Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Džakartos gubernatorius už šventvagystę nuteistas kalėti dvejus metus

Džakartos gubernatorius krikščionis, kurio teismo saga buvo laikoma religinės tolerancijos išbandymu daugiausia gyventojų turinčioje musulmoniškoje pasaulio valstybėje, antradienį už šventvagystę buvo nuteistas kalėti dvejus metus.
Basuki Tjahaja Purnama
Basuki Tjahaja Purnama už šventvagystę nuteistas kalėti dvejus metus / X03535

Paskelbus, kad gubernatorius Basuki Tjahaja Purnama bus pasiųstas į kalėjimą, griežtosios islamo linijos šalininkai prie Džakartos teismo džiūgavo ir šaukė: „Dievas visų didesnis!“

Teismo sprendimas buvo netikėtas, kadangi prokurorai rekomendavo skirti tik dvejų metų bandomąjį laikotarpį.

Praeitais metais B.T.Purnama buvo apskųstas teismui, kad neva įžeidė islamą per savo perrinkimo kampaniją. Kritikai sakė, kad byla buvo politiškai motyvuota.

Teismo procesas įvyko po virtinės didelių protestų prieš šį lyderį, pravarde Ahokas. Juose dalyvavo šimtai tūkstančių žmonių.

Teismo procesas įvyko po virtinės didelių protestų prieš šį lyderį, pravarde Ahokas. Juose dalyvavo šimtai tūkstančių žmonių.

Kažkada neįveikiama jo populiarumo persvara, kilus kontroversijai, ištirpo –praėjusį mėnesį B.T.Purnama pralaimėjo Džakartos vadovo rinkimus varžovui musulmonui. Šie rezultatai pakurstė nuogąstavimus, kad, didėjant radikalų įtakai, kyla grėsmė Indonezijos nuosaikiajam islamui.

Penki Džakartos teismo teisėjai pripažino B.T.Purnamą kaltu dėl šventvagystės ir skyrė jam dvejų metų kalėjimo bausmę.

Skelbdamas nutartį, teismo pirmininkas Dwiarso Budi Santiarto sakė, kad B.T.Purnamos kaltė dėl šventvagystės įtikinama, tad jis nuteisiamas kalėti dvejus metus. Tada teisėjas nurodė suimti nuteistąjį.

Kitas teisėjas, Abdul Rosyadas, sakė, jog viena iš griežtą nuosprendį nulėmusių priežasčių yra ta, kad „atsakovas nesijautė kaltas, atsakovo veiksmai musulmonams sukėlė nerimą ir juos įskaudino“.

B.T.Purnama teigė, kad teiks apeliaciją už šventvagystę Indonezijoje iki penkerių metų laisvės atėmimo.

Skandalas įsiplieskė pernai rugsėjį, kai tiesmukumu garsėjantis B.T.Purnama per savo kampaniją pacitavo Korano ištrauką. Jo oponentai pareiškė, kad šis veiksmas įžeidė musulmonus.

Gubernatorius tąsyk užsiminė, kad jo oponentai naudojosi vienu Korano posmu norėdami apgaule priversti žmones balsuoti prieš jį.

Gubernatorius tąsyk užsiminė, kad jo oponentai naudojosi vienu Korano posmu norėdami apgaule priversti žmones balsuoti prieš jį.

Redaguota jo kalbos versija išplito internete ir sukėlė didelį pasipiktinimą.

Prieš skandalą B.T.Purnama populiarumu smarkiai lenkė varžovus, nes buvo pasiryžęs taršos dūstančią sostinę išvalyti nuo transporto spūsčių.

Teismo procesas prasidėjo gruodį ir tęsėsi kelis mėnesius; ir kaltintojai, ir gynėjai buvo iškvietę daugiau kaip 40 liudininkų.

B.T.Purnamos komanda kaltino prokurorus iškvietus šališkus liudininkus ir sakė, kad daugelio jų net nebuvo renginyje, per kurį esą buvo įvykdyta šventvagystė.

Kritikai nori, kad šalies įstatymai dėl šventvagystės būtų persvarstyti. Per 32 lyderio Suharto valdymo metus iki 1998-ųjų šis įstatymas būdavo retai taikomas, bet pastaraisiais metais juo buvo naudojamasi mažumoms persekioti, sako žmogaus teisių organizacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius