Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Macronas: Prancūzija tieks daugiau ginklų Ukrainai

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį per pokalbį su kolega iš Ukrainos Volodymyru Zelenskiu pasakė, kad ginklų tiekimas iš Paryžiaus „suintensyvės“, teigiama Eliziejaus rūmų pareiškime.
Emmanuelio Macrono inauguracija
Emmanuelio Macrono inauguracija / „Scanpix“/AP nuotr.

„Jis patvirtino, kad Prancūzijos ginklų tiekimas bus tęsiamas ir artimiausiomis dienomis bei savaitėmis bus intensyvesnis, kaip ir humanitarinės įrangos tiekimas“, – sakoma pareiškime.

Prancūzija iš pradžių dvejojo dėl sunkiosios ginkluotės tiekimo Kyjivui, nes E.Macronas laikė save tarpininku ir reguliariai kalbėjosi su Ukrainą užpuolusios Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Tačiau E.Macrono derybos su Kremliumi nuslopo, o pastaraisiais mėnesiais padidėjo atvira Prancūzijos karinė parama Ukrainai.

Balandžio pabaigoje E.Macronas paskelbė, kad Prancūzija tieks Ukrainai prieštankines raketas „Milan“ ir haubicas „Cezar“, kurios labai vertinamos dėl savo tikslumo.

Prancūzijos pranešime teigiama, kad nuo vasario Ukrainai iš viso buvo pristatyta 800 tonų humanitarinės pagalbos.

E.Macronas ir V.Zelenskis taip pat aptarė Ukrainos grūdų, pavyzdžiui, kviečių, nuo kurių priklauso daugelis neturtingų šalių, eksporto būdus.

„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Prieš invaziją Ukraina buvo laikoma pasaulio aruodu, tačiau dėl Rusijos vykdomos jūrų blokados jai sunkiai sekasi eksportuoti savo produkciją. Prognozuojama, kad šiemet jos derlius gali sumažėti net perpus.

„Abu prezidentai taip pat aptarė saugumo garantijas, kurias Prancūzija galėtų suteikti Ukrainai pagal tarptautinį susitarimą, kad būtų užtikrinta pagarba šalies suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“, – sakoma Prancūzijos pareiškime.

V.Zelenskis kartkartėmis E.Macronui yra pasakęs aštrių žodžių: kartą užsiminė, kad Prancūzijos lyderis bijo V.Putino, o neseniai pareiškė, kad jo derybos su Rusijos vadovu vyko „veltui“.

Praėjusią savaitę E.Macronas papiktino Kyjivą sakydamas, kad prireiks „dešimtmečių“, kol tokia kandidatė kaip Ukraina įstos į ES, ir pasiūlė šalia Bendrijos burti platesnę „Europos politinę bendruomenę“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius