-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donecko separatistų lyderis Denisas Pušilinas svajoja apie „didžiąją slavų valstybę“

Vadinamosios Donecko Liaudies Respublikos lyderis Denisas Pušilinas šeštadienį interviu Vokietijos leidiniui „Die Welt“ pareiškė, kad nemato jokių argumentų, kurie leistų Doneckui likti Ukrainos dalimi. O jo tikslas esą yra „didžioji slavų valstybė“, praneša Tvn24.pl.
Denisas Pušilinas
Denisas Pušilinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Vladimiras Putinas siekia taikos, esame jam už tai dėkingi, nes jis rūpinasi mumis. Bet vis dėlto jis negali spręsti už mus. (…) Gyventojai reikalauja referendumo, todėl negalėjome jo nerengti“, – pareiškė D.Pušilinas, paklaustas, kodėl neatidėjo sekmadienį numatyto referendumo Donecke net ir paraginus tai padaryti pačiam Rusijos prezidentui.

Anot Donecko separatistų vado, su Maskva dėl referendumo jis nesikonsultavo. „Santykiai su mūsų broliais rusais yra labai geri ir dėl to nenukentėjo, – tvirtino jis, pabrėždamas, kad separatistai iš Rusijos gauna „humanitarinę pagalbą“: – Iš ten atvyksta daug savanorių.“

Vladimiras Putinas siekia taikos, esame jam už tai dėkingi, nes jis rūpinasi mumis. Bet vis dėlto jis negali spręsti už mus. (…) Gyventojai reikalauja referendumo, todėl negalėjome jo nerengti, – pareiškė D.Pušilinas

D.Pušilinas pripažino, kad Donecko separatistai yra gerai ginkluoti ir pasiryžę ginti savo žemę. Ir tik kraštutiniu atveju neva ketinama kreiptis į V.Putiną, kad šis „atsiųstų taikdarius“. 

Interviu Vokietijos leidiniui D.Pušilinas taip pat nepraleido progos pareikšti, kad dėl krizės Ukrainoje kalta Amerika: „Už visko stovi Amerika, tai ten tampomos virvutės. Bet tai juk nieko naujo.“ Separatistas nusprendė „įspėti“ Vakarus – jo teigimu, jeigu Prancūzija, Vokietija ir Didžioji Britanija paklus JAV, fašizmas grės ir joms.

Prorusiškas separatistas pareiškė, kad rusas nėra tautybė, o tai, „ką žmogus nešioja savyje“. Kaip paaiškino rusais jis laiko ir baltarusius bei ukrainiečius, taip pat – daugumą Kaukazo gyventojų. Galbūt net ir lietuvius, latvius ir estus, nes, D.Pušilino žodžiais tariant, „visi, kurie gimė Sovietų Sąjungoje, yra mūsų broliai“, pridurdamas, kad jo svajonė yra „didžiosios slavų valstybės sukūrimas“.

Referendumas dėl atsiskyrimo nuo Ukrainos vadinamojoje Donecko Liaudies Respublikoje numatytas sekmadienį, gegužės 11 dieną.

Ukrainos laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas pareiškė, kad tie, kurie balsuos už atsiskyrimą nuo Kijevo per separatistų organizuojamą referendumą, šalį gali nuvesti į katastrofą.

Šeštadienį „Informacinio pasipriešinimo“ grupė socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad Donbaso regione didžiųjų įmonių vadovai spaudžia savo darbuotojus privalomai dalyvauti sekmadienio referendume Donecke ir Luganske. 

Panašiai daroma ir didžiausioje įmonėje Kramatorske, kurios direktorius – Regionų partijos narys. Čia darbuotojai gąsdinami atleidimu iš darbo, jeigu nedalyvaus referendume. Panašūs signalai apie daromą spaudimą gyventojams ateina ir iš kitų Donbaso regiono miestų bei miestelių.

Donecko srities separatistai taip pat šeštadienį pareiškė, kad jie neleis šiame regione surengti Ukrainos prezidento rinkimus gegužės 25 dieną. Vadinamosios Donecko Liaudies Respublikos Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Romanas Laginas tvirtina, kad kontroliuojamos 22 vietos rinkimų komisijos, todėl jokių prezidento rinkimų čia tikrai nebus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius