Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

E.Macronas Jungtinėse Tautose gynė klimato ir Irano susitarimus

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį tvirtai pareiškė, jog Irano ir klimato susitarimai nebus keičiami.
Emmanuelis Macronas
Emmanuelis Macronas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jis, kaip ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas, pirmą kartą dalyvauja Jungtinių Tautų (JT) organizuojamoje Generalinėje Asamblėjoje. Abiejų šalių prezidentai pirmadienį dalyvavo iš pažiūros draugiškame, tačiau nesutarimų nepanaikinusiame dvišaliame susitikime.

Savo kalboje Generalinėje Asamblėjoje D.Trumpas skyrė daug dėmesio Iranui, pavadindamas tarptautinės bendruomenės susitarimą dėl Teherano branduolinės programos nutraukimo „gėda Jungtinėms Valstijoms“.

Tačiau E.Macronas sakė, jog užpernai pasirašytas susitarimas tarp Irako, penkių nuolatinių JT Saugumo Tarybos narių ir Vokietijos yra „solidus, stiprus susitarimas, kuris patvirtina, jog Iranas nesukurs branduolinio ginklo“.

„Dabar jo atsisakyti nepasiūlant nieko kito būtų rimta klaida, o nepagarba jam būtų neatsakinga“, – teigė Prancūzijos prezidentas.

Jis tvirtino suprantantis nerimą, jog susitarimas neapima veiksmų po 2025 metų ar Irano balistinių raketų programos.

E.Macronas paragino diplomatus imtis šių klausimų: „Būkime griežtesni, bet nenaikinkime susitarimų, kurie mums jau atnešė saugumą“.

JT stebėtojai sako, jog Iranas iš tiesų laikosi minėto susitarimo, įskaitant apribojimus dėl urano sodrinimo.

JAV įstatymai reikalauja, kad prezidentas kiekvienas 90 dienų patvirtintų, ar Teheranas laikosi įsipareigojimų nutraukti branduolinę programą mainais į atšauktas sankcijas. Tačiau D.Trumpas perspėjo, kad artėjant naujam patikrinimo terminui spalį jis gali to nepadaryti arba perduoti šį sprendimą Kongresui, itin smarkiai kritikuojančiam Iraną.

Jokio persiderėjimo dėl klimato

D.Trumpas jau yra pareiškęs, kad JAV trauksis iš Paryžiuje 2016 metais pasirašyto klimato susitarimo. Jeigu taip iš tikrųjų nutiks, JAV bus tarp trijų prie sutarties neprisijungusių šalių kartu su karo draskoma Sirija ir Nikaragva.

Prancūzijos prezidentas teigė, jog Amerika galėtų grįžti į šią sutartį, tačiau pabrėžė, kad „dėl šio susitarimo nebus persiderama“.

Mokslininkams vis smarkesnes liūtis arba sausras siejant su klimato kaita, E.Macronas sakė, jog pasaulyje kylančios temperatūros poveikis yra neišvengiamas.

„Panaikinti ši susitarimą reikštų sugriauti tautų ir kartų paktą“, – kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius