Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Macronas: smūgiai Sirijai nieko neišspręs, bet turėjome apginti tarptautinės bendruomenės garbę

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį pareiškė, kad Sirijai suduoti aviacijos smūgiai „nieko neišspręs“, tačiau Paryžius, Londonas ir Vašingtonas buvo priversti žengti šį žingsnį ir apginti tarptautinės bendruomenės „garbę“.
Emmanuelis Macronas
Emmanuelis Macronas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos praėjusį savaitgalį Sirijai suduoti smūgiai buvo reakcija į numanomą chloro ir zarino dujų ataką, balandžio 7-ąją surengtą Dumoje ir nusinešusią 40 gyvybių.

Savo kalboje Europos Parlamente E.Macronas antradienį sakė, kad Vakarų sąjungininkės tokiu būdu gynė pasaulinę tvarką, ir apkaltino Sirijos prezidentą Basharą al Assadą „kariaujant su savo žmonėmis“.

„Pažiūrėkime savo principams į akis ir paklauskime, kur norime nueiti. Šie smūgiai nieko neišspręs, tačiau jie užbaigs sistemą, prie kurios priprantame, sistemą, kurioje teisingoji pusė kažkaip tapo silpnąja puse“, – pareiškė E.Macronas.

„Tie, kuriuos sukrėtė panaudojant chlorą užpultų moterų, vaikų nuotraukos, turime stoti ginti savo teisių. Ar ruošiamės pasakyti, mūsų teisės ir principai galioja tik mums? Ne, tai paprasčiausiai nėra priimtina“, – sakė Prancūzijos lyderis.

Kitoms ES ir Vakarų šalims susilaikius nuo karinių veiksmų, E.Macronas pridūrė: „Trys šalys įsikišo, ir leiskite man pasakyti gana atvirai, gana nuoširdžiai – tai buvo padaryta ginant tarptautinės bendruomenės garbę.“

Jis tvirtino, kad aviacijos smūgiai buvo atlikti laikantis „teisėtų daugiašalių gairių ir labai tikslingai, nebuvo jokių aukų, nė vienos aukos, buvo siekiama sunaikinti tris vietas, kur buvo gaminami ar apdorojami cheminiai ginklai“.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV smogė taikiniams Sirijoje
„Scanpix“/AP nuotr./JAV smogė taikiniams Sirijoje

„Šie smūgiai nebūtinai ką nors išsprendė, bet aš manau, kad jie buvo svarbūs“, – teigė prezidentas.

Šie E.Macrono komentarai pasirodė Prancūzijos vyriausybei anksčiau antradienį paskelbus, jog yra „labai tikėtina“, kad iš numanomos cheminės atakos vietos dings įrodymai prieš ją pasiekiant tarptautiniams ginklų ekspertams.

„Labai tikėtina, kad įrodymai ir esminiai elementai dings iš tos vietos, kurią visiškai kontroliuoja Rusijos ir Sirijos armijos“, – nurodė Prancūzijos URM. Panašiais būgštavimais pasidalijo ir JAV, o Rusija tokius tvirtinimus neigia.

Tuo tarpu Sirijos valstybinė žiniasklaida antradienį pranešė, kad Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) faktų nustatymo misijos ekspertai pateko į Dumą – šalia Damasko esantį miestą, kuriame prieš dešimt dienų buvo įvykdyta įtariama cheminė ataka, nusinešusi dešimčių žmonių gyvybes.

„Cheminių ginklų komiteto ekspertai įvažiavo į Dumą“, – paskelbė valstybinė naujienų agentūra SANA, pranešdama apie OPCW faktų nustatymo misijos ekspertų atvykimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius