Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ebolos virusas – grėsmė Liberijos išlikimui

Liberijos gynybos ministras teigia, kad kaip miškų gaisras plintantis mirtinas Ebolos virusas ėmė kelti rimtą grėsmę valstybei, rašo BBC. Brownie Samukai JT Saugumo tarnybai pranešė, kad tarptautinis atsakas į krizę buvo vangokas. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėjo, kad Liberijoje, kuri labiausiai nukentėjo nuo viruso protrūkio Vakarų Afrikoje, gali būti tūkstančiai aukų. Jau 2288 žmonės mirė nuo viruso Liberijoje, Gvinėjoje ir Siera Leonėje.
Ispanijoje mirė Ebolos virusu užsikrėtęs dvasininkas
Plintantis Ebolos virusas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

PSO informuoja, kad pusė aukų mirė per tris savaites iki rugsėjo 6-osios.

Nigerijoje iš 21 užsikrėtusiojo mirė 8. Užsikrėtusio Gvinėjos studento tyrimai po gydymo parodė neigiamą rezultatą. Sveikatos pareigūnas pranešė, kad vienintelis Senegale užsikrėtęs žmogus pasveiko.

B.Samukai antradienį pranešė, kad liga Liberijoje ryte ryja viską savo kelyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ebolos virusas siaučia vakarų Afrikoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ebolos virusas siaučia vakarų Afrikoje

Didelis sergančiųjų skaičius parbloškė silpną šalies sveikatos sistemą

B.Samukai informavo JT Saugumo Tarybos narius, kad Liberijoje trūksta infrastruktūros, logistikos pajėgumų, profesinės kompetencijos ir finansinių išteklių veiksmingai kovoti su šia liga.

„Liberija susidūrė su rimta grėsme valstybiniam išlikimui. Mirtinas Ebolos virusas ardo normalų mūsų valstybės funkcionavimą“, – teigia jis.

Taip pat antradienį JT pasiuntinys Liberijoje pranešė, kad jau daugiau nei 160 Liberijos sveikatos priežiūros darbuotojų susirgo šia liga ir net pusė iš jų mirė.

JT generalinio sekretoriaus specialioji pasiuntinė Liberijoje Karina Landgren pastarųjų dienų protrūkį prilygino eksponentiškai plintančiam marui. Ji teigia, kad sveikatos priežiūros darbuotojai dirba be tinkamų apsaugos priemonių, apmokymų bei darbo užmokesčio. „Liberijos žmonės susidūrė su didžiausia grėsme nuo karo laikų“, – sako ji.

 „Akivaizdu, kad tarptautinis atsakas į Ebolos protrūkį nėra pakankamas“, – po  JT Saugumo Tarybos pasitarimo sakė JAV ambasadorė JT Samantha Power.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakarų Afrikoje siaučia Ebolos virusas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakarų Afrikoje siaučia Ebolos virusas

Nepakankamas atsakas

Ebolos virusas tarp žmonių plinta per tiesioginį kontaktą su užkrėstu krauju, organizmo skysčiais, organais arba tiesioginio kontakto su užkrėsta aplinka metu.

PSO teigia, kad, kitaip nei kitose Vakarų Afrikos tautose, Liberijoje pastangos sustabdyti viruso plitimą nebuvo sėkmingos.

Liberijos žmonės susidūrė su didžiausia grėsme nuo karo laikų.

Priežastys nėra aiškios, bet, pasak ekspertų, gali būti, kad viruso plitimą palaiko kraštui būdingos laidojimo apeigos, kai liečiamas mirusiojo kūnas bei šalia mirusiojo yra valgomas maistas.

Be to, pacientams, užsikrėtusiems Ebolos virusu, nebeužtenka lovų ligoninėse, ypač sostinėje Monrovijoje, kur jau daug žmonių buvo tiesiog liepta grįžti namo. O tai irgi lemia viruso plitimą.

PSO ragina organizacijas kovoti su viruso protrūkio Liberijoje tris – keturis kartus labiau, nei dabar.

JAV paskelbė, kad padės Afrikos Sąjungai mobilizuodama 100 afrikiečių sveikatos darbuotojų ir paaukodama 10 milijonų dolerių kovai su ligos protrūkiu.

Tai buvo pranešta po to, kai jau ketvirtas JAV sveikatos darbuotojas užsikrėtė mirtinu virusu. Asmens tapatybė dar nenustatyta. Kiti du darbuotojai buvo sėkmingai pagydyti nuo šio viruso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius