-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Macronas priims Saudo Arabijos princą prezidento rūmuose

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas planuoja ketvirtadienį priimti Saudo Arabijos sosto įpėdinį princą Mohammedą bin Salmaną Eliziejaus rūmuose ir pavaišinti jį vakariene.
Emmanuelis Macronas
Emmanuelis Macronas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Tai bus dar vienas žingsnis Saudo Arabijos lyderio diplomatinės reabilitacijos kelyje, praėjus mažiau nei ketveriems metams po Stambule įvykdyto žurnalisto ir disidento Jamalo Khashoggi nužudymo.

E.Macrono biuras ketvirtadienio vakarą numatytą susitikimą vadina „darbo vakariene“. Ji užbaigs ilgą Prancūzijos lyderio darbo dieną. Ketvirtadienio rytą jis dar buvo Bisau Gvinėjoje, kur baigė trijų dienų vizitą Afrikoje.

Tai pirma Saudo Arabijos princo kelionė į Europos Sąjungą po J.Khashoggi nužudymo Saudo Arabijos konsulate Stambule. Jungtinėse Valstijose gyvenęs žurnalistas atvykęs į konsulatą, pasak turkų pareigūnų, buvo pasmaugtas, o jo kūnas – sukapotas.

Prieš atvykdamas į Prancūziją princas Mohammedas trumpam buvo užsukęs į Graikiją.

Prancūzija ir kitos Europos šalys siekia užsitikrinti energijos šaltinių, kad sumažintų savo priklausomybę nuo naftos ir dujų tiekimo iš Rusijos. Prancūzija taip pat yra pagrindinė ginklų ir gynybos priemonių tiekėja Persijos įlankos šalims.

Po J.Khashoggi nužudymo ilgainiui princas į karalystę pritraukė garsių investuotojų. Jis taip pat atnaujino Saudo Arabijos santykius su Turkija, o tai yra svarbus žingsnis siekiant susigrąžinti tarptautines pozicijas.

Vakarų žvalgyba priėjo išvados, kad M.bin Salmanas prisidėjo prie žurnalisto nužudymo. Dėl to princas neteko pasibaisėjusių savo rėmėjų paramos Vakaruose, kurie anksčiau sveikino jo karalystėje vykusias socialines reformas.

Karalystės pareigūnai neigia, kad sosto įpėdinis kaip nors susijęs su Saudo Arabijos agentų įvykdyta operacija, bet ši žmogžudystė sutepė M.bin Salmano reputaciją.

E.Macronas buvo vienas iš aukščiausio rango pasaulio lyderių, susitikusių su princu Mohammedu netrukus po žurnalisto nužudymo, kai 2018 metais Argentinoje vykusiame Didžiojo dvidešimtuko viršūnių susitikime kameros užfiksavo įtemptą jų pokalbį. Nuo to laiko jie buvo susitikę kelis kartus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius