pažymėjo, kad taip nėra.

„Kažkada skundžiausi dėl NATO indėlio į kovą su terorizmu. Dabar jie įvykdė permainų ir kovoja su terorizmu. Sakiau, kad NATO yra atgyvenęs. Dabar NATO jau neatgyvenęs“, – per bendrą spaudos konferenciją su J.Stoltenbergu pareiškė D.Trumpas.

D.Trumpas trečiadienį nepamiršo ir vėl paraginti kitų NATO narių skirti daugiau lėšų gynybai, nors jis tai vadina Aljanso veiklos finansavimu.

Atrodo, kad JAV prezidentas turėjo omenyje praėjusią vasarą įkurtą naują NATO jungtinę žvalgybos ir saugumo diviziją, kurios tikslas – dalytis žvalgybiniais duomenimis Aljanso viduje. D.Trumpas jau pernai rugsėjį pasidžiaugė tokia naujove ir pažymėjo: „Aš palaikau NATO.“

Tiesa, D.Trumpas trečiadienį nepamiršo ir vėl paraginti kitų NATO narių skirti daugiau lėšų gynybai, nors jis tai vadina Aljanso veiklos finansavimu.

„Jei kitos šalys sąžiningai mokėtų savąją dalį, o ne remtųsi Jungtinėmis Valstijomis, visi mes būtume daug saugesni“, – pareiškė D.Trumpas, anksčiau šią savaitę pritaręs Juodkalnijos – 29-osios narės – priėmimui į NATO.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius