-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Macronas per pirmą vizitą Bagdade parems „Irako suverenitetą“

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas trečiadienį atvyko savo pirmo vizito į Iraką, kur tikisi padėti Bagdadui įtvirtinti savo suverenitetą nepaisant rusenančios įtampos tarp JAV ir Irano.
Emmanuelis Macronas
Emmanuelis Macronas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Į Iraką E.Macronas atvyko iškart po dviejų dienų vizito krizę išgyvenančio Libano sostinėje Beirute. Jis bus įtakingiausias lyderis, apsilankęs Irake nuo gegužės, kai šios šalies premjeru tapo Mustafa al Kadhemi.

Apie vizitą neskelbta iki antradienio vakaro; pareigūnai Paryžiuje ir Bagdade pasirengimą paslaptyje laikė saugumo sumetimais.

Savo paskutinį vakarą Beirute E.Macronas paskelbė, kad vyksta į Bagdadą „drauge su Jungtinėmis Tautomis pradėti iniciatyvos suvereniteto procesui paremti“.

„Kova už Irako suverenitetą yra esminė“, – penktadienį, prieš išvykdamas į Libaną, žurnalistams sakė E.Macronas.

Pasak jo, irakiečiai, kurie „tiek daug kentėjo“, nusipelno ir kitų galimybių, ne tik regiono galių ar islamo ekstremizmo dominavimo.

„Yra lyderių ir žmonių, kurie tai supranta ir kurie nori paimti likimą į savo rankas. Prancūzijos vaidmuo yra padėti jiems tai padaryti“, – sakė E.Macronas.

Po to, kai per JAV vadovautą invaziją 2003 metais buvo nuverstas diktatorius Saddamas Husseinas, Iraką alino tarpkonfesinis konfliktas, kurio kulminacija įvyko „Islamo valstybei“ (IS) prieš šešerius metus užėmus dideles šalies teritorijos dalis. Vėliau su tarptautine parama džihadistai buvo atremti.

Tuo pačiu metu šalis daug metų turi laviruoti tarp dviejų pagrindinių savo sąjungininkų Irano ir JAV, bet tai daryti jai buvo vis sunkiau nuo 2018-ųjų, kai Vašingtonas pasitraukė iš daugiašalio susitarimo su Teheranu dėl jo branduolinės programos.

Prancūzija yra tarp Europos šalių, toliau remiančių šį 2015 metų susitarimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius