Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

E.Macronas sako nesantis tikras, kad iki metų pabaigos bus pasiektas ES ir JK susitarimas

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas šeštadienį pareiškė nesantis tikras, kad iki šių metų pabaigos bus pasiektas Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės prekybos susitarimas.
Emmanuelis Macronas Jeruzalėje
Emmanuelis Macronas Jeruzalėje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JK Bendriją paliko sausio 31 dieną, beveik ketveri metai po „Brexito“ referendumo, ir sako norinti derėtis dėl sutarties, analogiškos neseniai ES ir Kanados pasirašytam susitarimui.

Netrukus Londonas ir Briuselis turi pradėti derybas dėl prekybos susitarimo, kurį siekiama sudaryti iki pereinamojo laikotarpio pabaigos gruodžio gale.

Tačiau Prancūzija pabrėžia, kad šios derybos bus itin sudėtingos – ypač dėl trumpo laikotarpio.

„Nesu tikras, kad susitarimas bus pasiektas nuo dabar iki metų pabaigos“, – kalbėjo prezidentas per Paryžiuje vykusį susitikimą su žvejais, sunerimusiais dėl savo pragyvenimo šaltinio po „Brexito“.

„Tačiau [derybos] taps dar įtemptesnės, nes [britai] yra labai kieti“, – sakė E.Macronas ir pridūrė, kad nesutarimų per jas sukels žvejybos teisių klausimas.

Prancūzija ir kelios kitos šalys nori ir toliau turėti teisę žvejoti JK vandenyse, tačiau Londonas siekia visiškos autonomijos ir svarstytų suteikti tik ribotą prieigą Europos žvejams.

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier yra sakęs, kad Bendrijos svarbiausi prioritetai derybose yra žvejyba, saugumas ir sąžiningų prekybos sąlygų Europos bendrovėms užtikrinimas.

Jis taip pat griežtai atmetė britų pasiūlymą suteikti Londono Sičio bendrovėms plačią nuolatinę ir besąlygišką prieigą prie ES rinkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius