Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dubajaus žydai gali atsikvėpti – valstybių santykiams šylant, būti žydu jau nebaisu

Didžiulės vilos sode, kur netrukus turėjo susirinkti beveik šešiasdešimt moterų, rikiavosi dvi eilės stalų, ant kurių buvo išdėliotos maišyklės, dubenėliai, medinės mentelės ir indeliai su mielėmis, cukrumi, kiaušiniais, aliejumi, miltais bei druska.
Dubajaus žydai
Dubajaus žydai / „The New York Times“ nuotr.

Kiekviena atvykusi viešnia gavo po rožinę prijuostę, ant kurios ryškiomis didžiosiomis raidėmis buvo užrašytas renginio pavadinimas: „Dubai Challah Bake“ („Dubajaus pynučių kepimo šventė“).

„Tai ne pirmas kartas, kai kepame čialą (žydišką pynutę), – sakė Chevie Kogan, žydų bendruomenės organizatorius ir hebrajų kalbos mokytojas, gyvenanti Dubajuje, spalvingame Jungtinių Arabų Emyratų mieste. – Bet tai tikrai pirmas kartas, kai tiek daug moterų susirinko į mums tokią svarbią čialos mitzvą.“

Nors Dubajuje jau seniai patogiai gyvena ir dirba nemažai žydų, savo religiją jie dažniausiai praktikuoja tyliai.

Vis dėlto per dvejus pastaruosius metus, kai Jungtinių Arabų Emyratų santykiai su Izraeliu normalizavosi, žydų bendruomenė šiame Persijos įlankos emyrate gerokai išaugo ir dabar jaučiasi laisvesnė nei bet kada anksčiau puoselėti savo tradicijas ir religinę tapatybę.

Tai vienas iš daugelio požymių, rodančių, kad Artimuosiuose Rytuose formuojasi nauja realybė, kurioje Izraelio izoliacija arabų pasaulyje nyksta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius