Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Du Didžiosios Britanijos lordai suspenduoti dėl „pataisų už pinigus“ skandalo (atnaujinta 16.11 val.)

Didžiosios Britanijos aukštieji parlamento rūmai trečiadienį sutarė suspenduoti du Lordų Rūmų narius, kurie siūlė už pinigus inicijuoti įstatymų pataisas.

Tokios drausminės priemonės imtasi pirmą kartą per daugiau nei 300 metų.

Lordų Rūmai per balsavimą vieningai pritarė, kad būtų suspenduoti lordas Peteris Truscottas ir lordas Thomas Tayloras, kurie priklauso Leiboristų partijai.

Jie suspenduoti, nes pažeidė taisykles, kurios reikalauja, kad Lordų Rūmų nariai „visuomet elgtųsi garbingai“.

P.Truscottas ir Th.Tayloras suspenduoti iki dabartinės Lordų Rūmų sesijos pabaigos.

Šis žingsnis žengtas tokiu metu, kai žemuosius parlamento rūmus krečia skandalas dėl parlamentinės veiklos išlaidų. Jo auka jau tapo priverstas atsistatydinti Bendruomenių Rūmų pirmininkas Michaelas Martinas.

Dar du perai, Peteris Snape'as ir buvęs gynybos ministras Lewisas Moonie, išvengė įtarimų dėl galimo įstatymo pirkimo, tačiau jiems nurodyta viešai atsiprašyti Lordų Rūmų dėl „nederamų“ pastabų.

„Šiandien mūsų parlamentui ir demokratijai yra juoda valanda. Parlamento autoritetas sumenko, parlamentarų reputacija smuko, žmonių pasitikėjimas parlamentu ir parlamentarais nugrimzdo lyg akmuo“, - pareiškė leiboristų lyderė Lordų Rūmuose baronienė Janet Royall.

Paskutinis Lordų Rūmų narys, nubaustas suspendavimu, buvo vikontas Savile'as (). Tokią nemalonę 1642 metais jis užsitraukė už tai, kad Angliją krėtusio pilietinio karo metais palaikė karaliaus Karolio I pusę.

Pero suspendavimas yra toks negirdėtas daiktas, kad Lordų Rūmų privilegijų komitetas net kreipėsi į ekspertus su prašymu išaiškinti, ar tai apskritai įmanoma.

Lordų Rūmus sukrėtęs skandalas yra jau antras per parą istorinis įvykis britų parlamentarizmo istorijoje.

Antradienį Michaelas Martinas, patekęs į skandalo dėl parlamentarų išlaidų epicentrą, tapo pirmuoju nuo 1695 metų Bendruomenių Rūmų pirmininku, kuris buvo priverstas trauktis iš savo posto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius