Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

E.Macronas: Sirijoje ir Irake IS džihadistai bus sutriuškinti „artimiausiomis savaitėmis“

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, dėstydamas planus dėl šalies gynybos stiprinimo, penktadienį pareiškė, kad Sirijoje ir Irake džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) bus sutriuškintas „artimiausiomis savaitėmis“.
Emmanuelis Macronas
Emmanuelis Macronas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Visų įsitraukusių šalių dėka, karinė organizacija „Daesh“ dabar yra beveik visiškai nugalėta“, – sakė jis lėktuvnešyje pietiniame Tulono uostamiestyje, pavartodamas arabišką IS akronimą.

„Esu įsitikinęs, kad artimiausiomis savaitėmis pasieksime karinę pergalę žemėje“, – pridūrė Prancūzijos vadovas.

„Noriu, kad mes su savo partneriais tvirtai įsipareigotume stabilizuoti, rekonstruoti šalį ir padėti žmonėms“ po daug metų trukusio konflikto, teigė jis.

Prancūzijos vyriausybė 2018 metais savo gynybos biudžetą padidino 1,8 mlrd. eurų, ir dabar šioms reikmėms skirs 34,2 mlrd. eurų.

Daugybės lyderių ir kovotojų netekęs IS judėjimas jau prarado beveik visas teritorijas, kurias kažkada kontroliavo Sirijoje ir Irake.

Prancūzija neseniai atitraukė iš to regiono du savo naikintuvus „Rafale“. Ten dar liko 10 prancūzų orlaivių ir apie 1 200 karių, drauge su tarptautine koalicija kovojančių su džihadistais.

E.Macrono teigimu, nors kovinės operacijos Sirijoje ir Irake tęsis ir toliau, jo šalis savo indėlį „pritaikys“ prie pokyčių, bet smulkiau to nepaaiškino.

Prancūzijos vyriausybė 2018 metais savo gynybos biudžetą padidino 1,8 mlrd. eurų, ir dabar šioms reikmėms skirs 34,2 mlrd. eurų.

Šalies prezidentas pakartojo savo pažadą toliau didinti kariškiams skiriamas lėšas ir bandyti iki 2025 metų pasiekti NATO rekomenduojamą 2 proc. BVP lygį.

Didelė šių pinigų dalis bus skirta Prancūzijos branduoliniam arsenalui atnaujinti per prezidento penkerių metų kadenciją, sakė E.Macronas. Jo teigimu, branduolinis atgrasymas „yra svarbiausia mūsų gynybos strategija per pastaruosius 50 metų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius