Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Macronas ragina Iraką ginčus su kurdais spręsti dialogu bei išformuoti sukarintas pajėgas

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas šeštadienį paragino kuo greičiau imtis dialogo tarp Irako centrinės vadovybės ir Irako kurdų vadovų bei išformuoti „visas sukarintas grupuotes“, ir taip sušvelninti įtampą.
Emmanuelis Macronas
Emmanuelis Macronas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Prancūzija ragina Irake imtis konstruktyvaus nacionalinio dialogo“, – pasakė E.Macronas Paryžiuje per bendrą spaudos konferenciją su Irako kurdų lyderiais, tarp kurių buvo ir ministras pirmininkas Nechirvanas Barzani.

Bagdadas ir Kurdistano sostinė Arbilis neišsprendžia ginčų nuo rugsėjo, kai vyko kurdų referendumas, kurio dalyviai pasisakė už autonominio Kurdistano Irako šiaurėje visišką nepriklausomybę.

Sukarintų grupuočių remiamos Irako saugumo pajėgos į referendumą reagavo užimdamos naftingajame regione kurdų kontroliuotą Kirkuko miestą ir kitas ginčijamas teritorijas.

Tada ilgametis kurdų lyderis Massudas Barzani atsistatydino. Beje, Irako kurdų premjeras Nechirvanas yra jo sūnėnas.

„Stiprus, susitaikęs, pliuralistinis Irakas, pripažįstantis kiekvieną savo dalį, yra sąlyga siekiant stabilumo artimiausiu ir vėlesniu laikotarpiu“, – sakė E.Macronas.

Spalio 29 dieną susitikęs su Irako ministru pirmininku Haideru al-Abadi, Prancūzijos prezidentas pabrėžė, kad dialogą būtina kurti „visiškai laikantis 2005-ųjų konstitucijos“.

Jis taip pat ragino „palaipsniui demilitarizuotis, ypač atsisakant vadinamosios Liaudies mobilizacijos, veikusios pastaruosius kelerius metus, taip pat palaipsniui išformuoti visas sukarintas pajėgas“.

Liaudies mobilizacija, prieštaringai vertinamos ginkluotosios pajėgos, buvo suformuotos 2014 metais, kai garbingiausias šiitų dvasininkas didysis ajatola Ali al-Sistani paragino piliečius paimti ginklus į rankas prieš „Islamo valstybės“ (IS) džihadistus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius