-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dvi aukas nusinešęs dujų sprogimas Lenkijoje: kas kaltas?

Lenkijos prokurorai tiria didelio gaisro ir jį sukėlusio dujų sprogimo priežastis gyvenvietėje šalia Didžiosios Lenkijos Ostruvo. „Gazeta Wyborcza“ praneša, kad tai ne pirmas sprogimas tiesiant bendrovės „Gaz-System“ dujotiekį – kitas nugriaudėjo prieš du mėnesius.
Lenkijoje sprogo dujotiekio vamzdis
Lenkijoje sprogo dujotiekio vamzdis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sprogimas Jankovo gyvenvietėje nugriaudėjo ketvirtadienį. Liepsnos apėmė dešimt namų ir du ūkinius pastatus, du dujotiekį tiesę darbininkai žuvo, 13 žmonių buvo sužeisti. Penki gyvenamieji namai visiškai nuniokoti, juos teks nugriauti.

Gaisrą pavyko numalšinti penktadienio rytą.

Ligoninėse tebegydomi septyni sužeistieji. Du labiausiai nukentėję asmenys pervežti į specialią ligoninę, kurioje gydomi sunkūs nudegimai. Ostruvo ligoninėje gydoma ir 2 metų mergaitė, nudegusi 20 proc. kūno. Gydytojai neatmeta, kad jai teks persodinti dalį odos.

Ostruvo seniūnas Pawalas Rajskis užtikrino, kad apskritis yra pajėgi aprūpinti laikinu būstu visus nukentėjusius gyventojus, tiesa, kol kas tokia galimybe pasinaudojo tik viena šeima. Taip pat nukentėjusiems išmokėtos 6 tūkst. zlotų kompensacijos iš vaivadijos lėšų. 200 tūkst. zlotų nukentėjusiems skyrė ir bendrovė „Gaz-System“.

Penktadienį nelaimės vietoje dirbo devyni prokurorai. Ieškoma įvykio priežasčių ir bandoma nustatyti, kas kaltas dėl galingo sprogimo ir gaisrų. Wyborcza.pl cituoja Didžiosios Lenkijos Ostruvo prokuroro pavaduotoją, Januszą Walczaką: „Pamačiau viską savo akimis, iš arčiausiai dujotiekio esančių namų liko tik plikos sienos.“

Prokurorams talkinantis ekspertas aiškina, kad sprogo ne dujos, nes tuomet nuostoliai būtų buvę gerokai didesni. Greičiausiai ištekėjusios dujos susimaišė su oru ir kylantis virš namų debesis staiga užsiliepsnojo. Taip pat ekspertas tvirtina, jog kasant trasą naujai dujotiekio atšakai žemės buvo kraunamos virš senosios atšakos ir vamzdžiai neatlaikė spaudimo. 

Prokurorai išvadų daryti neskuba: „Žinoma tik tai, kad įvykis susijęs su naujuoju dujotiekiu, nes senasis paklotas prieš keliasdešimt metų ir iki šiol nieko nevyko.“

Žinoma tik tai, kad įvykis susijęs su naujuoju dujotiekiu, nes senasis paklotas prieš keliasdešimt metų ir iki šiol nieko nevyko.

Tuoj po gaisrus sukėlusio sprogimo ketvirtadienį spėliota, kad ekskavatoriaus vairuotojas pažeidė senojo dujotiekio vamzdžius ir tai sukėlė dujų nuotekį. Buvo įtariama, kad darbininkai turėjo netikslius žemėlapius, tačiau tai neigia dujotiekio statytojai bendrovė „Gaz-System“.

Prieš du mėnesius sprogimas įvyko šalia Miedzychodo miestelio, už 200 km nuo dabartinės nelaimės vietos. Tiesa, tuomet gaisrai nekilo, tad ir nuostoliai nebuvo tokie tragiški. Vis dėlto vienai nakčiai teko evakuoti apie 200 gyventojų.

Jankovo gyventojai tvirtina bijantys grįžti į savo namus, nes teigia dabar supratę, kad gyvena „ant bombos“. 

Įvykio vietoje buvo pažeistas 50 cm skersmens dujų vamzdis, kuriame slėgis siekė daugiau nei 50 atmosferų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius