Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dviem buvusiems Argentinos diktatoriams pavogtų kūdikių byloje skirtos griežtos bausmės

Dviem buvusiems Argentinos diktatoriams pavogtų kūdikių byloje ketvirtadienį buvo skirtos griežtos kalėjimo bausmės – už tai, kad jiems prižiūrint sistemingai buvo grobiami kūdikiai iš kairiųjų aktyvistų, nužudytų per 1976-1983 metų diktatūrą.
Jorge Videla ir Reynaldo Bignone
Jorge Videla ir Reynaldo Bignone / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

86 metų Jorge Videlai buvo skirta 50 metų kalėjimo bausmė, o 84 metų Reynaldo Bignone – 15 metų kalėjimo bausmė, sausakimšoje teismo salėje Buenos Airėse paskelbė pirmininkaujanti teisėja Maria Roqueta.

Šimtai žmonių – aukų giminaičiai, į savo šeimas grįžę vaikai ir aktyvistai – sveikino teismo sprendimą, kurio paskelbimą stebėjo per didžiulį televizijos ekraną prie teismo rūmų. Daugelis negalėjo sulaikyti ašarų.

Keliems kitiems buvusiems kariškių pareigūnams už „sisteminį planą“ grobti aktyvistų vaikus buvo skirtos iki 40 metų kalėjimo bausmės. Du iš 11 šio teismo proceso, kuris prasidėjo 2011-ųjų vasarį, atsakovų buvo išteisinti.

Teisių gynimo grupė „Majo aikštės senelės“ nuo 1996 metų teismuose reikalauja grąžinti pavogtus vaikus. Organizacija sako, buvo pagrobta 500 vaikų, kuriuos kaip savo augino režimui artimos šeimos.

Organizacijos pirmininkė Estela de Carlotto, kuri buvo teismo salėje, sveikino nuosprendžius ir sakė, jog jie "patvirtino, kad egzistavo sisteminis planas vogti kūdikius".

J.Videla valdė 1976-1981 metais, o R.Bignone – nuo 1982-ųjų iki 1983-iųjų.

Žmogaus teisių aktyvistai sako, kad per vadinamąjį kariškių režimo purviną karą su kairiaisiais „dingo“ maždaug 30 tūkst. argentiniečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius