Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

E.Macronas apklausose pirmą kartą aplenkė radikalę M.Le Pen

Įtakingi Prancūzijos politikai pastarosiomis dienomis vienas po kito skelbė apie paramą nepriklausomam, liberalių pažiūrų kandidatui į šalies prezidentui – Emmanueliui Macronui. Tai padėjo: naujausia apklausa parodė, kad šis centristas pirmą kartą aplenkė kraštutinių dešiniųjų atstovę Marine Le Pen pagal populiarumą, rašo „Politico“.
Emmanuelis Macronas
Emmanuelis Macronas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Jei tikėtume „Harris Interactive“ apklausa, per kurią kovo 6–8 dienomis buvo apklausti 4932 žmonės, E.Macronas triumfuotų pirmajame rinkimų ture su 26 proc. balsų.

Radikalaus „Nacionalinio fronto“ atstovė M.Le Pen liktų antra su 25 proc. balsų, o skandalų gniuždomas, bet nepasiduodantis konservatorių kandidatas Francois Fillonas pasitrauktų už tolesnės kovos, nes už jį balsuotų tik 20 proc. rinkėjų.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Francois Fillonas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Francois Fillonas

Į antrąjį prezidento rinkimų turą pagal Prancūzijos rinkimų sistemą patenka du daugiausia balsų surinkę kandidatai. Antrąkart bus balsuojama gegužės 7-ąją.

E.Macrono populiarumas gerokai išaugo per pastarąsias dvi savaites – jo reitingai šoktelėjo net 6 proc. punktais.

Liberalią, proeuropietišką platformą pasirinkusiam kandidatui padėjo viešai išreikšta veterano centristo Francois Bayrou parama. E.Macrono kandidatūrą šią savaitę parėmė ir buvęs Paryžiaus meras, socialistas Bertrand'as Delanoë.

E.Macronas lengvai, net triuškinamai įveiktų M.Le Pen antrajame, lemiamame rinkimų ture. Už pastarąją balsuotų 35 proc., o už E.Macroną – net 65 proc.

„Turime paremti kandidatą, kuris gali įveikti Marine Le Pen“, – pabrėžė B.Delanoë.

Abiejų pagrindinių E.Macrono varžovų – M.Le Pen ir ypač F.Fillono – pozicijas siūbuoja „suklastotų darbų“ skandalai.

Dėl F.Fillono veiklos anksčiau šį mėnesį jau buvo pradėtas formalus tyrimas. Įtariama, kad jis parlamente įdarbino savo žmoną Penelope ir vaikus, nors pastarieji jokio darbo greičiausiai nedirbo.

Tiesa, praėjusio savaitgalio renginys, į kurį netikėtai susirinko tūkstančiai F.Fillono rėmėjų, gali reikšti, kad šis konservatorius dar turi šansų – šiaip ar taip, iki rinkimų dar liko pusantro mėnesio.

M.Le Pen, kurios partijos veikla tiriama dėl ES fondų lėšų švaistymo, reitingai stabilūs, o tai šiuo atveju nieko gero.

Mat ta pati „Harris Interactive“ apklausa rodo, kad E.Macronas lengvai, net triuškinamai įveiktų M.Le Pen antrajame, lemiamame rinkimų ture. Už pastarąją balsuotų 35 proc., o už E.Macroną – net 65 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius