-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Džiaugsmas A.Merkel stovykloje

Vokietijai švenčiant 60 metų jubiliejų parlamentas antrajai kadencijai perrinko prezidentą Horstą Koehlerį.
Angela Merkel
Angela Merkel / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iškart per pirmą balsavimą Reichstage Horstas Koehleris buvo antrą kartą išrinktas Vokietijos prezidentu ir šias pareigas eis dar 5 metus. 66-erių buvusį Tarptautinio valiutos fondo vadovą rėmė kanclerės Angelos Merkel konservatoriai. Kairiųjų parlamentarų balsų prieš jį nepakako. Už H.Koehlerį balsavo 613 iš 1223 parlamento narių – lygiai tiek, kiek ir reikėjo pergalei pasiekti.

Nors eiti Vokietijos prezidento pareigas iš esmės tėra garbės reikalas, nes reali valdžia sutelkta kanclerio ir federalinių žemių valdžios rankose, H.Koehlerio pralaimėjimas būtų sudavęs nemenką smūgį A.Merkel pozicijoms. Centro dešiniesiems, kai iki Vokietijos parlamento rinkimų teliko 4 mėnesiai, tai būtų buvę ypač neparanku. Per visuotinius rinkimus rugsėjo 27 dieną kanclerė A.Merkel nusiteikusi vėl siekti pergalės ir antros kadencijos.

Tą pačią dieną, šeštadienį, šimtai tūkstančių vokiečių sostinėje Berlyne minėjo modernios demokratinės Vokietijos įkūrimo šešiasdešimtmetį. Į šventę prie istorinių Brandenburgo vartų susirinkusi minia mėgavosi viskuo, kas vokiška – nuo L. van Beethoveno muzikos iki alaus.

1949 metais sukurta Vokietija sparčiai kilo iš Antrojo pasaulinio karo griuvėsių ir klestėjo, tačiau dar ilgai jos žmonės jautriai reagavo į praeities žaizdas ir nacių režimo baisumus. Tik pastaruoju metu vokiečiai be jokios baimės vėl pradėjo didžiuotis savo tauta ir valstybe, kuri yra gerbiama visame pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius