Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Macronas ir A.Merkel nori JAV ir Danijos paaiškinimų dėl pranešimų apie šnipinėjimą

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel pirmadienį pareiškė, kad tikisi iš Vašingtono ir Kopenhagos sulaukti paaiškinimų dėl žiniasklaidos pranešimų, jog JAV, padedant Danijos žvalgybai, šnipinėjo įtakingus Europos politikus.
Emmanuelis Macronas ir Angela Merkel
Emmanuelis Macronas ir Angela Merkel / Imago / Scanpix nuotr.

„Tai nėra priimtina tarp sąjungininkų, dar mažiau – tarp sąjungininkų ir Europos partnerių“, – pareiškė E.Macronas po vaizdo konferencijos formatu surengto Prancūzijos ir Vokietijos aukščiausiojo lygio susitikimo.

„Esu prisirišęs prie pasitikėjimo ryšio, kuris vienija europiečius ir amerikiečius“, – sakė Prancūzijos vadovas ir pridūrė, kad „tarp mūsų nėra vietos įtarimams“.

„Štai kodėl mes laukiame visiško aiškumo. Mes paprašėme, kad mūsų partneriai iš Danijos ir Amerikos pateiktų visą informaciją apie šiuos pranešimus ir praeities faktus. Mes laukiame šių atsakymų“, – teigė jis.

A.Merkel savo ruožtu sakė, kad „gali tik pritarti“ Prancūzijos lyderio komentarams.

Danijos ir kitų Europos šalių žiniasklaida, įskaitant Prancūzijos leidinį „Le Monde“ ir danų visuomeninį transliuotoją „Danmarks Radio“ (DR), sekmadienį pranešė, kad JAV Nacionalinio saugumo agentūra (NSA), naudodamasi interneto kanalais Danijoje, šnipinėjo garsius politikus ir aukšto rango pareigūnus Vokietijoje, Švedijoje, Norvegijoje bei Prancūzijoje.

Remiantis pranešimu, NSA vykdė tokią veiklą, piktnaudžiaudama bendradarbiavimu su Danijos karinės žvalgybos padaliniu FE.

Tarp vokiečių politikų, patekusių į NSA akiratį, be A.Merkel buvo tuometis užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris ir tuometis opozicijos lyderis Peeras Steinbruckas.

Anot DR, NSA turėjo prieigą prie jų SMS žinučių, pokalbių telefonu ir interneto duomenų srauto, įskaitant paieškas ir susirašinėjimus.

A.Merkel viršūnių susitikime sakė, kad ją „nuramino“ Danijos vyriausybės, ypač gynybos ministrės Trine Bramsen, pareiškimai, kuriais smerkiami tokie veiksmai.

„Be faktų nustatymo, tai yra geras atspirties taškas norint turėti santykius, kurie iš tikrųjų grindžiami abipusiu pasitikėjimu“, – teigė Vokietijos kanclerė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius