Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 12 /14:25

Dviejų požeminių smūgių metu Irane žuvo daugiau nei 227 žmonių, aukos tebeskaičiuojamos

Dviejų žemės drebėjimų metu Irane žuvo mažiausiai 227 žmonės, daugiau nei 1800 patyrė įvairius sužeidimus. Apie tai informuoja šios šalies kanalas „PressTV“.
Žemės drebėjimas Irane
Žemės drebėjimas Irane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Agentūra „Fars“, remdamasi vietos valdžia, iš pradžių pranešė apie 150 aukų. Bet vėliau skaičiai ėmė augti.

Stipriausias požeminis smūgis sudrebino Tabrizo miestą. Smūgio stiprumas siekė 6,3 balo.

Antrasis žemės drebėjimas – 6,4 balo – užfiksuotas šalia Aharo miesto. Stiprūs požeminiai 4 balų smūgiai buvo juntami daugelyje šalies miestų.

Žemės drebėjimas sunaikino keturis kaimus, dešimtys gyvenviečių apgriautos. Daugelis jų – Aharo rajone. Nutrauktas elektros tiekimas, dingo ryšys. Norėdama išplatinti aktualią informaciją gyventojams, vietos valdžia naudojasi racijomis. Daugelio pavojaus zonoje esančių kaimų gyventojams siūloma nakvoti ne namuose, o gatvėse.

Papildyta 9.00 val. Naujausiais duomenimis, žuvusių – daugiau nei 250. Šiaurės vakarinę dalį supurčius žemės drebėjimų serijai nukentėjo daugiau nei 2000 gyventojų. Didžiausią smūgį patyrė Rytų Azerbaidžano provincija.

Iranas laikomas aktyvia seismologine zona. Čia kiekvienais metais vyksta žemės drebėjimai, kurių stiprumas siekia 6 balus. Patys galingiausi požeminiai smūgiai šalį drebino 1990 ir 2003 metais. Tuomet žuvo 35 tūkst. ir 55 tūkst.gyventojų, sužeista šimtai tūkstančių žmonių.

Papildyta BNS informacija 13.45 val.

JAV geologijos tarnyba pranešė, kad pirmasis šio šeštadienio žemės drebėjimas buvo 6,4 balo ir kad jo epicentras buvo 60 km į šiaurės rytus nuo Tabrizo, o hipocentras – 9,9 km gylyje. Antrojo drebėjimo stiprumas buvo 6,3 balo, jo epicentras buvo 49 km į šiaurės rytus nuo Tabrizo, hipocentras – panašiame gylyje. Antrasis drebėjimas įvyko 11 minučių po pirmojo.

Pasak H.Ghadami, žuvo 250 žmonių, o dar maždaug 1,8 tūkst. buvo sužeisti. Vienas vietos gelbėtojų pareigūnas Irano studentų naujienų agentūrai (ISNA) sakė, jog buvo sužeista apie 2 tūkst. žmonių.

Antrasis drebėjimas įvyko netoli Varzagano miesto. „Drebėjimas buvo toks intensyvus, kad žmonės apimti baimės puolė į gatves“, – sakoma „Fars“ pranešime.

SUGRIUVĘ PASTATAI

Šimtai žmonių buvo išgelbėti iš pastatų griuvėsių, bet stojusi naktis smarkiai sutrikdė gelbėjimo darbus.

„Deja, dar yra griuvėsiuose įkalintų žmonių, bet dėl tamsos rasti juos labai sunku“, – sakė nacionalinės gelbėjimo tarnybos vadovas Gholam Reza Masoumi, kurį cituoja „Fars“.

IRNA citavo provincijos koronerio įstaigos pareigūną Bahramą Samadiradą, kuris sakė: „Kadangi kai kurių žmonių būklė yra kritinė, ... įmanoma, kad aukų skaičius didės“.

Vidaus reikalų ministras Mostafa Mohammadas-Najjaras atvyko į nelaimės rajoną ir su vietos pareigūnais koordinuoja drebėjimų padarinių likvidavimą, nurodo ISNA.

Varzagano ligoninėje, kur dirba vos du gydytojai ir kuriai trūksta medicinos priemonių bei maisto, darbuotojams tenka rūpintis maždaug 500 sužeistųjų, pranešė naujienų agentūra „Mehr“.

Drebėjimai įvyko kalnuotoje Rytų Azerbaidžano provincijoje, kuri šiaurėje ribojasi su Azerbaidžanu ir Armėnija ir kurioje gyvena daugiausia azeriai, sudarantys reikšmingą Irano etninę mažumą.

Provincijos sostinė Tabrizas yra didelis miestas ir svarbus prekybos centras, nutolęs nuo Irano naftos gavybos rajonų ir žinomų branduolinių objektų. Pastatai čia tvirti, o ISNA pranešė, kad mieste žuvusių ar sužeistų žmonių nėra.

Tačiau Irano kaimuose namai dažnai būna pastatyti iš betono blokų ar nedegto molio plytų, todėl per stiprius žemės drebėjimus gali sugriūti.

Tabrizo ligoninės priėmė daug sužeistųjų iš aplinkinių kaimų, o miestiečiai po drebėjimų paliko namus ir būriuojasi gatvėse.

„Buvome namuose šeštajame aukšte, kai įvyko žemės drebėjimas, – telefonu “Reuters„ pasakojo Tabrizo gyventojas Massoodas. – Jis truko labai ilgai. Maždaug 40, 45 sekundes viskas drebėjo, o mes buvome nusiteikę, kad namas grius, bet nieko neįvyko“.

Jo šeima jau leidosi laiptais, kai įvyko antrasis žemės drebėjimas, sakė Massoodas. Pasak jo, prie didelės Tabrizo ligoninės greitosios pagalbos automobiliai važiuoja nuo maždaug vidurnakčio, o maždaug 3 val. vietos laiku įvyko nemenkas pakartotinis požeminis smūgis, dėl kurio žmonės vėl puolė iš namų į gatves.

„Kaip tik kalbėjausi telefonu su motina, kai ji pasakė: “Ką tik buvo žemės drebėjimas„. Tada ryšys nutrūko“, – „Facebook“ parašė viena moteris iš Tabrizo, kuri dabar gyvena ne Irane.

VIDEO: Earthquake : Iran jolted with strong EQ's leaving at least 153 dead and 400 injured (Aug 11, 2012)

Raudonojo Pusmėnulio pareigūnas Mahmoudas Mozafaras naujienų agentūrai „Mehr“ sakė, kad drebėjimų rajone laikinas prieglobstis buvo suteiktas maždaug 16-ai tūkst. žmonių.

„Fars“ taip pat citavo Irano parlamentarą Abbasą Falahi, kuris sakė manantis, kad gelbėtojai dar negalėjo pasiekti 10-20 kaimų. Pasak jo, žmonėms šiame regione reikia duonos, palapinių ir geriamojo vandens.

Vienas provincijos pareigūnas perspėjo, kad per kitas 48 valandas gali būti daugiau pakartotinių požeminių smūgių, ir paragino gyventojus būti lauke.

Turkijos Raudonasis Pusmėnulis paskelbė, kad siunčia prie sienos sunkvežimį su būtiniausiais daiktais. Turkijos užsienio reikalų ministerija pranešė, jog informavo Iraną apie Ankaros pasirengimą padėti.

Papildyta 14.25 val.: PASKELBTAS GEDULAS

Irano šiaurės vakaruose sekmadienį buvo užbaigta gelbėjimo operacija šimtuose kaimų, kurie per du šeštadienio žemės drebėjimus virto griuvėsiais, o pareigūnai paskelbė naujus skaičius – žuvo 227 ir buvo sužeista dar 1 380 žmonių.

„Paieškos ir gelbėjimo operacijos baigėsi, dabar stengiamės patenkinti gyvųjų poreikius kalbant apie prieglobstį ir maistą“, – valstybinei televizijai sakė vidaus reikalų ministras Moustafa Mohammadas-Najjaras.

Jis paskelbė naujus žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičius – mažesnius ir tikslesnius, nei anksčiau skelbė jo ministerija. Nauji duomenys buvo gauti vietos pareigūnams patikrinus informaciją, surinktą pirmosiomis karštligiškomis valandomis po žemės drebėjimų.

Pirmasis drebėjimas buvo 6,4 balo stiprumo, nurodo JAV geologijos tarnyba, kuri stebi seisminį aktyvumą visame pasaulyje.

Antrasis, 6,3 balo drebėjimas įvyko vos po 11 minučių.

M.Mohammadas-Najjaras sakė, kad maždaug pusė iš 600 toje zonoje esančių kaimų buvo sunaikinta ar apgriauta.

Irano seismologijos centro informacija

VIDEO: Raw Video: Earthquake Kills at Least 87 in Iran

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius