Du buvę Švedijos akademijos nariai „sugrįžti neplanuoja“

Du buvę Nobelio literatūros premiją skiriančios Švedijos akademijos nariai, atsistatydinę dėl šią instituciją ištikusio nederamo lytinio elgesio ir finansinių nusikaltimų skandalo, paneigė pranešimus, kad nusprendė grįžti.
Sara Danius
Sara Danius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Buvusi Akademijos nuolatinė sekretorė Sara Danius penktadienį savo puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė „šiuo metu tokių planų neturinti“. Pasak jos, švedų dienraščio „Svenska Dagbladet“ ketvirtadienio pranešimas, kad į Švedijos akademiją grįžta trys nariai, „buvo klaidingas“.

Peteris Englundas, kuris balandžio mėnesį taip pat pasitraukė dėl skandalo, susijusio su valdybos narės Katarinos Frostenson vyrui reiškiamais įtarimais nederamu lytiniu elgesiu, Švedijos naujienų agentūrai TT taip pat sakė: „Šiuo metu neplanuoju grįžti prie darbo (Švedijos akademijoje).“

„Tačiau norėčiau suvaidinti konstruktyvų vaidmenį atkuriant šią instituciją. Tai reiškia, kad galbūt balsuosiu dabartiniuose naujų narių rinkimuose“, – pridūrė jis.

„Svenska Dagbladet“, vienas svarbiausių švedų laikraščių, kuris paprastai būna gerai informuotas apie Akademiją ir jos narius, ketvirtadienį pranešė, kad į 18-os iki gyvos galvos skiriamų narių instituciją grįžta S.Danius, P.Englundas ir Kjellis Espmarkas.

Jie yra tarp septynių šiemet dėl skandalo atsistatydinusių valdybos narių.

Kj.Espmarkas dienraščiui ketvirtadienį sakė, kad grįžtantys nariai „yra pasiruošę padėti“.

Pagal Švedijos akademijos taisykles, naujus narius galima rinkti tik dalyvaujant 12 valdybos narių.

Gegužės mėnesį Švedijos akademija paskelbė, kad šiemet, pirmą kartą per beveik 70 metų, atidės Nobelio literatūros premijos paskyrimą.

Krizė šią instituciją yra apėmusi nuo lapkričio, kilus pasaulinei kampanijai „#MeToo“ ir Švedijos laikraščiui „Dagens Nyheter“ paskelbus 18 moterų liudijimus, kad įtakingas švedų kultūros veikėjas Jeanas-Claude'as Arnault jas išžagino, vykdė lytinę prievartą arba priekabiavo. J.C.Arnault yra Švedijos akademijos narės ir poetės K.Frostenson vyras.

Minimi pranešimai išprovokavo Akademijos narių nesutarimus, kaip toliau spręsti šią krizę, ir anksčiau šiemet septyni jų, įskaitant nuolatinę sekretorę, nusprendė atsistatydinti.

J.C.Arnault, kuris yra prancūzas, kaltinimus neigia. Tačiau birželio mėnesį jam buvo oficialiai pateikti du kaltinimai moters išžaginimu 2011 metais.

K.Frostenson atsistatydino balandžio mėnesį, tuo pačiu metu kaip S. Danius.

S.Danius, Kj.Espmarkas ir P.Englundas anksčiau sakė, kad norėtų grįžti, jei iš Švedijos akademijos pasitrauktų Horace Engdahlis, J.C.Arnault šalininkas, pavadinęs juos „įžeistų nevykėlių klika“.

„Svenska Dagbladet“ ketvirtadienį citavo Kj.Espmarko žodžius, kad jie pakeitė poziciją nes „turi paklausti savęs, kas svarbiau – Akademijos gerovė ar asmeninis reikalas“.

Naujienų agentūrai TT jis sakė, kad jie yra „ištikimi Akademijai“.

Daug kas lyčių lygybę propaguojančioje Švedijoje reiškė nerimą dėl minimo skandalo, atskleidusio piktus nesutarimus Akademijoje ir pakursčiusio kaltinimus, kad kai kurie nariai turi patriarchalinių polinkių.

Balandį Akademija paskelbė, jog per vidaus tyrimą dėl įtarimų nederamu seksualiniu elgesiu buvo nustatyta, kad šioje prestižinėje institucijoje būta „nepriimtino elgesio nepageidaujamo intymumo forma“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius