Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 05 25 /13:19

Dūrė pirštu: Australija ir Nyderlandai oficialiai apkaltino Rusiją dėl MH17 reiso lėktuvo numušimo Rytų Ukrainoje

Australijos ir Nyderlandų vyriausybės oficialiai paskelbė, kad Rusija yra atsakinga už keleivinio lėktuvo numušimą virš Rytų Ukrainos 2014 metų vasarą. Apie sprendimą jau informuota Maskva, skelbia „The Age“.
Numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos Donecke, Ukrainoje.
Numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos Donecke, Ukrainoje. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tokį sprendimą abiejų šalių ministrų kabinetai priėmė po to, kai olandų vadovaujama Jungtinė tyrėjų komanda (JIT) ketvirtadienį pirmą kartą paskelbė, kad raketa, kuria virš Ukrainos buvo numuštas MH17 reiso lėktuvas, buvo atvežta iš vienos Rusijos kariuomenės brigados.

Abi šalys dabar gali imtis veiksmų pateikti dosjė kokiam nors tarptautiniam teisėjui ar organizacijai.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs laineris „Boeing 777“, kuriame buvo 298 žmonės, 2014 metų liepos 17-ąją buvo numuštas „Buk“ raketa virš prorusiškų separatistų ir Rusijos karių kontroliuotos teritorijos Ukrainos rytinėje Donecko srityje.

Žuvo visi lėktuve buvę žmonės, daugiausia olandai. Tarp aukų yra 17 šalių piliečių, įskaitant australus.

Anot „The Age“, Australijos vyriausybės pranešimas, išplatintas penktadienį, skamba taip: „Remdamiesi JIT tyrimu, tegalime padaryti išvadą, kad Rusija buvo tiesiogiai susijusi (su aviakatastrofa, – red.).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Olandų tyrėjai pristatė baudžiamojo tyrimo dėl Ukrainoje numušto MH17 lainerio išvadas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Olandų tyrėjai pristatė baudžiamojo tyrimo dėl Ukrainoje numušto MH17 lainerio išvadas

Šį vakarą Australija ir Nyderlandai pranešė Rusijos Federacijai, kad laiko ją atsakinga už lėktuvo numušimą. Pareikalavome derybų dėl dialogo apie aplinkybes, nulėmusias tragišką nekaltų žmonių žūtį.“

Abiejų šalių vyriausybės pridūrė, kad Rusijos atsakomybė už orlaivio numušimą pagal tarptautinę teisę yra atskiras, bet su Nyderlandų prokurorų pastangomis patraukti individualius asmenis baudžiamojon atsakomybėn susijęs procesas.

Sprendimas pareikšti, kad Rusija yra tiesiogiai atsakinga už MH17 reiso lėktuvo numušimą, anot „The Age“ šaltinių Australijos vyriausybėje, buvo perduotas tiesiai Kremliui ir Rusijos ambasadoriams Kanberoje bei Hagoje.

Anksčiau penktadienį Australijos užsienio reikalų ministrė Julie Bishop, kad Australija, kaip ir kitos JIT priklausančios šalys – Belgija, Nyderlandai, Malaizija bei Ukraina, svarsto, kokių „politinių ir teisinių žingsnių“ gali imtis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Australijos užsienio reikalų ministrė Julie Bishop
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Australijos užsienio reikalų ministrė Julie Bishop

„Faktas, kad raketa, dabar jau įrodyta, priklausė Rusijos kariuomenei, provokuoja logišką klausimą: kaip toks sudėtingas ginklas, priklausantis Rusijos pajėgoms, atsidūrė Ukrainoje, buvo panaudotas civilinio lainerio numušimui ir tuomet sugrąžintas į Rusiją?“ – teigė J.Bishop.

„Tai yra grėsmė tarptautiniam saugumui, – pridūrė ministrė. – Jei kariškių ginklai dislokuojami karo zonoje ir panaudojami civiliniam lėktuvui numušti, kyla grėsmė tarptautiniam saugumui, todėl raginame visas šalis informuoti Rusijos Federaciją, kad jos elgesys nepriimtinas.“

Nyderlandų užsienio reikalų ministras Stefas Blokas taip pat paskelbė, kad išgirdusi JIT išvadas Haga „žengia kitą žingsnį, kad formaliai patrauktų Rusiją atsakomybėn“.

Diplomatas pridūrė, kad Maskva iki šiol „visiškai“ nebendradarbiauja su JIT tyrėjais. S.Blokas taip pat paskelbė, kad Rusija turėtų sumokėti kompensaciją per aviakatastrofą žuvusių žmonių artimiesiems.

„Reisu MH17 skridusio lėktuvo numušimas sukėlė neįsivaizduojamas kančias“, – sakė S.Blokas.

„Remdamiesi JIT išvadomis Nyderlandai ir Australija dabar yra įsitikinę, kad Rusija atsakinga už BUK įrenginio, kuris buvo panaudotas numušant lėktuvą, dislokavimą. Vyriausybė dabar žengia kitą žingsnį, oficialiai laikydama Rusiją atsakinga“, – pridūrė ministras.

„Nyderlandai ir Australija pasirinko žengti teisiniu keliu“, – rašoma minimame vyriausybės pareiškime.

Tiesa, nors Rusija dabar jau tiesiogiai kaltinama dėl tragiško incidento Donbase, Australija, kuri 2014-ųjų liepos 17 dieną prarado 28 šalies piliečius, jau atmetė galimybę boikotuoti netrukus prasidėsiantį pasaulio futbolo čempionatą Rusijoje.

Daugybę propagandinių melų ir chaotiškų versijų, kuriomis bandyta atsakomybę už lėktuvo numušimą permesti ukrainiečiams, paskleidusi Maskva ketvirtadienį, kaip ir buvo galima prognozuoti, atmetė JIT išvadas.

JIT pranešė, kad raketa buvo iš 53-osios priešlėktuvinių raketų brigados, įsikūrusios Kurske, Rusijoje. Anksčiau tyrėjai skelbė tik tai, kad orlaivį numušė rusų gamybos raketa „Buk“, bet dabar nurodyta, kas konkrečiai paleido raketą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius