Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dubajų ragina „patikslinti“ pabėgti mėginusios princesės statusą

Tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) šeštadienį paragino Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) valdžią atskleisti vienos princesės, Dubajaus valdovo dukters, buvimo vietą bei pridūrė, kad tai gali būti „priverstinio dingimo“ atvejis. 32 metų šeichė Latifa bint Mohammed bin Rashid al Maktoum kovą vaizdo įraše paskelbė bėganti iš JAE dėl žeminančio elgesio ir apribojimų, kuriuos jai kelia šeima.
Rūke paskendęs Dubajus
Rūke paskendęs Dubajus / „Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr.
Temos: 1 Dubajus

Ji sakė esanti Dubajaus valdovo Mohammedo bin Rashedo al Maktoumo ir alžyrietės Horriyos Ahmed duktė ir tvirtino, kad anksčiau ji jau mėgino pabėgti. Tačiau balandį vienas šaltinis, palaikantis glaudžius ryšius su Dubajaus vyriausybe, pranešė, kad pabėgusi princesė buvo sugrąžinta į emyratą.

„Galiu patvirtinti tik tiek, kad jie sulaikė ją ir grąžino atgal“, – balandžio 17-ąją naujienų agentūrai AFP telefonu sakė minėtas anoniminis šaltinis.

HRW šeštadienį savo pareiškime paragino Dubajaus valdžią „atskleisti“ moters buvimo vietą ir „patikslinti jos teisinį statusą“.

„Neatskleidus princesės buvimo vietos ir statuso, tai galėtų būti vertinama kaip priverstinis dingimas, atsižvelgiant į įrodymus, kad paskutinį kartą ji buvo matyta, kai ją sulaikė JAE valdžios atstovai“, – nurodė JAV įsikūrusi žmogaus teisių organizacija.

Ji citavo vieną liudininką, teigiantį, jog JAE „2018-ųjų kovo 4-ąją sulaikė šeichę Latifą, kai ši mėgino pabėgti jūra į trečiąją šalį, ir sugrąžino ją į JAE“.

„Šeichės Latifos, sakiusios draugams, kad nori išvengti jos šeimos jai nustatytų apribojimų, du mėnesius niekas nematė ir negirdėjo“, – sakė organizacija.

Todėl kyla „labai rimtas susirūpinimas dėl jos saugumo ir gerovės, sakė du (jos) draugai“, pridūrė HRW.

„JAE valdžia turi nedelsdama atskleisti šeichės Latifos buvimo vietą, patvirtinti jos statusą ir suteikti jai ryšį su išorės pasauliu“, – šeštadienį pareiškė HRW Artimųjų Rytų skyriaus direktorė Sarah Leah Whitson.

„Jeigu ji sulaikyta, jai turi būti suteiktos visos sulaikytųjų teisės, įskaitant teisę stoti prieš nepriklausomą teisėją“, – pridūrė ji.

Princesės Latifos numanomą dingimą nagrinėja Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi grupė „Sulaikytieji Dubauje“ (Detained in Dubai).

Pasak šios organizacijos, moteris mėgino pabėgti iš Dubajaus laivu, tačiau kovo 4-ąją jis buvo sustabdytas mažiau nei 80 km atstumu nuo Indijos krantų.

Be to, teisių gynėjai teigia, kad laivu plaukė ir užsieniečių, tarp jų viena princesės draugė iš Suomijos.

Minėtas artimus ryšius su Dubajaus valdžia palaikantis šaltinis praėjusį mėnesį informavo, kad ši Suomijos pilietė kartu su dviem prancūzais, vienas kurių turėjo ir JAV pilietybę, prisidėjo prie mėginimo pabėgti ir buvo ieškomi Dubajaus pareigūnų dėl anksčiau pareikštų kaltinimų.

„Tai vidaus problema, pavirtusi muilo opera, o vėliau – siautėjančia schema, kurios tikslas yra apjuodinti Dubajaus ir šeicho Mohammedo reputaciją“, – aiškino šaltinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius